• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Repeterad rapsodi om glömda Skällvik (recension)

Publiken får stå vid staketet.
Viktiga bestyr inför finbesöket. Herrskapet Ulf och Birgitta gästar Skällviksborg. Ståplats är det som gäller för Sythercopies publik vid medeltidsrapsodin.

 

En gråbroder frågade efter vägen…

 

Inte ett Gästabud utan att hänga vid Kalle mä’ pipas stuga med Sythercopie. Det är ståplats som gäller för publiken utanför staketet. Årets medeltidsrapsodi utspelades ute vid Skällvik, borgen som var Stegeborgs föregångare.

Sanningen att säga har jag missat alla tidigare spel genom åren men den här gången slinker jag snabbt genom Kyrkparken, bara stannar en kort stund och lyssnar på några gycklare, innan jag kilar vidare genom gränderna mot Drothems kyrka. Där, utanför kyrkogården, ligger den låga stugan målad i falu rödfärg. Knappt att den syns, ett plank av obehandlade bräder står i vägen.

 


Gråbrodern, fransiscanermunken Knut, får mat av gårdens kökskona.

 

Det hände vid Skällviksborg att en gråbroder stannade till vid Skällviks gård och frågade efter vägen till den nya staden Söderköping. Det är tidigt 1200-tal. Den allra första fransiscanermunken får en slev soppa som färdkost och gott besked av kökskonan, det är inte långt kvar.

Vi ser det som om det var nu det hände, men i spelet är det Sythercopies sufflös som läser manus i väntan på att alla medlemmar i teatersällskapet ska samlas till repetition. Ibland läser hon högt så vi hör, ibland fantiserar hon så vi ser. Det är ett finurligt grepp som gör korta nedslag bland höga och låga på Skällviksborg. Till slut kommer skådespelarna och repetitionen av slutscenerna kan börja.

För manus och regi (och skådespeleri som regissör) står Ola Lönnqvist som själv forskat kring Skällviks gård och borg. De tidiga ägarna var omväxlande biskopar och kungar under 1200- och 1300-tal. Vi förstår att borgen var viktig för hit kommer Birgitta, hon som ska kallas Den heliga, med maken Ulf och han är ju rådsherre.

Medeltidsrapsodin bekymrar sig inte om djuppsykologisk karaktärsgestaltning. Varför skulle den det? Det räcker så gott med historiska urkunder, tidstypiska kläder (medeltida snabeltofflor och nutida knäshorts med fickor) och publikens fantasi och intresse. Med lågtröskelgestaltning susar historiens vingslag starkare.

 


Hur ska kungen göra? Än så länge är det tidigt i svensk historia, det syns inte minst på skorna.

 

Till sist brändes Skällviksborg ner. Vad som hände med de som tjänade där vet vi inte. Borgen byggdes inte upp igen utan det blev Stegeborg som tog över – och återanvände byggmaterialet från den gamla. Den som vill veta mer får fråga efter vägen till Skällviks Borgs Vänner.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KALLE MÄ’ PIPAS STUGA Söderköping

30 – 31 augusti 2014
Det hände vid Skällviks borg

En medeltidsrapsodi
Manus & regi: Ola Lönnqvist
Prod: Teater Sythercopie

MEDVERKANDE
Peter Drexel
Carola Fogelgren
Lars Fredman
Stig Graméus
Eva Hallermalm Hammarström
Margareta Jovanovic
Daniella Karlsson
Jan Karlsson
Katarina Lönnqvist
Ola Lönnqvist
Carl Gustav Pettersson
Christina Sandell
Britt Inger Sannerud
Tomas Sannerud
Tuva Tallund Sannerud
Anne Sjösten
Stefan Urdell
Ewa Zander
Ingrid Ögren

LÄNKAR
Skällviks Borgs Vänner hemsida
Teater Sythercopie hemsida
Söderköpings Gästabud hemsida program-pdf
Grevinnan sopade Tornerbanan recension Kultursidan.nu 31/8 2014
Stadsfest när Gästabudet flög i luften reportage Kultursidan.nu 30/8 2014
2014 års Gästabud öppnar idag reportage Kultursidan.nu 29/8 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.