Åter dags för Stenhammartävlingen. Sonja Stenhammar och Kerstin Högberg höll presskonferens i Louis De Geer.
De kan få världens scener som arbetsfält
Om en vecka har en rad unga sångare inlett sina karriärer i De Geerhallen. Wilhelm Stenhammar international music competition är Sveriges enda tävling för klassiska sångare, som är med i världsorganisationen för musiktävlingar WFIMC. De som gör sin lycka här kommer att ha världens scener som sitt arbetsfält. Årets upplaga är den femte i ordningen och initiativtagaren Sonja Stenhammar är stålande glad vid presskonferensen.
– Jag är överlycklig, förklarar hon och beskriver vägen från det första mötet med Norrköpings kommun 2001 som ledde till första tävlingen 2006.
Inte bara kommunen var med på noterna och stöttade med lokal och – inte minst viktigt – Norrköpings symfoniorkesters medverkan vid Finalkonserten som avslutar tävlingen. Det krävs pengar till priserna (total prissumma 260.000 kronor) och fritt nattlogi till långväga tävlande. Och en kvalificerad jury, tack vare Sonja Stenhammars goda kontakter efter en lång sångarkarriär i och utanför Europa.
Sonja Stenhammar ser fram emot årets tävling, en viktig start för unga sångare som behöver få visa upp sig.
58 tävlande från 18 länder tävlar i två omgångar innan det är dags för final. De ska vara färdigutbildade, på gränsen till at ha inlett sitt yrkesliv. Sonja Stenhammar granskar ansökningar och lyssnar på ljudfiler för att välja ut kvalificerade deltagare.
Varje sångare ska ha förberett en repertoar av arior, lieder samt ett verk av Wilhelm Stenhammar (1871-1927), uppburen svensk pianist och tonsättare som mest är känd för verket Sverige. Men han skrev också en rad sånger.
Årets nyhet är Stenhammarpriset för bästa tolkning av en av Stenhammars sånger. Det är Wilhelm Stenhammars barnbarn Cecilia Stenhammar (släkting till Sonja Stenhammar) som utlyst priset på 10.000 kronor. Hon kommer själv att sitta med och lyssna och fälla avgörandet. Alla tävlande som går till andra rundan ska sjunga sitt utvalda verk av Stenhammar.
2012 var det tredje gången gillt för Aleksandra Popandopulo. Hon fick delat förstapris.
Stenhammartävlingen har snabbt fått ett gott rykte. Inte minst för att de sångare som inte går vidare efter första och andra omgången får ett samtal mellan fyra ögon med varje enskild jurymedlem.
”– Jag anser att alla här är vinnare”, så brukar jag säga. De har anmält sig, blivit utvalda att delta och de får möjlighet till rådgivning med alla medlemmar i juryn, säger Sonja Stenhammar och fortsätter:
– Det var en sångerska från S:t Petersburg som fick sluta efter första omgången. Hon kom tillbaka två år senare och gick till final men fick inte något pris. Så kom hon tillbaka en tredje gång. Det var Aleksandra Popandopulo som vann delat förstapris 2012. Hon sade efteråt att det var oerhört viktigt med råden hon fick av jurymedlemmarna.
Vinnarna får inte bara en prissumma, viktigare är löftena om engagemang på stora scener runtom i världen. Inte bara vinnarna får ögonen på sig, tack vare jurymedlemmarna som är operaledare, sångare och dirigenter från Europa och andra delar av världen.
– Det var en operaledare från Tjeckien som utlovat två engagemang. Efter tävlingen kom han med en lista på fem sångare han ville ha, säger Sonja Stenhammar och berättar om sångaren som inte ens kom till andra omgången men fick ett uppdrag i Dublin på grund av sin speciella röst.
På så sätt är Stenhammartävlingen mycket mer än en tävling. Den har blivit startskottet för många unga sångares karriär, något som tävlingens initiativtagare är mycket stolt över. Årets lista på utlovade engagemang är längre än tidigare år.
TV-intervju. Lokala media vill berätta om Stenhammartävlingen, en sångtävling i världsklass.
Att Wilhelm Stenhammar international music competition genomförs i Norrköping och inte i Stockholm beror inte enbart på att Sonja Stenhammar vuxit upp i Norrköping. Att släkten Stenhammars rötter är rejält grundade i Vikbolandets mylla bidrar förstås.
– Jag tyckte inte att det hände särskilt mycket i Norrköping på 1960-talet. När jag flyttade härifrån var det en industristad. När jag kom tillbaka på 1990-talet var det till en kulturstad med Louis De Geer och Symfoniorkestern, säger Sonja Stenhammar och lyfter därmed fram den avgörande kvalifikationen.
– Sverige är ett känt sångarland, vi har alltid någon sångare som är i världsklass. Jag tyckte att Sverige också skulle finnas med på världskartan över sångartävlingar.
Norrköpings kommun slog sent i höstas fast ambitionen att vara Sveriges musikhuvudstad vid pass år 2020. Att ha en etablerad sångtävling i världsklass, kanske mer känd utomlands än i Sverige, är en viktig pusselbit.
Stenhammartävlingen inleds med en liten öppningskonsert tisdag kväll. Därefter pågår tävlingen fram till 18 juni, då det är stor finalkonsert. De första tävlingsomgångarna, då deltagarna framträder i De Geerhallen med en pianoackompanjatör, är inträdet kostnadsfritt.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
DE GEERHALLEN Norrköping
10 – 18 juni 2014
Wilhelm Stenhammar international music competitionPROGRAM
Omgång 1 fri entré
11-13 juni
15 minuter per tävlande (pianoackompanjemang)Omgång 2 fri entré
14-16 juni
25 minuter per tävlande (pianoackompanjemang)Finalkonsert
18 juni kl 18
Norrköpings symfoniorkester och finalisterna
Dirigent: Nader Abbassi
LÄNKAR
Stenhammartävlingen hemsida
Wilhelm Stenhammar verkförteckning
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR