Frun! Bettan Häggs återkomst till Norrköpingsscenen inleds ståtligt med en serie resoluta återtåg.
Grundläggarbasens inre klasskamp
Kära Augusta firar 50 och när grannarna på gården både hurrat och gått hem kommer grundläggarebasen från arbetet. Men var är Sigurd? Är sonen för fin för att uppvakta mor sin?
Som i många av Gideon Wahlbergs folklustspel ingår berättelsen om klassresan i Folket i Skinnarviksbergen. Och varför inte? Sverige är fyllt av klassresenärer: från torp och statarlängor till jungfrukammare och fabriker. Troligen har grundläggarebasen Pelle Andersson både gjort sin egen resa och glömt den.
Sonen Sigurd Sonanders fortsatta resa, från det gedigna arbetarhemmet till kontorschefsstolen, har öppnat en klyfta mellan far och son. Och nu ska Sigurd gifta sig med chefens dotter. Med överklasstyper vill Pelle Andersson inte ha att göra, fästmön vill han inte träffa och bröllopet får Augusta gå på utan honom.
Författaren sockrar som alltid intrigen med både romantik och musik, och kryddar med mer eller mindre lustiga figurer. Av detta gör det erfarna amatörteatergänget i Cederdalen Kultur & Teater absolut mesta möjliga.
Gamla Cederdalingar blandas med nya aktörer, i år märks bland annat en tillströmning från Goldoniuppsättningarna (Magicom) i Söderköping. Per Sallerbäck som spelar grundläggarebasen med den inre klasskampen är en, Lisen Kromnér som rejäla dottern Lizzie en annan. Nästan debutant är Elias Dahlgren som ger Sigurd en rejäl och ärlig uppsyn.
Romantiken är kyssäkta, även om fnurrorna trasslar på tråden och somliga inte vet vem de ska välja.
– Ser du vem det är?
– Ja de ser ja väl, det är en karl!
Bondkomiken går hem och regissören Mattias Schönbeck spelar ut en rad figurer med svindlande överdrifter:
Lotta Månssons hembiträde Stina vill ha en karl på varje finger. Andreas Sneckenbergs filmregissör är en liten roll med en liten hund. J-B Olofsson kreerar en man med starka drivkrafter medan Anki Wastessons Maggie också följer sina inre drifter. Med Greta efter, för ensam klarar hon inte jobbet i mjölkmagasinet, Bettan Häggs återkomst till Norrköpingsscenen genomförs med bravur!
På bondkomikens gårdsplan bor även Jakob Sjöbergs Frasse som fjädrar sig inför varje fruntimmer. Wilhelm Schönbeck gör blyge gesällen Kalle, en enkel ung man med ett trofast hjärta.
På en annan nivå spelas romantisk komedi. Fredrik Pettersson gestaltar en sympatisk man, som bara har lite otur när han försöker uppvakta sitt hjärtas utvalda. Men är hans Thord verkligen den han utger sig för att vara? Och är han den ende som gömt sig bakom en mask?
Cecilia Norinder Fagrell spelar dubbelroll. Syster Inga från sociala sektionen Hemhjälpen ställer upp när Augusta brutit foten. Och sitter ner och spelar äkta gammal tramporgel till sångerna som alla kunde förr och som åtminstone ensemblen kan i dag – Gör någonting, nu!
Spelet i det svenska folkhemmet anno 1936 är väl blandat och riktigt rörande. Mer behövs inte för att publiken ska känna sig som hemma i Cederalen
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
CEDERDALEN, Ingelsta, Norrköping
28 juni – 13 juli 2013
Folket i Skinnarviksbergen
av Gideon Wahlberg
Regi: Mattias Schönbeck
Kapellmästare & koreograf: Cecilia Norinder Fagrell
Produktion: Cederdalen Kultur & TeaterMEDVERKANDE
Mattias Schönbeck, Per Sallerbäck, Josefin Schönbeck,
Lisen Kromnér, Elias Dahlgren, Cecilia Norinder Fagrell,
J-B Olofsson, Jakob Sjöberg, Wilhelm Schönbeck,
Fredrik Pettersson, Andreas Sneckenberg, Anki Wastesson,
Lotta Månsson, Bettan Hägg.
LÄNKAR
Folket i Skinnarviksbergen info
Cederdalen bäddar in årets folklustspel reportage Kultursidan.nu 19/6 2013
FLER BILDER FRÅN CEDERDALEN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634412964748″]
MEN VEM UPPVAKTAR HAN EGENTLIGEN?
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634413260962″]
Pingback: Teatersommaren 2013 i Östergötland - KULTURSIDAN.nu