En nätt liten bil för en månfärd. Den är ett av de tävlande lagens förslag på fordon. Den minsta Rovern är bara en kubikdecimeter stor.
Tillbaka till Månen
Månen är het igen, inte bara för att kinesiska Jadekaninen gör det första besöket på månen på 37 år. Visualiseringscenter C:s nya rymdfilm Back to the moon som visas i domen under jullovet – och även under 2014 – gör reklam för en annan pågående månkapplöpning, Google lunar X prize. Med filmen och tävlingen som grund bygger Visualiseringscenter vidare på pedagogik med rymdtema.
– Vi märker att fler och fler frågar om månen, säger professorn och astrofysikern Anders Ynnerman, mannen bakom Visualiceringscenter C.
– Vi har mött 4.500 elever den här terminen, berättar pedagogen Andreas Larsson vid Visualiseringscenter C.
Hittills har det varit Christer Fuglesang som varit förebilden, för eleverna i årskurserna 3, 6 och 9, men nu har vår svenske astronaut också fått konkurrens av andra rymdfarare.
– Det var elever från en klass som ville se det svarta hålet. Men man kan inte se ett svart hål, svarade jag. ”Jo, barnen Hedenhös kan!”.
Andreas Larsson, pedagog, och Anders Ynnerman, professor.
Andreas Larsson och de andra pedagogerna ser hur filmen Back to the moon kan användas, oavsett om det är skolklasser eller offentliga föreställningar.
– Vi guidar alltid besökarna och anpassar visningarna efter vilka som är där. Med filmen som grund kan vi tala om rymdhistoria, entreprenörskap, forskning och innovation.
Filmen tar nämligen avstamp från det första steget på månen, det där lilla fotsteget som betydde så mycket. Det blir en hel del månhistoria, men också framtidsvisioner.
– Intresset drivs av prospektering och steget ut till Mars, påpekar Anders Ynnerman. Men det krävs ett genombrott i framdrivning.
När människan återvänder till månen, och helst hittar vatten i användbara mängder, så kan vi på allvar börja använda vår närmsta granne som tröskel till gruvbrytning på asteroider och resor till andra planeter i solsystemet.
Framtida arbetsplats? Månstäder kan komma att påminna om forskarnas byar i polartrakterna.
Det ligger alltså stora förhoppningar om framtida vinster, ekonomiska och kunskapsmässiga, bakom Googles tävling med 20 miljoner dollar i första pris. Sedan 2010 arbetar 18 team, från början var 33 anmälda, med uppdraget att skicka iväg en raket till månen. Teamen tycks i presentationen mest bestå av studenter och forskare, men det krävs mycket mer än ingenjörer för att komma till månen. Det kostar pengar, mycket pengar, och stater får inte ligga bakom finansieringen.
Tävlingsraketen ska landa på månen och sedan skicka ut ett fordon som ska ta sig 500 meter bort från landningsplatsen och skicka hem högkvalitativ information till jorden. Före 31 december 2015.
Visualiseringscenter C har lånat en del av tävlingsuppdraget – månbilen.
– Vi jobbar med en klass från Realgymnasiet som ska tillverka en Rover. De ska tala om hur de tänker sig den tekniskt, vilket syfte den ska ha och hur de ska få det att gå ihop ekonomiskt. En 3D-printning av den vore fantastiskt.
– Jag vill väcka fascination för kunskap. Jag ger inte svar. Jag ställer frågor, säger Andreas Larsson.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
VISUALISERINGSCENTER C Norrköping
Premiär 21 december 2013
Back to the moon
Domfilm
LÄNKAR
Google lunar X prize hemsida
Visualiseringscenter C hemsida
FLER BILDER – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638860211396″]