– Det luktar gott om nya böcker. Anneli Hedlund med nyutgivna boken Glömda pärlor och gamla bekanta. Löfstad slotts salong skymtar i boken.
Fick tillträde till gårdarnas egna arkiv
Tryckkostnaden ställde till det. Bokprojektet med östgötska slott och herrgårdar gick i stå på 1990-talet. Det blev helt enkelt för dyrt. Men skam den som ger sig. Ett rejält omtag om hela bokprojektet med nytagna bilder och uppfräschade texter ledde till att Anneli Hedlund nu står med Glömda pärlor och gamla bekanta – en resa bland östgötska slott och herrgårdar i handen på Norrköpings stadsbibliotek.
– Det luktar gott om nya böcker, säger hon både nöjd och uppskattande.
Många kommunanställda känner igen Anneli Hedlund sedan hennes tid som redaktör för Norrköpings kommuns personaltidning. Intresset för svenska språket gjorde henne till mer än en vanlig journalist. I samband med att hon drev ett språkvårdsprojekt i kommunen blev hon ombedd av Språkrådet att skriva en handbok. Klarspråk lönar sig spreds vida kring, blev till och med kurslitteratur.
Numera är det arbetsförmedlingarna i Östergötland och Södermanland som tar Anneli Hedlunds tjänster i anspråk, där hon är press- och informationsansvarig. Hur det var så mognade tiden, tryckkostnaderna sjönk och alla bitar föll på plats. Anneli tog tjänstledigt för att slutföra bokprojektet.
Hemma i stan. Anneli Hedlunds intresse för arkitektur och historia stannar inte vid slott och herrgårdar. Hon kan ha en åsikt om de flesta byggnader och miljöer hon möter. Om man frågar.
– Jag fick tips om fotografen Per Svensson, inleder hon berättelsen om en i sammanhanget mycket viktig person.
Ska man ge ut en bok om slott bör det vara ett praktverk. Något som lockar i bokhandeln, rentav även i museishopen. I Per Svensson mötte Anneli Hedlund en matchande fotograf. Arkitektur och inredningsfoto är två av hans specialområden.
– Jag fick kolla upp vilket väderstreck byggnaderna låg i för att vi skulle anpassa besöket och fotograferingen till rätt tid på dagen.
Om fasaderna skulle komma till sin rätt på bilderna gällde det att vara noga med ljusförhållandena.
Anneli Hedlund är intresserad av kultur, historia och arkitektur. Det var alltså inte så konstigt att hon på 1990-talet hon började skissa på en bok om de mest välkända och publika slotten.
– Bengt Häger, som då var länsantikvarie, tyckte att vi skulle lyfta fram de som var lite mindre kända men värdefulla. Det är därför boken heter Glömda pärlor…
Omslaget. Ekenäs slott fotograferat i bästa ljuset.
Det rådet är hon glad för efter att ha besökt lite mindre herrgårdar som är i privat ägo. Under arbetets gång har hon fått läsa på, mycket är ju redan skrivet. Roligast av allt har varit att tillsammans med fotografen Per Svensson resa runt i Östergötland och hälsa på. Hon har samtalat med förvaltare och ägare och fått tillträde till gårdarnas egna arkiv.
– Gottenviks ägare sade att hon var så glad att gården får vara en av de ”glömda pärlorna”, berättar Anneli Hedlund. Hon och hennes familj, inklusive föräldrar och barn, har jobbat hårt för att bevara och rusta upp herrgården.
Ursprungsidén om 25-30 slott och herrgårdar har stannat vid 18 som presenteras i åldersordning. Äldst och störst är Vadstena slott som ensamt representerar 1500-talet. Yngst är 1920-talets Adelsnäs utanför Åtvidaberg.
– Det ska vara en autentisk miljö, den får inte vara sönderbyggd, svarar hon på frågan om urvalet.
En betydande andel av de 18 byggnaderna ligger i östra delen av länet, något som Anneli Hedlund menar har att göra med Bråvikens strategiska betydelse för Östergötland.
Har Anneli Hedlund några egna favoriter? Hon nämner Hofgren på Vikbolandet – ”en röd liten stuga. Hembygdsföreningen har tagit hand om den lilla gården och återställt den till 1700-talet.” Hättorp i Motala – ”väldigt speciella terrakottaornament i fönstren – hela miljön när man kliver in i hallen”. Sonstorp väster om Finspång – ”otroligt stor”. Men ger upp.
– Alla har ju sitt, så de är alla favoriter var och en på sitt sätt.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
LÄNKAR
Per Svensson hemsida
Sköld design hemsida
FLER BILDER – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641177513654″]