Alltid en fika med Spotlight. Från vänster Linus Eriksson, Johan Fleetwood, Kadir Yusuf, Jasmine Öberg, Mikael Saveski och Axel Ågren. Saknas gör Malin Svensson, Baiba Pumpure och Lauri Hellström.
Kunskap, kontakter, karriär = kul
Vad gör man på en tankesmedja? Och hur? Spotlight sätter vid tisdagens cafékväll på Arbetets museum ljuset på Fores, tankesmedjan som fokuserar på migration, klimat och entreprenörskap och nyligen släppte boken Kanadamodellen – Hur invandring leder till jobb.
Kunskapstörstande och debattglada studenter står bakom Spotlight, som en gång bildades för att komplettera utbildningen på universitetets samhällsinriktade SKA-program (som står för Samhälls- och kulturanalys). Ordförande Axel Ågren förklarar att man numera ser sig som en mötesplats för intresserade mer än ett utbildningsstöd. Intresset har nämligen växt så att universitetets socionomer, miljövetare och KSM-studenter och andra utbildningar hittar till cafékvällarna. Liksom tjänstemän och förtroendevalda från Norrköpings kommun. Och andra intresserade.
Cafékvällarna på Arbetets museum är ett sätt att öppna verksamheten för en bredare allmänhet men föreningen har prövat olika grepp, tidiga brunchföreläsningar på kårhuset Trappan var välbesökta.
Spotlightgänget ser bara fördelar med att engagera sig i föreläsningarna. Har man en idé så är det bara att driva den. Som Jasmine Öberg som nyligen arrangerade en cafékväll med Novahuset i Linköping. Att lyssna till givande föreläsare är bara halva nöjet menar hon och de andra.
– Vi lär oss om ekonomi och marknadsföring, säger Jasmine Öberg.
– Vi får kontakter och meriter, tillägger Kadir Yusuf.
Det sista är inte minst viktigt på en utbildning som inte innehåller något praktik som ger just arbetskontakter in i den tjänstemannabransch SKA-studenterna siktar på. Eller som Kadir Yusuf säger:
– Den kan leda till allt mellan Bryssel och socialkontoret.
– Vi är analytiker, vi kan kritisera allt och alla, fortsätter Mikael Saveski.
Att driva en föreläsningsförening kostar förstås pengar. Intressanta föreläsare som ofta kommer från annan ort kostar arvode, resa och kanske även uppehälle. Med åren har de både skaffat sponsorer och lärt sig att förhandla. Och att utvärdera sin egen verksamhet.
– Ämnet är viktigare än namnet, förklarar Kadir Yusuf. Hellre en professor som ägnat sitt yrkesliv åt ett ämne än en journalist som skrivit en bok på ett år och gjort sig till kändis på den.
Tankesmedjan Fores är enligt Axel Ågren en bra gäst som både har ett intressant ämne och en organisation de är nyfikna på.
– Vi läser mycket om sådana frågor, om migration och miljö i vårt program. Det är intressant, säger Mikael Saveski.
– Och vi vet att de är vana vid att vara ute och tala på olika ställen, som i riktsdagen nyligen. De är rakt på sak, avslutar Axel Ågren.
Redan torsdagen därpå blir det en ny cafékväll, då på Folkuniversitetet. Studentaktivisten Rabab Amidane berättar om Marockos ockupation av Västsahara. Senare i maj siktar Spotlight på en konsert. Även flitiga studenter vill ha roligt!
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
-
CAFÉKVÄLLAR MED SPOTLIGHT Norrköping
- Tisdag 5 april 2011 kl 18
Tankesmedjan Fores med fokus på migration, klimat och entreprenörskap
Arbetets museum, Norrköping - Torsdag 14 april 2011 kl 18
Rabab Amidane om Marockos ockupation av Västsahara
Folkuniversitetet, Norrköping
Pingback: Spotlight sätter ljuset på framtiden i höst | KULTURSIDAN.nu