Lagarbete. Göran Isaksson, Magnus Höjer, Rolf Jonsson och Anders Karlin presenterade filmen En stad av slott – historien om Industrilandskapet.
Textilkrisen smyger sig på
Norrköping har en intressant historia – inte minst som textilstad. Merparten av den historien är kopplad till det som nuvarande generation känner till som Industrilandskapet. Men hur var det innan fabrikerna lades ner för många år sedan?
Norrköpings Stadsarkiv och Norrköpings Stadsmuseum har ett omfattande foto- och filmarkiv och i Norrköping har vi också kompetenta och engagerade journalister och filmskapare. När dessa resurser samlas så blir det resultat!
Lördagen den 30 november är det premiärvisning, på Cnema, av den femte filmen i serien Norrköping på film som producerats på DVD av Stadsarkivet och Stadsmuseet i samverkan! Filmen har fått titeln En stad av slott – historien om Industrilandskapet. Magnus Höjer och Göran Isaksson kommer att vara med vid visningen!
Magnus Höjer svarar för manus och berättarröst och fotografen Göran Isaksson för nytagna bilder och redigering. Materialet, äldre arkivfilmer och nya intervjuer, är digert och man har tvingats klippa ner det till en 2 timmars DVD.
För filmens produktion har också Rolf Jonsson från Norrköpings Stadsarkiv och Anders Karlin från Norrköpings stadsmuseum varit avgörande aktörer!
Bolmande framtidstro. Norrköping byggdes till stor del på textilen.
Samverkan med många aktörer och filmarkiv har gett intressanta historiska filmsekvenser liksom ”jakten” på textilarbetare som var med om nedläggningen av YFA. En intressant intervju med dåvarande vd:n för YFA Alfred Hahn och med arbetare, som var med om nedläggningen, finns med. Andra som intervjuats är Fredrik Lundberg, Anders Flodström och Göran Färm. ”Rädda Strömmen” och ”Riv skiten” är exempel på några avsnitt.
Men filmen tar sin början under den tid då Norrköping – Sveriges Manchester – gick på högvarv, då spinnerier, färgerier och väverier levererade. I Industrilandskapet låg fortfarande Holmens pappersbruk. SF-filmer från 1942 berättar om en tid av framtidstro.
Krympande marknader och ökande kostnader. Holmens bruk tog beslutet att lägga ner sin textildel, YFA.
SVT-inslag från 1960 och framåt skildrar ett annat förlopp. Textilkrisen som smyger sig på, när konkurrensen från utlandet hårdnar, accelererar för att slutligen göra processen kort med stolta YFA. 1 april 1970 ställdes 900 personer utan jobb. En central del av staden blir en spökstad.
Slutligen gestaltas hur kunskapssamhället, pådrivet av universitetet, flyttar in i de gamla fabrikerna. Bakom tegelfasaderna ryms nu Visualiseringscenter C, Campus Norrköping, Louis De Geer Konsert och Kongress, Arbetets museum och Stadsmuseet.
En stad av slott är nog inte en spelfilm som man ser på i 2 timmar sträck men de 22 kapitlen gör att man kan gå till intressanta avsnitt efter hand. Ja till och med kanske använda filmen som en uppslagsbok! Efter premiären är filmen till försäljning som dvd på Stadsmuseet. Årets julklapp till Norrköpingsborna.
Text och foto: Sven Åke Molund
CNEMA Norrköping
30 november 2013 PREMIÄR
En stad av slott – historien om Industrilandskapet
Norrköping på film, del 5
Manus: Magnus Höjer
Redigering: Göran Isaksson
Material från SF, SVT m fl
Prod: Stadsarkivet och Stadsmuseet
LÄNKAR
Cnema hemsida
Stadsarkivet hemsida
Stadsmuseet hemsida
Fotbollslegenden Bajdoff ser tillbaka reportage Kultursidan.nu 30/11 2012
Pekings gamla PR-filmer rullar igen reportage Kultursidan.nu 7/12 2010
FLER BILDER – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638150478025″]