• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ett lik i Mauritzbergs 1700-talssalong

Vem har mördat mannen under bordsduken.
Vem har dödat mannen under bordsduken? Slottsherren Andreas Silverhielm hör med tjänstefolket.

 

Vill ge prisvärd mordgåta med miljö och mat

 

Herrskap och tjänstefolk, många med hemligheter. Och så det där liket i salongen förstås. Comedy Art Theatre spelar mordgåtor på fyra slott, varav Mauritzberg är ett. Underhållande teater och historisk miljö ska ge publiken en prisvärd utmaning.

För ett år sedan var det premiär för Comedy Art Theatres satsning på Norrköping. Onda makter hette mordgåtan, också det en ruggig men samtidigt utmanande historia.

– Jag kontaktade fyra slott och Mauritzberg var snabbast på att svara, säger Per Pettersson som står bakom Comedy Art Theatre. Vi vill samarbeta med kommersiellt drivna slott, då finns ett ömsesidigt intresse av att arbeta så effektivt som möjligt.

– Folk är inte vana vid att betala fullt pris för konserter och teatrar, de vet inte hur subventionerade biljetterna är. Då gäller det för oss att verkligen ge en prisvärd upplevelse.

 


Liisa Lipsanen som köpte Mauritzberg för snart 25 år sedan har lagt ner stor möda på att återställa slottet i gott skick. Slottskapellet är det senaste.

 

Marken stupar brant där Mauritzbergs slott ligger kloss intill Bråviken. Ett nätt 1700-talsslott med suterrängbyggda flyglar. Ägaren Liisa Lipsanen har vårdat och rustat, senaste pärlan är kapellet, ett stycke kyrka med helgonstatyetter och högt i tak. Slutbesiktningen är precis avklarat och kapellets nytjärade port åter på plats, just den här måndagen.

– Mauritzberg har blivit ett kulturslott, säger Liisa Lipsanen. Vi inledde med konserter men nu är det mer med golfen.

– Fortfarande är det jazzkonsert varje år, påpekar resortchefen Anna Nyblom och Liisa Lipsanen fyller i att på påsken har de konsert, men kulturverksamheten måste gå runt.

– Annars är man bara mecenat.

 


Vilka hemligheter har herrskapet Silverhielm. Är Andreas bara en marionett i fru Sibes händer?

 

– Nej, jag var i köket och gjorde i ordning middagen.
– Det blir middag alltså, trots att vi har en död man.

En duk täcker kroppen som halvligger över ett sidobord i matsalen. Benen sticker ut med grova skor. Slottsherren Andreas Silverhielm håller ett provisoriskt förhör med hustrun Sibe och tjänstefolket. Där är drängen Sune, huspigan Petronella och pigan Disa, som alla redogör för var de varit under den senaste timmen.

När slottsherren drar sig tillbaka till herrummet en trappa upp (förbi riddarrustningarna) anmodas vi följa med. Varpå en dialog följer mellan herr Andreas och fru Sibe som avslöjar djupa hemligheter. Och sedan en annan mellan Petronella och Disa, där en fiskkniv inte saknar betydelse. Och vilka hemligheter har då inte Sune och Disa ihop?

Sammanlagt ingår sexton dialoger och två samlingsscener i mordgåtan Liket i salongen som Per Pettersson skrivit. Publiken får allteftersom dialogerna spelas välja vilka aktörer de vill följa efter i jakten på lösningen. Som mest kan den enskilde åskådaren se åtta dialoger innan det är dags för slutförhör och upplösning.

Publiken, maximalt 70 personer, får gnugga geniknölarna, tipset är att samarbeta i sitt middagssällskap, för mordgåtan inramas av en utdragen måltid med avbrott för travande i trappor och genom rum.

Åtta skådespelare står på scenen, ungefär lika många som i en vanlig fars. Comedy Art Theatre bedriver en ganska stor verksamhet med omkring 30 anställda skådespelare i olika delar av landet. Kärnan utgörs av Per Pettersson som står för manus och regissören Patrik Dufwa.

Som om det inte var nog med alla dessa slottsmord så genomför Comedy Art Theatre även spökvandringar, men då i stadskärnorna, även i Norrköping.

 


Pelle Andersson är anställd både som skådespelare och platschef i Norrköping. Per Pettersson driver Comedy Art Theatre.

 

Liket i salongen utspelas 1859. Då kom Darwins Om arternas uppkomst ut som var något av ett avstamp för historieintresserade Per Pettersson när han skrev mordgåtan.

– Det är lite tanken, att det inte bara ska vara en mordgåta utan lite historia och att publiken får veta vad man talade om på den tiden.

Kostym och språk är en viktig del, att spela i ett vackert slott med 1700-talstapeter ger en värdefull scenografi. Per Pettersson är glad över att skådespelarna får sitta i stolarna och får röra böckerna och biljardbordet i Mauritzbergs bibliotek.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MAURITZBERGS SLOTT Vikbolandet, Norrköping

Lördagar höst, vinter, vår 2014–2015
Liket i salongen

Mordgåta med middag
av Per Pettersson
Regi: Patrik Dufwa
Kostym: Frida Janson
Prod: Comedy Art Theatre

MEDVERKANDE
Pelle Andersson, Anastasia Andersson, Jessie Lewis Skoglund, Anders Gustavsson, Adam Tillberg, Mikael Fjelldal, Carina Perenkranz, Malin Sjöström, Felicia Kvarfordt, Louice Ottosson

LÄNKAR
Comedy Art Theatre hemsida Facebook
Mauritzberg slott hemsida
Historielektion med både driv och humor recension Kultursidan.nu 26/5 2014
Premiär för historisk Spökvandring reportage Kultursidan.nu 22/5 2014

Bookmark the permalink.

2 Responses to Ett lik i Mauritzbergs 1700-talssalong

  1. Pingback: Liket i salongen lever upp på slottet (recension) - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Ny mordgåta nära premiär - KULTURSIDAN.nu