Engagerad. Henrik Teleman har ägnat sig åt konst och utställningar under hela sitt yrkesliv. Efter 25 år i Virserum insåg han att där fanns världar av berättelser strax utanför konsthallen.
Bilder och berättelser bortom flykten
NORRKÖPING 90 möten, mer än 400 bilder. Henrik Teleman, chef för Virserums konsthall, hade en flyktingförläggning i sin närhet i 25 års tid. Världens kriser bytte ut förläggningens invånare med jämna mellanrum. 2015 började han tala med dem.
I stort sett alla har idag en mobiltelefon med kamera. Mobilbilderna kan sparas men ger också möjlighet att förmedla levande hälsningar till nära och kära – även långt borta i andra länder.
Bilderna kan också användas för att ligga till grund för berättelser om människorna bakom bilderna.
Vad vet vi om dem? De är svetsare, lärare, dentaltekniker eller fotbollsspelare – förälder, maka, make. ’Flykting’ är bara en liten del av identiteten.
Konstnären Henrik från Virserum har tillsammans med Zainab Witwit, journalist från Malmö, gjort utställningen ”I telefonen finns hela människan” som handlar om personer som nyligen kommit till Sverige. Utställningen som nu visas på Arbetets museum består av 409 bilder och ett par filmer men framför allt av 90 berättelser.
Fler bilder. Bildspelet visas på tunna textilier mitt i utställningen.
– Jag har bott i Virserum och haft flyktingförläggningen i närheten utan att ha talat med en enda flykting under 25 års tid, förklarar Henrik Teleman upprinnelsen till projektet.
De människor som bodde på förläggningen var en del i samhället men ortsborna visste inte så mycket om dem. När den stora flyktingvågen kom 2015 gick det inte blunda längre. Han ville veta mer om de människor som kommit.
Henrik kom i kontakt med Zainab som var arabisktalande och journalistutbildad. Tillsammans började de arbeta med det som nu blivit både en bok, utställningar och radioprogram.
De besökte flyktingförläggningar på Öland, i Lammhult, Vrigstad, Marma, Norrköping, utanför Nora och på Gotland där de intervjuade boende och fick ta del av deras bilder i just mobiltelefonerna. Samtalen har blivit berättelser som vi kan ta del av på utställningen. De har också samlats till en bok.
Saadiya Mohammed, lärare i matematik på högstadiet. Al-Shabab-gerillan var nära att döda henne, en självständig och välutbildad kvinna i Somalia.
– Ingen vill vara flykting, menar Henrik Teleman.
Beroende på bakgrund ville de intervjuade leva som de gjort tidigare, kanske ha det något bättre än det liv man flytt ifrån.
Som besökare får man ta del av bilder som dessa flyktingar tagit med sina mobiltelefoner och som visar på vad som är viktigt för dessa människor. Men man måste också ta sig tid att läsa dess berättelser – man både berörs, skrattar och blir lite klokare.
Det vore önskvärt om de som är aktiva i debatten om flyktingar också tar del av utställningen eller boken.
Åtta flyktingförläggningar. Åtta museer. Utställningen har bland annat visats på Gotland i samband med Almedalsveckan och den kommer att visas av alla samverkande museer. Den har också visats i mindre format för de berörda flyktingförläggningarna.
Några av de intervjuade har efter intervjuerna fått avslag på sina ansökningar medan andra nu fått uppehållstillstånd.
© Text och foto: Sven Åke Molund
BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
ARBETETS MUSEUM Norrköping
11 november 2017 – 21 januari 2018
I telefonen finns hela människan
Prod: Henrik Teleman och Zainab WitwitUtställningen visas på Kalmar läns museum, Folkets Konsthall, Malmö museer, Kulturparken Småland, Jönköpings läns museum, Arbetets museum, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum.
Finansiering har skett av deltagande museer, Statens Kulturråd och Postkodlotteriets Kulturstiftelse.
LÄNKAR
I telefonen finns hela människan hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook