Spelklara. Sex musiker från nitton personer starka Östgöta unga kammarsolister som ger konserten Nordiska stråk under Östergötlands musikdagar. Från vänster Sofie Sunnerstam, Sara Wallin, Alexandra Carlgren, Anni Odenhall, Damon Taheri och Victor Mobäck.
”Vi vill visa att kultur är värt att satsa på”
Bagarstugan i Norrköping är inte längre vad den varit, så det tar en stund innan Östgöta unga kammarsolister gör entré. Men då kommer de med besked, fyller upp portvalvet i Knäppingsborg med ung energi och instrumenten över ryggen.
Vi enas om att gå tillbaka till ursprungscafét, det med alla trapporna, som var det nya heta cafét när de gick på gymnasiet. Alexandra Carlgren ler glatt till svar när jag undrar om det inte är tungt med cellon. Dum fråga.
Jag träffar sex stråkmusiker av de nitton som just nu ingår i Östgöta unga kammarsolister. Deras namn har passerat vid Kulturskolans föräldrakonserter från de yngsta grupperna genom åren till solistframträdanden vid säsongsavslutningarna. De har gått vidare till musikgymnasier och högre musikutbildningar i landet och i Norden. De bor i Stockholm, Oslo, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och lite till. Några av dem ser slutet av sin utbildning, eller slutet av början.
– Drömmar är jätteviktigt. Man måste pusha sig själv så långt man kan, säger Damon Taheri, som spelar viola.
Drömmen han följer siktar på vidare studier för framstående solister efter Musikhögskolan i Oslo, där han redan spelat med Norges svar på Radiosymfonikerna. I Oslo har violinisten Anni Odenhall redan fått sitt drömjobb, en fast tjänst i Norska operaorkestern. Som hon kombinerar med folkmusik, då på hardangerfela.
Nu kör vi! Damon, Sara, Alexandra och Sofie stämmer och spelar upp längst upp i Bagarstugans krypin. Anni lyssnar.
Östgöta unga kammarsolister dubblerar konserten Nordiska stråk under Östergötlands musikdagar, i S:t Lars kyrka i Linköping och på Löfstad slott utanför Norrköping. Utöver stråkmusik av Grieg, Sibelius och Atterberg spelar de också ett stycke av årets tonsättare Albert Schnelzer. Stycket har valts ut i samråd med tonsättaren och Musikdagarnas konstnärlige ledare Staffan Mårtensson.
– Det blir kul, han skriver häftig musik med mycket rytmer, säger violinisten Sofie Sunnerstam.
Damon Taheri är solist vid konserten. Det är också violinisten Victor Mobäck, som låter musiken föra honom över genregränserna till pop och jazz. Men i bandet Any exit spelar han kontrabas.
Det är Sofie Sunnerstam som tillsammans med Sara Wallin tagit initiativet till Östgöta unga kammarsolister. Konserten är det andra framträdandet sedan gruppens debut Annandag jul 2012. De har en lång rad argument för sin satsning på konsertprojekt ett par gånger per år.
– Det är kul att träffas, att spela ihop igen och att skapa möjlighet att spela för familj och vänner, säger Sofia Sunnerstam inledningsvis.
Varför kammarmusik? Jo, för att det är så roligt och ger utrymme för individens uttryck jämfört med en stor symfoniorkester där musikern blir en kugge i den stora helheten. Och det finns ju så mycket bra kammarmusik: Bach, Brahms, Schubert, Sjostakovitj, Mozart, Attenberg, Sibelius och Nielsen. Eller som någon säger.
– Det beror på vilket humör man är på.
Gruppen innehåller fler än de sex som är på plats. Några av de som inte är här i Bagarstugan kommer från Linköping och andra orter i länet men att Norrköping har en stark ställning i gruppen är inte utan orsak. De framhäver att Kulturskolans pedagogik med instrumentutbildning individuellt eller i små grupper parat med tidigt ensemblespel har lagt grunden. Norrköpings symfoniorkester med sportlovsorkestern och samarbete med musikgymnasiet där så många av dem gått har sedan vägt oerhört tungt för musikernas utveckling.
Något som de säger märks när de nu går eller har gått på musikhögskolor. Östergötland och framför allt Norrköping har till och med ett genomslag i Norden menar de och hänvisar till den statistik de får genom att se sig om i sina nya sammanhang.
– Man blir stolt över att vara härifrån. Vi visar att man inte måste vara från Stockholm för att bli en bra musiker, säger Damon Tahiri.
Alla instrument behövs. Längst fram höjer Damon sin viola,
i bakgrunden Sara Wallins viola, Sofie Sunnerstam med sin violin
och Alexandra Carlgren (dold) vid sin cello.
– Vi vill ge tillbaka av det vi fått och visa Norrköping att det är värt att satsa på kulturen. Och att Kulturskolan, eller Musikskolan som det hette på vår tid, är jätteviktig. Den kvalitet vi har här finns inte på så många andra håll i landet, hävdar Sofie Sunnerstam.
Hon och de andra vill också vara förebilder för yngre musiker, visa att man kan bli professionell. Det gör de genom att ge konserter. Men också genom att vidga gruppen från gamla vänner till nya unga, de som gått vidare till högre musikutbildning.
– Och efter konserten i Linköping åker vi till ett musikläger för barn och spelar för dem. Vi åkte själva på musiklägren när vi var barn, det var jätteroligt!
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
ÖSTERGÖTLANDS MUSIKDAGAR
Fredag 16/8 kl 12.15
S:t Lars kyrka, LinköpingLördag 17/8 kl 15
Gästabudssalen, Löfstad slott, NorrköpingNordiska stråk
Östgöta unga kammarmusiker
Konsertmästare: Sofie Sunnerstam
Solister: Victor Mobäck och Damon Taheri
Nordisk stråkmusik av Grieg, Sibelius, Atterberg, Schnelzer
LÄNKAR
Östgöta musikdagar hemsida
FLER BILDER FRÅN INTERVJUN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635086157520″]
Pingback: Strålande stipendiekonsert i S:t Olai (recension) – KULTURSIDAN.nu
Pingback: Östgöta kammarsolister spelar i jul - KULTURSIDAN.nu