• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Det våras för företagen i Hallarna

Det våras för företagen i Hallarna. Många intresserade kom till invigningen av kulturkvarteret Hallarnas senaste tillskott – företagsateljéer.

 

”Kändes för bra för att vara sant”

 

Kreatörskluster. Inkubator. Många intresserade kom till invigningen av kulturkvarteret Hallarnas senaste tillskott – företagsateljéerna. Pelle Filipsson jämförde med sjudande Kreuzberg i Berlin och andra kreativa stadsdelar i storstäder runtom i världen. Lars Stjernkvist gratulerade och sedan tog sig alla en titt tre trappor upp.

Där öppnade de nya hyresgästerna dörrarna till sina kontor och berättade om sina företag för alla som gick runt. I stora ateljén bjöds på tårtkalas.

 

Lars Stjernqvist lyssnade till Pelle Filipssons invigningstal innan han själv tog vid.

 

– 17 kontor är kanske inte så mycket, inledde Hallarnas verksamhetsledare Pelle Filipsson där han stod på trädäcket på innegården utanför ingången 37 C.

Med företagsateljéerna kommer kreativt företagande in på bred front i ett kulturkvarter som hittills främst hyser Östgötateaterns kontor, Kulturkammarens musik- och teaterföreningar samt social verksamhet. Pelle Filipsson jämförde med Camden town i London, Kreuzberg i Berlin och andra liknande, onekligen större, livsrum runt om i världen. Nu finns det i Sverige, närmare bestämt i Norrköping. Här hemma hos oss.

– Vi är halvvägs. Inom närmsta tiden kommer fler häftiga satsningar, lovade Pelle Filipsson innan han vässade fingrarna och klippte det osynliga bandet.

– I Norrköping har vi förmågan att förvalta vårt förflutna utan att fastna i nostalgi, sade kommunalrådet Lars Stjernkvist och såg upp på den röda tegelfasaden. Det här är ett kvarter med flytande gränser mellan det offentliga, privata, kommunala.

– Idag manifesteras kvarteret på allvar som centrum för Norrköpings kulturliv. Tack alla eldsjälar!

 

Nyfikna. På väg upp för trapporna.

 

Företagsateljéerna i 37 C ligger över gården – sett från Kulturkammaren – och sedan tre trappor upp (hiss finns). Östgötateaterns gamla möbelförråd har balkats av till 17 rum i olika storlekar och en stor gemensam ateljé.

– Nästan alla rummen är uthyrda, det är några kvar, sade Helene Engström från Kvarteret Hallarna. En del hyr hela rummet för sig själva, andra delar med någon annan.

Dagens mellan 20 och 25 företagare ska bli max 50. Varmhyran för det minsta utrymmet, 11 kvadratmeter stort, är 1.500 kronor per månad och då ingår internet. Alla hyresgäster har tillgång till den stora ateljén som har 3D-skrivare, ritbord, screentryckeri och lite till. Även icke hyresgäster kan få hyra in sig i den stora ateljén.

 

Nätspindel. Hallarnas Helene Engström jobbar för att stödja de nya hyresgästerna.

 

Med kreatörskluster menas att på en plats där många kreativa människor möts kan nya idéer utvecklas. Med inkubatorbegreppet följer stöd för vidareutveckling. Företagsateljéerna ska vara både och.

– Nyföretagarcentrum ska komma hit några timmar varje månad och ge råd. Vi är också med i ett EU-projekt som ger ytterligare coachning till företagen. De måste utvecklas, annars kan det här bli en stor lokal med tappade suckar, säger Helene Engström.

Majoriteten för företagarna är kvinnor. Annars är blandningen stor sett till ålder och etnicitet.

– Det som är så roligt är att vi inte tagit folk från andra ställen utan att det är sådana som suttit hemma med sin verksamhet.

 

Mönstermakare. Tove Andersson har flyttat in, tidigare arbetade hon hemma.

 

– När jag hörde talas om det här kändes det för bra för att vara sant, säger Tove Andersson, grafisk formgivare och illustratör som också är korsordskonstruktör.

Hennes lilla rum har sina vinklar och vrår och är fullt av bilder, egna och andras – som inspiration. Tove Andersson har frilansat hemifrån sedan 2011 och ser fram emot kontakten med grannarna. Nyfikenheten på de andra är stor och hon hoppas hitta andra att samarbeta med.

– Även om alla är kreativa så håller de på med olika saker.

 

Hantverkare. Micael Wahlberg vill bli en del av Norrköpings industrihistoria.

 

– Den här byggnaden är en del av Norrköpings industrihistoria och jag blir en del av den, säger Micael Wahlberg och knyter på sitt sätt an till Lars Stjernkvists tal vid invigningen. Nyttan är klustret. Kluster är extremt viktigt när man utvecklar saker och ting.

Micael Wahlberg har tidigare arbetat på Stadium. Där det handlat om stora volymer som tillverkats långt borta och sedan skeppats till Sverige och Norden.

– Jag gör tvärt om. Jag gör små volymer, i Norrköping, men säljer globalt.

Han designar väskor, klockor och armband för män i läder. Micael Wahlberg bär syn för sägen med en klocka på vardera armen, han har gjort dem själv. Det kostar med handsytt men håller i decennier lyfter han fram. Något som överensstämmer med hans andra verksamhet, som konsult i ”sustainable business”, uthålligt företagande.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Isabell Hoffmann

HALLARNA Norrköping

10 april 2014
Invigning av företagsateljéerna

LÄNKAR
Kvarteret Hallarna hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.