Marching Women, modell Norrköping. Med penslar i händerna inför konstprojektet som ska överföra en gatumålning från kvinnors kamp på Tahirtorget under den egyptiska våren till våra breddgrader. Resultatet ska stå klart till Kulturnatten.
”Kvinnorna var med och kämpade”
En graffitimålning från Egypten ska återuppstå här i Norrköping. Och det är 17 kvinnliga konstnärer som ska göra jobbet. Sahar Burhan startar ännu ett konstprojekt som engagerar många och ger gemenskap över gränserna.
Många – inte minst boende i Hageby – minns den stora kollektiva målningen, en avbildning av Carl Larssons Frukost i det gröna, som skapades i Mirum galleria för några år sedan. Bakom projektet stod konstnären Sahar Burhan.
Nu har Sahar ett nytt kollektivt konstprojekt på gång. Den här gången hämtar hon bilden från den egyptiska våren, den egyptiske konstnären Alaa Awads graffitimålning Marching Women. Här ska den målas på en stor och hög skärm, cirka 4 – 5 meter lång och 2,5 meter hög.
Frontlinjens kvinnor i 2011 års revolution mot president Mubarak. Konstnären Alaa Awad inspireras gärna av forntida egyptiska målningar.
– Målningen berättar om kvinnor i Egypten som protesterade mot diktaturen. Men de protesterade också emot det sociala och kulturella förtryck som råder mot kvinnorna, berättar Zina Elbadry som deltar i projektet.
Det är en regnig tisdagseftermiddag när alla samlas för gruppfotografering med Marching Women som förebild. Originalmålningens kvinnor bär stavar och rullar i händerna, kanske papyrusrullar, då konstnären hämtar sin inspiration från forntida egyptisk konst. Originalet togs fram för att hylla de kvinnor som var på frontlinjen i 2011 års revolution mot presidenten Mubarak. Dagens konstnärer bär penslar och färgburkar.
– Inte alla deltagare ska måla. Det finns flera olika sätt man kan jobba och hjälpa till med. Penslarna i våra händer är bara en symbol, säger Sahar.
Sahar Burhan står för schemaläggningen, målning pågår med start måndag den 22 september. Resultatet kommer att visas framför Konstmuseet och skall vara helt klart till Kulturnatten 27 september.
Engagemanget är starkt. Här är konstnären Margareta Brandin som har en egen vernissage i Motala att tänka på men gärna ställer upp för Sahar. Stefania Randolfi gillar graffiti och fick förfrågan via en kusin. Valeria Valdes kommer från Konst-Pimpa-projektet.
– Jag vill sprida kunskapen om kvinnorna, att de var med och kämpade, säger Valeria Valdes som både har ett starkt bildintresse men också stått på musikalscenen.
– Jag tycker det är ett intressant projekt att arbeta tillsammans med andra. Jag hoppas vi kan mötas, säger konstnären Kajsa Hellstrand.
Verktyg för förändring.
Projektet stöds av bland andra Arbetets Museum och Norrköpings Konstmuseum och resultatet kommer att placeras framför Konstmuseet på Kulturnatten. Vid fototillfället var stämningen bland projekt deltagarna god och förväntningarna verkade höga. Att det småregnade verkade inte sänka det goda humöret!
Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Målning: Alaa Awad
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
LÄNKAR
Alaa Awad bilder
Sahar Burhan presentation
Nu är den klar – Norrköpings största tavla reportage Kultursidan.nu 18/4 2012