Familjen Kier före deportationen till Auschwitz. Familjen var bosatt i Tjeckoslovakien. Av sammanlagt tio familjemedlemmar överlevde endast tre barn. De var romer. Tack till Museum of Romani culture i Brno, Tjeckien.
”Ta ställning för alla människors rättigheter”
Romernas öden är sällan uppmärksammade och dokumenterade. Otaliga är de vittnesskildringar, böcker och filmer som finns om judarnas öden. Ett svar är utställningen Romerna under förintelsen visas i HÖRnAN, Curmanska magasinet i Gamla Linköping. Utställningen invigs av stadsantikvarie Gunnar Elfström nu på fredag 26/9.
Romerna är ett folk som länge varit diskriminerat, utstött och hota. Vi får här möjligheten att följa levande skildringar av romernas öden under nazisternas dödsmaskin. Nazisternas terror under andra världskriget var en kulmen för förtrycket och kostade sannolikt hundratusentals romer livet. Genom att rakt på sak ge fakta om romernas förintelse inser vi dess omfattning och grymhet. Utställningen visar levnadsöden. Varma bilder på familjer som dödades och kunde varit hämtade ur våra egna fotoalbum, träffar oss rakt i hjärtat och får oss att bli berörda. Bildspråket är svart vitt med skarpa konstraster och det förstärker den berättande texten.
Sverige är inget undantag. Ända in på 1970-talet pågick tvångssterilisering och registrering i register. Även i våra dagar avslöjas skamligen registrering av romer som för tankarna tillbaka till nazisternas metoder.
Att hela livet bli förföljd och mördad för sin tillhörighet till en viss kultur kan vara svårt att förstå och ta till sig. Många är de romer som blivit avhysta från sina boplatser och utslängda från klassrum på grund av antiziganism. Kanske är det detta vi nu ser ni på våra gator där det finns romer som tigger. Är detta vårt misslyckande inom EU? Är det historien som upprepar sig? Varför kan vi inte hjälpa dessa människor att bli ett med vårt samhälle? Är det så att vi väljer att titta bort för att de är olika oss istället för att se deras likheter?
Utställningen är producerad av Forum för levande historia. Med anledning av förintelsens minnesdag den 27 januari 2014, inleder man en flerårig satsning för att uppmärksamma förföljelse, diskriminering och andra övergrepp mot romer i historien och fram till våra dagar.
– Gå och se utställningen Romer under förintelsen, uppmanar Lotta Jerndal, intendent pedagogik/visningsverksamhet i Friluftsmuséet Gamla Linköping. Vi vill att alla som ser den ska bli berörda och ta ställning för alla människors rättigheter.
– Det här är ett stycke bortglömd historia. Vi vill ge besökaren kunskap om vad som hänt romerna och på så sätt ge dem ett redskap att föra diskussionen vidare i andra rum. Det var skrämmande nog först 1982 som den tyska regeringen erkände folkmordet på romer under andra världskriget, säger Lotta Jerndal.
– Vi visste även en del om resande romer då vi för en tid sedan hade en romsk resandevagn hos oss, då fick vi kontakt med resande romer i Linköping.
Text: Per Oddman
Foto: Museum of Romani culture i Brno, Tjeckien
Hur kommer ni att arbeta med utställningen till skolungdomar?
– Vi kommer att ha visningar för högstadie- och gymnasieelever. Vi vill väcka diskussion hos och slå hål på en rad fördomar som finns. Eleverna får bland annat följa romernas situation under andra världskriget. Först och främst är det för att ge ungdomarna kunskap. Fördomar är något som föds ur okunskap och det vill vi motverka. Vi vill också att ungdomarna verkligen ska förstå vad Förintelsen var för något. Under utställningen kommer vi att på plats ha en brobryggare från Linköping kommun, Junuz Ramadani som är rom och kan svara på frågor.Vad innehåller utställningen?
– Fakta, bilder och gripande levnadsöden. Den ger oss ett uppvaknade ur den trygghet som vi själva lever i men som vi tar för given.Ger utställningen något svar på varför romerna har blivit förföljda?
– Ja, vi människor behöver någon att skylla våra misstag på. Vi utesluter gärna de som är annorlunda istället för att visa tolerans och att mänskliga rättigheter gäller för alla minoriteter.Judarnas förintelse är mycket uppmärksammad men romernas har man inte hört mycket om?
– De har alltid marginaliserats och får inte ta plats i samhället och de har ingen som för deras talan. De har skrämts till att hålla sig utanför samhället och då har det inte blivit bättre. Men frågan är lika aktuell i dag med de tiggare som vi nu har på gatorna i våra städer. I Rumänien var romer slavar fram till 1864. Det är tydligen så att man där ser ner på dem än i dag.
CURMANSKA MAGASINET, Gamla Linköping
26 september – 2 november 2014
Romerna under förintelsen
Utställning
Prod: Forum för levande historia
LÄNKAR
Forum för levande historia om antiziganism info
Gamla Linköping hemsida