Vy över Gotham city. Batman ruvar över staden, delvis är han skymd av utställningsgruppen, Niklas Veinbergs, Anders Sandén, Lisa Johansson, Viktor Olsson och Richard Follstedt.
Superhjältar och superskurkar
Vem är jag? Fem KSM-studenter kokar ner tre ikoners utveckling till frågan om identitet. Formen förstärker innehållet i en liten, estetiskt tilltalande utställning, With great power, på Norrköpings stadsmuseum. Möt Captain America, Batman, Superman och deras fiender. För – kan superhjälten existera utan sin superskurk?
I utställningen sitter superskurkarna bakom galler, ett fyndigt utnyttjande av lokalens redan existerande gallergrind. Det är Red Skull, symboliserande Nazityskland som var Captain Americas första motståndsmål, Batmans fiende Jokern och Supermans fiende Zod från ursprungsplanet Krypton.
Bakom galler. superskurkarna Red Skull, Zod och Jokern.
With great power tar avstamp i superhjältarnas ursprung. På väggen i en trång gång hänger bilder, det ger biografkänsla även om bilderna hämtats från de första serietidningarna som gavs ut sent på 1930-talet. Färgsprakande.
I det lilla KSM-labbet har de byggt ett rum i rummet. Konstnärligt sparsmakade stillbilder, nära nog i svartvitt, ur de senaste filmerna visas på väggen. Bildspelet är ljudsatt. Vindens vinande ackompanjerar bilder på hög höjd, Gotham citys silhuett eller Superman som hovrar på hög höjd med sänkt huvud. Gestaltningen är nära nog identisk med Captain America som står på marken med sänkt blick – också det ett ögonblick av inre reflektion. Vad? Vem? Varför?
Ljudslingan och bildspelet berättar också om det som händer i staden, fotsteg hörs, vi ser en dunkel gränd, skott avlossas på avstånd, sirener tjuter.
– Vi vill belysa att superhjältekulturen är mer än underhållning. Den symboliserar vilka värderingar och problem som är starka i samhället och att dessa förändras över tid, säger Richard Follstedt. Depressionen och Andra världskriget då, globala problem och terrorister nu.
Superhjältarna är män, något utställarna är medvetna om. Lisa Johansson förklarar kort och gott att ”det var en annan tid då”.
– Och på den tiden fanns andra tankar om religion och rasbiologi, påpekar hon.
Superman och stadens bakgator.
Tre porträttbilder hänger på väggen med svartklädda piedestaler under för att understryka att det handlar om hjältar, ikoner. Vid sidan av bilderna kan man läsa inkännande texter som andra författare skrivit om hjältarna, det fördjupar utställningen.
– Vår poäng är att man ska få en inblick i uppkomsten och sedan ställa frågan ”Vem är han nu?”. Vi vill inte heller vara för uppenbara, menar Anders Sandén.
KSM-studenterna, i gruppen ingår även Niklas Veinbergs och Viktor Olsson, har också skrivit uppsatser. Lisa Johansson och Anders Sandéns uppsats heter Fiktion eller fulländning.
– Vi vill ta reda på hur synen på religion och eugenetik har främjat framställningen av superhjälten.
Richard Follstedts, Viktor Olssons och Niklas Veinbergs uppsats har fått titeln Den amerikanska superhjälten och det yttre hotet.
– Det är en undersökning av superhjältens funktion i samhället.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping
14 januari – 9 februari 2014
With great power
LÄNKAR
KSM, Linköpings universitet hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639818071756″]