– Det satt långt inne innan jag frågade om jag fick fotografera honom naken, berättar Johan Sundgren.
Bilder från arbete och vardag
Varje människas liv är värt att berätta om i ord och bild. Med utgång från Arbetets museums kärnvärden delades årets Dokumentärfotopris ut på tisdagen. Niklas Cserhalmi, museets direktör, lyfte fram de kvaliteter inom dokumentärfotot som juryn vill belöna: personliga berättelser, från arbete och vardag som skildras underifrån.
Mottagare av blommor, diplom och 25.000 kronor var fyra fotografer, Johan Sundgren, Roger Thuresson samt fotoparet Klara Källström och Thobias Fäldt, samt en inspiratör, Gunilla Knape. Fotoelever från Gamleby deltog under seminariedagen då pristagarna berättade om sitt arbete.
Pristagarna. Från vänster Klara Källström och Thobias Fäldt, Johan Sundgren, Gunilla Knape och Roger Thuresson.
Men först berättade jurymedlemmen Göran Widerberg, Dagens Arbete, om pristagarnas hållplatser i livet, om inte i bild så med målande beskrivning i ord.
Gunilla Knape, första mottagare av nyinstiftade utmärkelsen Inspirerande eldsjäl inom svenskt foto är akademikern som blev chef för Hasselblad center och som förvaltar sydafrikanske fotografen Ernest Coles bildarv.
Klara Källström och Thobias Fäldt, par i foto som möttes just i Gamleby för tio år sedan, har utvecklat dokumentärfotot genom sina många fotoböcker, varav Wikiland om Julian Assange, är den mest uppmärksammade.
Johan Sundgren studerade spanska och foto i Mexiko, något som ledde till en fotobok och behovet av att tjäna pengar för att åka tillbaka. Det blev skolfotografering och jobb inom hemtjänsten – som ledde till ännu en fotobok.
Roger Thuresson är nestorn, en fotograf som gått den långa vägen från landsortspressens mörkrum till Expressens löpsedlar och DN:s In- och utrikessidor innan han startade Moment Agency, en agentur för långa genomarbetade fotojobb.
Lyssnar till förebilder. Fotoeleven Martin Gundersson, på Yrkeshögskolan i Gamleby, uppskattade fotoseminariet på Arbetets museum.
– Det är spännande att se vad de pysslat med, att se andras bilder, kommenterade fotoeleven Martin Gundersson som studerar vid Yrkeshögskolan i Gamlebys utbildning Fotograf för reklam och magasin. Som många andra fotografer som utbildat sig i Gamleby vill han växelverka inom yrket.
– Jag hoppas kunna fota kommersiellt som jobb men ha projekt vid sidan om, kunna blanda.
I lampans sken heter den fotobok som gav Johan Sundgren hans pris. Under sin del av seminariedagen visade han bilder på många av de äldre personer han arbetade med i hemtjänsten. Om någon uppfyllde han de kvaliteter som efterfrågas för pristagare.
Hans svartvita bilder i mjuk gråskala, fotograferade med klassisk Tri-X-film, berättar om människor med livsöden, fotograferade med respekt för varje enskild persons karaktär och intresse. I bildspelet interfolierades porträtten, tagna just i inomhuslampors sken, med en amaryllis, en spis överlastad av souvenirpynt och en stängd garderob.
Starkt, såväl etiskt som estetiskt, är att han överlämnade kameran i händerna på sina äldre medmänniskor. Vi ser Johan Sundgren i en yngre, långhårig version. Klädd i duschförkläde, med händerna tyngda av matkassar, med dammsugare och kaffekanna.
– Man kan ha mycket mer gemensamt med folk i 75-årsåldern än med en jämnårig, säger Johan Sundgren, mjukt och självklart innan han svarar på publikens frågor.
Inspirerande eldsjäl. Gunilla Knape, naturvetare, fotolärare och den som gjort Hasselblads center och dess eget pris så tungt vägande i fotografiets värld.
– Det är spännande hur han använder perspektiv. Intressant att han tog bilder på både pensionärerna och lät dem ta bilder på honom, säger Martin Gundersson som även han föredrar analogt fotografi.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
ARBETETS MUSEUM Norrköping
18 november 2014
Dokumentärfotopris 2014
Inspirerande eldsjäl inom svenskt foto 2014MOTTAGARE
Johan Sundgren
Roger Thuresson
Klara Källström och Thobias FäldtGunilla Knape
JURY
Marianne Högmark, (ABF), Caroline Lund (Sveriges Konstföreningar, Sensus), Börje Söderström (LO), Lennart Frykskog (TCO), Michael Hagström (KF), Göran Widerberg (Dagens Arbete) samt Niklas Cserhalmi och Johanna Haverlind (Arbetets museum).Arbetets museums huvudmän LO, TCO, KF, ABF och Sensus bidrar med prissummorna.
LÄNKAR
Johan Sundgren hemsida
Klara Källström och Thobias Fäldt hemsida
Arbetets museum hemsida Facebook prismotiveringar
Gamleby Fotoskola hemsida
Tri-X wiki