• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vem är stadens olika rum till för?

Vem vill gå på röda mattan? Är Knäppingsborg till för en välbeställd köpstark medelklass, eller för alla och envar. Frågan ställs efter en observation av elever som studerar andra året på programmet för Samhälls- och kulturanalys vid Campus Norrköping.

 

Studenter observerar platser i Norrköping

 

Kan en plats ha en identitet? Är Knäppingsborg inkluderande eller exkluderande? Är Mirums galleri byggt för olika samhällsklasser – fattiga på det ena våningsplanet och rikare på det andra, för att hårdra diskussionen?

Detta var några av många frågor som ställdes när studenter från programmet Samhälls- och kulturanalys, SKA, vid Campus Norrköping vid Linköpings universitet presenterade sina observationer av några olika platser runt om i vår stad under ledning av kursansvarige Mats Brusman. Observationerna presenterades i Rådhuset dit såväl politiker som tjänstemän var inbjudna att lyssna.

Studenterna, som går andra året på programmet, har observerat, fotograferat, analyserat och dragit slutsatser kring de olika platsernas betydelse som livsmiljö samt vad de betyder för människors identitet.

Presentationsformen pecha kucha är ny för studenterna. Den japanska redovisningsformen innebär att man talar till ett bildspel under 6 minuter, där varje bild visas i 20 sekunder. Att kunna dra industrilandskapets historia i två meningar är en bragd!

 

Hur inbjudande är ett bibliotek?
Mellan bibliotekets hyllrader.

 

Vad är det då studenterna har observerat? Att Stadsbiblioteket inte är så inkluderande som man vill vara är en observation. Här exemplifieras med ett annat bibliotek än Norrköpings, men jag hör att den kritik studenterna framför är kritik som framförs i Norrköping också. Det gäller ljudnivån, det gäller utrymmet, det gäller det faktum att biblioteket i sin iver att alltid vara i framkant, medför att mycket missas av många grupper och dessa då känner sig exkluderade.

Chefen vid det observerade biblioteket menade att studenterna på kornet träffat de frågeställningar som bibliotek lite varstans ställer sig varje dag. Eleverna har dock konkreta förslag på lösningar, och jag kan inte annat än le när jag ser förvåningen i chefens ögon.

Syftet med Söder tull är specifikt, en plats för väntan. I området rör sig ”ungdomar, och äldre över 45”. De äldre står i grupper och pratar med varandra, medan ungdomarna ”beter sig mer normalt”, där de sitter med hörlurar och mobiler. Så finns det några med avvikande beteenden, det är ”drinkarna”.

Studenterna föreslår någon form av kiosk, samt någon form av större anslagstavla, göra Söder tull mer inbjudande.

 

Vem gör vad i Vasaparken?
Vem gör vad i Vasaparken? 

 

Andra platser som studenterna observerat är Vasaparken, Mirum galleria och Knäppingsborg. Barnfamiljernas Vasaparken jämfördes med ungdomarnas Folkparken. Mirum galleria är mer en välkomnande mötesplats för människor än bara ett köpcentrum även om de fann att de två våningsplanen vänder sig till olika målgrupper om man ser till en ekonomisk klass-skala. Ett för den vanliga lönetagaren, den arbetslöse eller fattigpensionären, och det andra för de mer välbeställda.

Knäppingsborg är ett exkluderande område som vänder sig till en medveten, välbeställd medelklass. Även om matpriserna inte är högre än på andra restauranger, signalerar utbudet av ekologisk, kravmärkt och närodlad mat att man vänder sig till en viss kategori personer.

Efter varje redovisning följde frågor och reflektioner från åhörarna med många intressanta frågeställningar. Hur mycket bör ett bibliotek marknadsföra sig? Kan man jämföra parker? Kan man dra slutsatser efter en enda observation? Och måste alla platser vara till för alla?

Efter min egen observation av dagen blir min slutsats att den var klart intressant med många både roliga, spännande och nya infallsvinklar. Men jag märkte också att politiker och tjänstemän och ungdomar ofta pratade förbi varandra.

Jag tror ändå att arrangörerna, Norrköpings kommun i samarbete med Campus Norrköping kan känna sig nöjda med experimentet.

Text: Eva Lindblad
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Linköpings universitet

LÄNKAR
Samhälls- och kulturanalys, SKA, Campus Norrköping hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635682595915″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.