Måste de flytta? Det stabila, trygga och charmiga konstverket Eget hem av Ernst Billgren kan också rymma andra tolkningar.
Välkommen till ett konstens mellanrum
Vad är ett hem? Föräldrahemmet benämns hem decennier efter att jag flyttat därifrån. Under studieåren bytte jag hem vart och vartannat år eller flera gånger per år. Hemma är det hus jag bor i nu. Vi går hem till hotellet där vi hyrt ett rum under semesterresan. En del djur återvänder hem till sina bon och legor, andra söker upp ett nytt löv, eller en ny springa i barken när det är dags att vila.
Ett hem kan vara något stadigvarande men också något flyktigt, ett mellanrum på väg någon annanstans.
Konstnären Ernst Billgrens verk Eget hem är syskonen Ståhls gåva till Norrköpings kommun, skänkt till minne av föräldrarna Henry och Ella Ståhl. En sådan gåva för tankarna till de forna stora gåvorna och givarna i en annan tid. Lennings sjukhem, John Philipssons Folkparken, Carls Swartz Villa Swartz. Också konstnärliga gåvor har skänkts, Pehr Swartz köpte och skänkte en hel konstsamling till Norrköping. Många gåvor är skänkta till minne av…
… till Henry som byggde hus och företag, till Ella som var mor och månade om familjen. Henry och Ella tänkte själva i samma banor som forna tiders mecenater och skapade 1980 en stiftelse som ger bidrag till sjuka och handikappade än i dag. I deras spår går nästa generation, sonen Mikael Ståhl tillsammans med systrarna Pia Althin och Ann-Christine Ståhl.
Förskjutningar, färg, form och proportioner väcker intresse.
Konstnären Ernst Billgren räds inte det gripbara. Populärkultur och kitsch ingår i hans bildvärld, särskilt månar han om djuren. Med igenkänningsbara delar fogar han samman den skulptur som placeras mitt emot beställarens, Ståhls, huvudkontor på Drottninggatan mitt emot Stadstornet vid Olaiparken.
Murad granit bygger en stabil husgrund, där redan små ekorrar flyttat in i blekt gröna reliefer, de samlar gyllene ekollon och kottar (fast mest liknar de rävar).
På det ett litet men stadigt rum av rött tegel med plåttak. Flera djur kan ses genom fönstrets mosaik, kanske vesslor eller mårdar och stora svartvita djur, kanske delfiner. Bor de där eller är det en tv? Tegelrummet står lite snett med ena kanten utanför, som om det var flyttbart, på väg någon annanstans. Kanske det är djuren som är på väg bort när vi flyttar in.
Runtomkring, upptill och nertill kilar fler små rävar/ekorrar omkring, de den unge Ernst började rita på redan som tvååring hemma hos mor. Här är de gjutna i grönt.
Trygga i sitt bo. De små rävarna, eller är de ekorrar, i den blekgröna reliefen samlar gyllene ekollon och kottar.
En lampa, grön den också, kan sprida sitt milda ljus kring vårt hus. Vi kan slå oss ner på bänkarna som också hör till verket, känna oss välkomna hem till detta mellanrum i konsten för en stund. Vi kan begrunda färg, form, förskjutningar och proportioner, leende upptäcka alla små djurskulpturer som ger liv åt installationen.
Möjligen kan vi känna en viss oro för djuren i mosaiken. Tänka att verket rymmer fler tolkningsmöjligheter än det omedelbart gripbara.
Invigningen var en regnvåt historia som fick graniten att glänsa svart. Också dagen efter var nyfikenheten stor och de positiva kommentarerna många. Med Eget hem har Norrköpingsborna fått ett konstverk som talar på många nivåer, till många sinnen och för alla åldrar.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund
STADSTORNET Norrköping
Eget hem
Ernst Billgren
Donation till Norrköpings kommun av syskonen Ståhl till minne av Henry och Ella Ståhl
LÄNKAR
Ernst Billgren hemsida
Ståhls hemsida
Konstmuseet hemsida
Syskonen Ståhl donerar konstverk reportage Kultursidan.nu 29/5 2013
Samtidskonsten belyses i Konsten att samla reportage Kultursidan.nu 6/12 2012
FLER BILDER FRÅN EGET HEM – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636875427473″]