• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON spelar svenska storverk

Harpan finns med i Nystroems Sinfonia del Mare. Ett än mer ovanligt instrument är celestan vars speciella klang också ryms i konserten.

 

Mer än bara äppelkäckt svenskt

 

– Det är fint, svenskt och äppelkäckt. Reijo Rantanen är inte bara hängiven körsångare och ingår i den jättekör som sjunger i Lars-Erik Larssons Förklädd gud tillsammans med Norrköpings symfoniorkester på lördag. Antikvariebokhandlaren är spefull också, gärna lite drastisk, det vet de som känner honom.

När jag tar med Reijo Rantanens äppelkäcka uttryck till mötet med dirigenten Daniel Blendulf, sopranen Maria Fontosh och violinisten Richard Michelin skyndar de sig genast att ta musiken på stort allvar.

Förklädd gud förknippas mycket med svensk natur och björkris och grandiost men det är en missuppfattning. Det är mer ett försök att hitta en tröst under kriget, säger Daniel Blendulf och Richard Michelin fyller i:

– Det finns ett otroligt djup i den. Den uruppfördes i Sveriges radio 1 april 1940. 9 april ockuperades Danmark, veckan därpå Norge, det kokade i världen och man ville ingjuta mod i svenska folket.

Dikten kom först. Poeten Hjalmar Gullberg skrev texten efter en resa till Berlin 1933. Han insåg vad som var på väg. Sex år senare tonsatte Lars-Erik Larsson diktverket. Resten är musikhistoria – Förklädd gud framförs ständigt på nytt, ett levande verk även om Hjalmar Gullbergs bana dalade efter kriget när poesin gick nya vägar.

 

Notpapper
Noter ska bli skön musik.

 

– Det är fantastisk musik, en fantastisk orkester och fantastiska solister. Det är skäl nog att spela, säger dirigenten Daniel Blendulf. Det blir som att vila med Larsson efter Nystroems vilda dramatik.

Förklädd gud ges nämligen efter med Gösta Nystoems Sinfonia del mare. Två stora svenska verk, programmet har dirigenten Daniel Blendulf fastställt tillsammans med SON.

– Jag erkänner, jag visste att Förklädd gud kommer att sälja rätt bra och det är ju kul. Då ville jag också få med Nystroems Sinfonia del mare, som är ett av de mer kända.

– Det är svårt att få till det skimrande bubblande, ljusa nordiska, säger sopranen Maria Fontosh. Hon är lyrisk sopran och har sjungit båda verken tidigare men det här är första gången hon gör dem vid en och samma konsert. Lite nervös måste hon ha blivit när frågan kom, för samma dag satte hon igång med övningarna.

Nu lyssnar hon intresserat när Richard Michelin berättar om orkesterns arbete, hur orkestermedlemmarnas enskilda övningar växt till stämrepetitioner och nu när dirigenten tagit över rodret från stämledare och konsertmästare. Som solist kommer hon in i stort sett när allt förarbete är klart.

– Jag arbetar mycket med uttalet, vill att det ska bli så genuint som möjligt, säger Maria Fontosh.

 

Dirigenten Daniel Blendulf och sopransolisten Maria Fontosh
Dirigenten Daniel Blendulf och sopransolisten Maria Fontosh ser fram mot lördagens konsert.

 

Man kan ana en svag brytning utan att kunna placera den i födelselandet Ukraina. Jag säger till henne att det kanske också är en tanke – att välja just henne att representera det Sverige vi har i dag. Inte bara för att hon har en av de vackraste rösterna vi kan höra.

Sedan östgötapubliken mötte den mycket unga operasångerskan på Vadstena Akademien 1999 har rösten utvecklats.

– Det senaste året, senaste månaderna har min röst växt, blivit större och starkare för var dag. Det kommer ut ljud jag inte vet vad jag ska göra med. Jag är glad men förvånad.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

DE GEERHALLEN Norrköping

Lördag 14 september 2013 kl 15
Introduktion kl 14.30 med Richard Michelin
Förklädd gud
G Nystroem
Sinfonia del mare
L-E Larsson/Hj Gullberg Förklädd gud

MEDVERKANDE
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Daniel Blendulf
SOLISTER: Maria Fontosh sopran och Karl-Magnus Fredriksson baryton
Samuel Fröler recitatör
KÖRER: Hedvigskören, Bel cantokören, Musikaliska sällskapets kammarkör

 

LÄNKAR
SON hemsida

FLER BILDER FRÅN SAMTALET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635498605858″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.