När det är svårt att vara rolig. EWK-museets intendent Carina Milde presenterar utställningen Beyond the image som visas på Arbetets museum under hösten.
Stereotyper och politik = humor och allvar
Kan politisk illustrationskonst användas som historisk källa? Och hur ska man tolka den då?
– Vi står på en punkt där vi själva har ett ansvar, säger Carina Milde, intendent på EWK-museet.
Vandringsutställningen Beyond the image är den tredje och sista i regi av Nordiskt nätverk för politiskt illustrationskonst. Den har tidigare visats i Norge och Finland, och lördagen den 7 september är det dags för Sverigepremiär på Arbetets museum.
– Ambitionen har varit att lyfta fram en bred front av bilder, samla upp dem och få tecknare att träffas, berättar Carina Milde.
I utställningen visas politiskt kommenterade bilder från ett helt sekel. Det i sig lyfter frågan om generationsmotsättningar. Carina Milde talar utifrån ett maktperspektiv.
– Karikatyren blackface leder till direkt igenkänning eftersom den förekom redan på 1800-talet, men vad händer om den används idag? Vi riskerar att föra vidare en gammal schablonartad bild.
Politiska tecknare måste förhålla sig till flera olika balansgångar. Stereotyper kan vara roliga eftersom de ofta innehåller förväntningar som man kan vända upp och ned på. Men skillnaden mellan att problematisera eller förstärka en fördom kan vara hårfin.
Utøya i våra hjärtan – sorgebearbetning av en nationell kris.
Politiska val, Generationsmotsättningar, Nationella Kriser och Stereotyper är utställningens fyra rubriker. Teckningarna finns i gula montrar.
– Nationella kriser är en av de mest kraftfulla, menar Carina Milde.
Anders Behring Breiviks attentat mot ungdomarna på Utøya är exempelvis en känslig fråga som Ole Johnny Hansen (2010) har närmat sig. ”Tack Gode Gud att man är norsk, då känns allt mycket tryggare” menar en person, som inte alls ser särskilt trygg ut, i hans teckning.
En annan aktuell bild som drar till sig blickar är porträttet av Barack Obama, Fra Superman till president/From Superman to President (2009) av Finn Graff. Tove Jansson, Siri Dokken och EWK själv hör också till de många tecknarna som bidragit till utställningen.
Direkt efter lördagens vernissage hålls föreläsningen Visuell makt av Joanna Rubin Dranger, serietecknare, bilderboksskapare och professor i illustration på Konstfack.
Och som avslut på pressvisningen har Carina Milde ett avslöjande. Kanske blir det en utställning i något eller några av de baltiska länderna framöver. HBTQ-frågor vore där särskilt intressanta att belysa.
Text: Melinda Reyes Hiltunen
Foto: Sven Åke Molund
EWK-MUSEET/ARBETETS MUSEUM Norrköping
7 september – 3 november 2013
Beyond the image
Politisk satir
TECKNARE
EWK, Helena Lindholm, Riber Hansson (SV)
Siri Dokken, Ragnvald Blix (pseudonymen Stig Höök) och Finn Graff (NO)
Tove Jansson, Ville Tietäväinen och Kari Suomalainen (FI)
LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635397340968″]