• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jobbcirkus inför gymnasievalet

Mervan Smajic tar emot och berättar om sitt jobb.

Hälsa på hos Mervan! Det är roligt att jobba som CNC-operatör, intygar Mervan Smajic.

 

Östergötland är ett industrilän

 

– Det finns en bild av att industrin inte är viktig. Men den är jätteviktig. Och Östergötland är ett industrilän. Lars Laban Bengtsson var uppriktigt imponerad av den läckert och lekfullt utformade utställningen Jobbcirkus när han deltog i pressvisningen på Arbetets museum på torsdagen.

– Om man tar hjälp av kulturen så kan man förmedla mycket som man inte kan nå på andra sätt, sade Lars Laban Bengtsson, socialdemokrat och vice ordförande i Östsam, en av många samarbetspartners bakom utställningen.

Det handlar om 10.000 högstadieelevers svåra gymnasieval. Det finns 18 nationella program att välja mellan och utställningen vill väcka frågan om vad det är som styr linjevalen och de långsiktiga konsekvenser detta kan ge.

Som den fiktive Alex skrivit alldeles vid ingången ”Oh. My God. Fattar du? Hela. Mitt. Liv.”

 

Här jobbar östgötarna i dag.
Här jobbar östgötarna i dag. Gissningsvis behövs de också i morgon.

 

Ärligt och uppriktigt så handlar utställningen inte enbart om att utbilda sig för industrins behov av arbetskraft. Men att säga att man pekar med hela handen är inte helt fel ändå. Det är här och i vården och omsorgen som merparten av jobben finns i dag och troligen även i morgon. Lars Laban Bengtsson lyfter fram att arbetet med Ostlänken beräknas kräva 13.000 nya årsarbeten.

– Vi tar upp missmatchfrågan, säger Niklas Cserhalmi, chef för museet.

Han pekar på cirklarna med branschstorlek som står mittemot höga genomskinliga plaströr med bollar i glada färger, de motsvarar beläggningen på gymnasieskolornas program. Ett favoritområde är exempelvis media trots att efterfrågan på arbetskraft i mediabranschen är väldigt liten.

 

Myntets olika sidor. Ena dagen varsel, andra dagen bättre tider.
Myntets olika sidor. En sak är säker, industrin ser inte ut som förr.

 

– Jag planerar, programmerar och kör färdigt produkter för Siemens och Bombardier, berättar CNC-operatören Mervan Smajic. De elever som kommer att göra studiebesök under den långa utställningsperioden fram till slutet av maj nästa år kommer att träffa Mervan på en film. Vid pressvisningen deltar han livs levande.

– Maria Asplund, utställningsproducenten, kom till mitt företag Nordenbergs mekaniska och sökte någon som var under 30 år och ville vara med.

Han ser många fördelar med sitt yrkesval: närheten till arbetskamraterna som hjälps åt sätter han främst. Dessutom är det omväxlande, han programmerar maskiner inför de olika jobben enda dagen och läser ritningar den andra. Ambitiös som han är har han under de senaste åren vidareutbildat sig till produktionstekniker, ett jobb som innebär större ansvar med projektledning och kanske även arbetsledande uppgifter. Inte helt fel för en kille som i barndomen tänkte sig att bli lärare som sin far, men tappade drömmen i flytten till Sverige.

I utställningen får besökarna möta honom och kollegor, det är bara att öppna dörren och stiga in.

 

Anneli Egelin Tärning visar utställningen.
Vilka egenskaper visar du upp på dina olika arenor? Annelie Egelin Tärning visar utställningen.

 

Att göra sitt gymnasieval när man knappt hunnit upptäcka att det finns ett samhälle utanför familjen och skolan är egentligen ett omöjligt krav på unga. Att välja ”fel” måste inte innebära att man försitter alla sina chanser att förändra sitt yrkesliv i framtiden.

Arbetets museum har fått bra respons från högstadieskolor i och även utanför länet att studiebesök är något prioriterat. Även om utställningens lekfulla utformning särskilt vänder sig till 14- och 15-åringar är den sevärd för en klart bredare målgrupp, inte minst de som funderar på att byta spår.

Jobbcirkus försöker visa på att man behöver fråga både sig själv och omvärlden och att ingenting är självklart. En viktig vägledning inför framtiden.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

ARBETETS MUSEUM Norrköping

5 oktober 2013 – 25 maj 2014
Jobbcirkus
Utställning riktad mot ungdomar i åk 8 och 9

Producent: Maria Asplund
Arr: Arbetets museum med stöd av Östsam, Länsstyrelsen, Unionen, IF-Metall, Svenskt näringsliv och Industrikompetens samt enskilda företag och kommuner

VERNISSAGE 5/10 kl 14
Museidirektör Niklas Cserhalmi

Norrköpings ungdomscirkus
Landshövding Elisabeth Nilsson
Östsams vice ordförande Lars Laban Bengtsson
Ylva Kjellgren, elev på Berzeliusskolans teknikprogram

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636174838573″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Jobbcirkus inför gymnasievalet

  1. Pingback: Jobbcirkus tillbaka på Arbetets museum – KULTURSIDAN.nu