Fyrhändigt. Sara Michelin och David Löfgren vid stora orgelns tangentbord. Själva orgeln är stor som ett litet hus på läktaren i S:t Olai kyrka.
Mendelsson återupptäckte Bach
Johannes Sebastian Bach dog en sommardag år 1750, och glömdes bort. Nya kompositörer lyfte kyrkomusikens taktpinne. Sjuttio år senare återupptäcktes han av Felix Mendelssohn som inspirerades av den store föregångaren.
Berättar David Löfgren, som vid torsdagens lunchkonsert i S:t Olai kyrka spelar orgelsonater av både Bach och Mendelssohn. Det blir andra konserten i hans och kollegan Sara Michelins projekt att under ett år presentera kompositörernas samtliga orgelsonater i ”par”, sammanlagt sex konserter.
Pipor av trä och stål. En mycket liten del av den stora orgeln i S:t Olai.
– Man hör hur Bach inspirerade Mendelssohn, som i sin tur utvecklade orgelmusiken vidare. Det blev ett uppsving igen, säger David Löfgren. Man hör hur de står vid varandra. Bach utvecklade kontrapunkttekniken, med flera meloditeman, som den tidige romantikern Mendelssohn förde vidare.
– Bach skrev triosonaterna som övningsstycken för sin son, beskriver Sara Michelin. Men trots att de är etyder så innehåller de mycket musik, de låter inte som övningsstycken.
Mendelssohns sonater är friare menar organisterna, de är varken låsta vid ett specifikt antal stämmor eller satser.
Det ges lunchkonserter i S:t Olai kyrka varje torsdag. Bach/Mendelssohnprojektet planeras täcka sex av dessa och det har redan märkts ett särskilt intresse. Sara Michelin inledde med första konserten 3 oktober, torsdag 31 oktober är det David Löfgrens tur. I vår blir det ytterligare tre konserter, den sjätte och sista planeras i september 2014.
– Vi berättar alltid om musiken och sätter in den i sitt sammanhang under konserterna.
Kororgeln. Ungefär samma storlek som Bach använde.
Under konserterna använder organisterna kyrkans båda orglar. Dels kororgeln, som på ett ungefär har samma storlek som de orglar Bach använde. Dels den stora orgeln vars verk omfattar stora delar av läktaren. Den ser pampig ut på håll men Sara Michelin förklarar att fasadpiporna hör till den första orgeln från 1775 som byttes ut under den stora renoveringen under andra hälften av 1800-talet. Hela verket är stort som en trerummare med pipor i både trä och bleck. En kyrkoorglarnas atlantångare.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
S:T OLAI Norrköping
3 o. 31 oktober 2013 kl 11.45
Orgelsonater del 1 och 2 av 6
Musik av J S Bach och F Mendelssohn
Organister: Sara Michelin och David Löfgren
LÄNKAR
J S Bach wiki
Mendelssohn wiki
S:t Olai wiki
FLER BILDER FRÅN S:T OLAI – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637087353306″]