• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Femteklassare löser mordgåta på museet

Listiga frågor. Fröken Frida och barnhemsbarnen besöker slaktare Sven i Handelsboden.

 

Spännande tidsresa till 1890-talet

 

Inte bara vuxna gillar att lösa deckargåtor, barn också. Kulturskolan och Stadsmuseet låter eleverna kliva in i rollen som fattiga men också klipska barn på barnhemmet Rosenlund i Norrköping vars välgörare herr Lindner dött under mystiska omständigheter. Inte nog med det, alla hans pengar har försvunnit. Nu har föreståndarinnan fröken Frida inte ens råd att köpa mat till barnen.

Just på tisdagsförmiddagen var det klass 5 B från Rambodalsskolan som fick göra tidsresan tillbaka till 1890-talet tillsammans med sin klassföreståndare Carola Bladh. Jackor, rockar, mössor och kepsar modell äldre till alla pojkar och klänningar, förkläden, sjalar till alla flickor var bara början. De fick nya namn också – med skyltar på bröstet – som Nils, Torsten och Klas eller Margareta och Ingeborg.

– Vi fokuserar inte på rollspelet så mycket, man får vara hur mycket eller hur lite man vill i sin roll, kommenterar dramapedagogen Pia Molin från Kulturskolan.

 

Kammarjungfrun Petra passar upp på fröken Lindner.
Herrskap och tjänstefolk. Kammarjungfrun Petra passar upp på fröken Lindner.

 

Klassen har förberett sig genom att studera deckare. Handuppräckning visar att alla elever läst om Lasse-Majas detektivbyrå. Klassen har också läst deckare av Laura Trenter och pratat om hur man samlar ledtrådar och söker efter bevis.

Men hur var det då förr i tiden, vid 1800-talets slut? Eleverna vet att det varken fanns TV eller bilar och Pia Molin påminner om att elektricitet inte heller användes. Och att fattiga barn började arbeta tidigt, kanske redan när de gick i femte klass. Eller när de slutat skolan efter sjätte klass. Vad tror nutidens femteklassare att barn som var 11 eller 12 år fick för arbete för hundra år sedan?

Pia Molin blir fröken Frida på barnhemmet Rosenlund, som ryms i det stora köket i Grå huset. Här får barnhemsbarnen höra om herr Lindners tragiska bortgång. När hans dotter fröken Lindner kommer tillsammans med sin kammarjungfru har hon med sig den förskräckliga nyheten att alla pengarna försvunnit. Här finns mycket att undersöka för fröken Frida och barnen, de som brukar läsa Sherlock Holmes högt om kvällarna i barnhemmet. Jakten efter ledtrådar och bevis leds av fröken Frida och fröken Lindner uppför och nerför Stadsmuseets trappor och vrår.

 

Carola Bladh, klassföreståndare för klass 5 B på Rambodalsskolan
Pedagogiska vinster. Läraren Carola Bladh tror att det blir lättare att få eleverna att föreställa sig hur det var ”förr” efter klassens besök på museet.

 

– Det är fantastiska miljöer att vara i, det känns som förr i tiden, framhåller Pia Molin.

De unga detektiverna besöker handelsboden, en läkarpraktik och får klämma in sig i ett järnspiselrum, en vanlig bostad för fattiga familjer som arbetade i stadens industrier. Säkert märker de på de vuxnas uppträdande hur det var i dåtidens klassamhälle.

– Det blir lättare när vi pratar om den här tiden. Eleverna kommer att vara mer lyhörda, känna att ”det rör mig”, menar läraren Carola Bladh som ser pedagogiska vinster med besöket på Stadsmuseet.

 

Fröken Frida och Fröken Lindner funderar kring mordgåtan tillsammans med eleverna.
Mysteriet tätnar. Fröken Frida och Fröken Lindner funderar kring mordgåtan tillsammans med eleverna.

 

Det märks hur elevernas engagemang växer. En del faller in i sina roller redan när de klär ut sig. Andra intresserar sig allteftersom de, uppdelade i grupper, möter de inblandade personerna i korta scener. Några rentav ställer frågor till slaktaren Sven och doktor Dinkel. Och vad har Råttan med saken att göra? Tillbaka vid det stora bordet på barnhemmet diskuterar de med varandra om vad de listat ut.

– Mycket har hänt i klassen från första gången jag träffade dem till nu på slutet, kommenterar Kicki Pauser som spelar doktor Dinkel. De är mer inne i spelet.

Kulturskolans dramapedagoger spelar för nio klasser under december. Manus har skrivits av Annika Svensson och Victoria Ahlin som också spelar med. Kulturskolan hoppas kunna återkomma med samma spel för nya generationer femteklassare under flera år framöver.

– Det ska vara en lustfylld upplevelse för eleverna. Vi vill att de ska tänka utanför fyrkanten, säger Pia Molin. Framför allt att de tränar sig i att samarbeta. Och får vara listiga.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

STADSMUSEET Norrköping

December 2013
Deckargåta
av Annika Svensson och Victorica Ahlin
Samarr: Kulturskolan och Stadsmuseet

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida
Stadsmuseet hemsida

FLER BILDER FRÅN DECKARGÅTAN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638546206046″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.