Arrangören Eva Lundgren Stenbom ser hur arrangemanget växer och skapar gemenskap även bland de som bor i Röda stan.
Nu har vi släppt programinnehållet fritt
På lördag är det dags för årets Kulturrunda i Röda stan, den tredje i ordningen. En sommardag då flera av de som bor i stadsdelen öppnar grindarna för allmänheten. Eva Lundgren Stenbom, som håller i trådarna tillsammans med grannen Holger Thell ett kvarter bort, ser hur arrangemanget växer och skapar gemenskap.
Det ger om inte annat upphov till samtal när man träffas på gatan eller i kvartersbutiken – ”jag hörde att du visade din bikupa” eller ”vi funderar på att vara med nästa gång, vad tror du om det?”.
– Kulturrundan ger en massa trevliga möten, alla blir glada och uppskattar den här dagen, säger Eva Lundgren Stenbom som bara har goda erfarenheter av de besökare som kommit under Kulturrundan, vänner och bekanta lika väl som många nya bekantskaper.
Bråbogatan i riktning mot Marielund.
Familjen Lundgren Stenbom bor i just ett sådant där falurött hus med vita knutar som gett Röda stan dess namn. Trädgården ligger inbäddad bakom den grönskande häcken. Den som är välkommen in möter en djungel med många små rum och sittplatser där det alltid finns något att titta på. På lördag hälsar Eva alla välkomna som vill se hennes trädgårdsutställning med gamla köksbonader.
– Och så kommer Arne Landström som berättar minnen från sin uppväxt i Röda stan på 40- och 50-talet. Det tror jag lockar lite äldre publik som vill känna igen sig.
Kulturrundan är inne på tredje året. Den växer. 14 nedslag år 2012 har blivit 18 i år, 2014. Innanför grindarna kan det hända lite vad som helst, sång och musik, utställningar och loppis. Här och var poppar det upp trädgårdscaféer för dagen.
– Första året var programmet mer snävt inriktat på kultur: konst och musik. Nu har vi släppt helt, inga gränser – alltid lockar det någon.
– En nyhet i år är en på Gotlandsgatan som visar sin solcellsdrivna dammanläggning, den vill jag titta på, säger Eva Lundgren Stenbom. Jag hoppas jag också kan titta på filmaffischerna på Skånegatan.
Populära brukar landskapsarkitekten Ingemar Hillerströms guidade vandringar vara. Med start från Porsgärdet mitt i smeten. Och kanske att Lucas, 5 år, lockar en större åldersgrupp än sina jämnåriga med sin tågutställning på Skånegatan. Några av programpunkterna vänder sig till barn, det är Eva glad för och ser gärna ännu mer som riktiar sig till den målgruppen.
Porsgärdet. Härifrån utgår Ingemar Hillerströms guidade vandringar kl 11 och kl 13 där han talar om park- & trädgårdskulturen från Trädgårdsstadsepoken.
Eva Lundgren Stenbom har ett starkt engagemang för att både skapa gemenskap och att öppna gränser. Ett av hennes många projekt, Konst-Pimpa, genomförs i grannskapet Marielund. Förra året var det utebio i Marielund och öppet hus hos Konst-Pimpa men Kulturrundan gäster inte höghusområdet det här året.
– Jag hoppas få med Marielund igen nästa år, säger Eva Lundgren Stenbom och lyfter fram lokalen Gjuteriet på Stockholmsvägen som renoverats under året.
Program med hålltider och karta finns på utlagt på turistbyrån, biblioteket och andra ställen i stan. På hemsidan hittar man tillägg och ändringar. Väl på plats är det lätt att se vilka trädgårdar som öppnar grinden, Kulturrundans egen skylt ska hänga på plats.
– Ibland tänker jag att man inte behöver hitta på något speciellt, det räcker att öppna grinden, avslutar Eva Lundgren Stenbom.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Illustration: Holger Thell/Kulturrundan
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
RÖDA STAN Norrköping
5 juli 2014 kl 11-17
Kulturrundan
Arr: Boende i Röda stanHÅLLPUNKTER FÖR BARN
kl 15 Barnpop med Erik Wallsten
Gjuterigatan 27kl 14, kl 14.30 Sagotält för barn 3-7 år begänsat antal
Värmlandsgatan 49kl 13-16 Lucas, 5 år, presenterar sin största passion: tåg
Skånegatan 9kl 11-16 Kuriosa/loppis med barnkläder, böcker och leksaker
Värmlandsgatan 17, gården. Överskottet går till Röda korset i Norrköping.
LÄNKAR
Kulturrundan hemsida Program och karta
Evas tre ord skapar en bättre värld reportage Kultursidan.nu 6/2 2014