• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyfiken på Masja och Carola Hansson

Carola Hansson
Familjeporträtt. Författaren Carola Hansson har skrivit tre böcker kring Leo Tolstoj och hans barn. I onsdags gästade hon Stinsen.

 

Kvinnohataren Tolstojs älsklingsdotter

 

NORRKÖPING Masja var ett av den ryske författaren Leo Tolstojs tretton barn. Om Masja, handlar Carola Hanssons senaste roman. Och om den berättade hon för en intresserad Nyfiken på-publik på Stinsen i Söderköping på onsdagskvällen.

Författaren och översättaren Carola Hansson har specialiserat sig på rysk litteratur. Hennes intresse väcktes redan 1958 när Boris Pasternak tilldelades Nobelpriset men tvingades avböja. Det tal som då hölls till den tomma stolen där pristagaren skulle ha suttit gjorde ett starkt intryck på den unga Carola. Hon läste Doktor Zjivago och blev trollbunden av den ryska litteraturen.

Romanen Masja ingår i en triptyk, berättar Carola Hansson. (En triptyk är ett tredelat konstverk.) Den första boken heter Sergej, och handlar om en av Tolstojs söner. Den andra, Med ett namn som mitt, handlar om Sergejs son. Och den tredje, Masja, handlar alltså till största delen om Masja.

– Masja är den viktigaste av de tre romanerna. Läs den först, säger Carola Hansson.

– I en rysk ortodox triptyk sitter Jungfru Maria i mitten. Hon är huvudpersonen. I min triptyk står mig boken om Masja närmast.

Romanen är en dokumentär. Den bygger på brev och dagboksanteckningar. Carola Hansson menar att skillnaden mellan dokumentär och roman är hårfin.

 

Carola Hansson
Författarporträtt. Carola Hansson.

 

Själv skrev Leo Tolstoj dagbok under hela sitt liv. Han ansåg själv att dagboken var hans främsta litterära verk. Och han uppmanade hela sin stora familj att skriva dagbok.

Hans söner lyssnade inte på honom, men döttrarna skrev. Tyvärr finns inte Masjas dagbok kvar. Hennes man brände den under förevändning att den hade ”för lite av allmänintresse”.

Sergej var familjens svarta får. Han gjorde allt han kunde mot sin fars vilja. Masja var motsatsen. Hon var sin fars älsklingsbarn och kallades familjens vita ängel. Hon hade ett bra förhållande till sin far och började redan vid tolv års ålder skriva rent hans manus. Hon blev senare hans sekreterare.

Det har sagts att det inte kan ha varit lätt att vara son till den store Tolstoj. Ännu värre måste det ha varit att vara dotter till honom.

Han hyste ett stort kvinnoförakt vilket är svårt att förstå när man läser hans fina kvinnoporträtt.

– Strindberg bleknar i jämförelse, säger Carola Hansson.

Många har undrat över varför hon skriver så långa meningar i Tolstojböckerna. Hon menar att de långa meningarna är ett sätt att se på verkligheten under den tid som romanen utspelar sig. Hon skildrar ett liv i det ryska samhället som det såg ut på Tolstojs tid. Hon jämför det med dagens Ryssland och finner att situationen är densamma.

Då var det kyrkan och tsaren som var lierade. Nu är det kyrkan och Putin. Följden är densamma, censur, terror, våld, maktfullkomlighet och stora skillnader mellan rik och fattig.

Nyfiken på-mötet med Carola Hansson var synnerligen intressant och borde ha lockat flera åhörare. Nästa gång, som blir den sista för säsongen, berättar Anna-Lena Lodenius om högerpopulismen.

Carola Hansson är född 1942. Hon har gett ut ett tiotal böcker och bland annat belönats med Övralidspriset.

Leo Tolstoj (1828-1910)  anses vara en av sin tids största författare. Hans mest kända verk är Krig och fred och Anna Karenina.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Kerstin Svedberg

STINSEN Söderköping

23 november 2016
Carola Hansson

Författarsamtal

LÄNKAR
Carola Hansson
Nyfiken på hemsida Facebook
Söderköpings kommun, Kultur & Fritid hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Nyfiken på Masja och Carola Hansson

  1. Pingback: Nyfiken på Masja – Carola Hansson