• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Unga i fängelse bakom Face the Facts

Dress code
Dress code bakom galler. Det syns vem som arbetar för Kriminalvården och vem som är intagen.

 

”Skolan har tagit pengarna och skitit i dem!”

 

På kriminalvårdens anstalt i Luleå sitter nio unga fångar. Tillsammans med Annelie Egelin Tärning från Arbetets museum har de skapat utställningen Face the Facts.

Miljöer, föremål, texter gestaltar en intensiv berättelse på en liten yta. Om hur det är att sitta inne, om att svika sig själv, om en skola och ett samhälle som sviker och bygger. Och några ord om brottsoffren.

 


– Det skulle absolut vara en cell med, det var något av det första de bestämde, berättar Anneli Egelin Tärning.

 

Det plingar till registrerande när jag passerar den djupa ingångsportalen till utställningen Face the Facts uppe på museets sjunde våning. Det mindre utställningsrummet till vänster om stora fotoutställningen är packad av gestaltande ytor, montrar, föremål, texter. En person med anlag för klaustrofobi skulle känna sig mer än obekväm här inne. Trängd.

– Hur skulle jag få dem att känna sig delaktiga i projektet, på riktigt! Annelie Egelin Tärning, intendent på Arbetets museum antog utmaningen att samarbeta med de intagna på anstalten i Luleå, ett fängelse för unga som dömts för brott.

– Jag kontaktade en person som suttit inne för flera år sedan, han blev lite av min mentor. Han sa att efter ett tag skulle de sluta sig.

Så blev det, Annelie fick ett varmt mottagande av de unga männen i början men efter några veckor vande de sig vid henne. Gemensamt arbete som att ta fram utställningens logotype och upplägg gick jättebra – ”de bestämde att utställningen kollektivt skulle följa en person”.

De personliga berättelserna var det svåra, så svårt att Annelie Egelin Tärning också fick vända sig till andra intagna runt om i landet.

– Informella intervjuer funkade, att hänga vid dörren till cellen. De öppnar sig inte för plitarna, kriminalvårdarna. Men de öppnar sig lite för sin kontaktperson.

Slutresultatet är hon faktiskt ännu mera nöjd med, trots eller tack vare svårigheterna. På så sätt kom fler röster fram, även kvinnliga fångars erfarenheter.

Texterna berättar ofta om ett oskuldsfullt jag som är omgivet av kriminella kamrater. Några av texterna handlar också om brottsoffer även om fokus ligger på de intagna själva.

 


”Vargen” skrev en bok om sina erfarenheter under utställningsprojektet. Många skriver när de är inlåsta om kvällen men de kastar det direkt, självkänslan är låg.

 

Korta texter fångar budskapets kärna. Allteftersom snitslas en väg som ofta börjar i skolan. En blå plåtcontainer åtföljs av en text om att något hände, inte en gång utan många gånger, bakom den. En krossad tallrik berättar om ett knivhugg i matsalen, 12-åringen återvände aldrig till skolan utan hittade trygghet i gängen. Det är starka texter och mer än en berättar om en skola och ett samhälle som sviker dem som behöver det bäst.

– De har skitit i dem! Kriminalvården skickar många anmälningar till Skolinspektionen. Skolorna har kickat ut eleven men inte avregistrerat dem och tar fortfarande ut skolpengen, säger Annelie Egelin Tärning apropå en autentisk mejlkonversation med en skolrektor.

Anstalten i Luleå är liten, tar bara emot nio fångar. En dag på anstalten handlar om sysselsättning genom arbete och studier. Det är viktigt att få den intagne att hitta nya vägar i livet.

Anstaltschefen Eva Dufva Hansi berättar om ett förmånssystem, om att de intagna blir vänner med varandra även om de inte öppnar sig inför gruppen. Framför allt berättar hon om en lärare som gör underverk med sina elever.

– ”Skola – aldrig!”. Efter en vecka är de igång med studierna, beskriver hon utvecklingen. Axlarna är uppe vid öronen när de kommer till oss. Efter två veckor släpper de ner dem.

Jag frågar hur många som har den neuropsykiatriska diagnosen ADHD? Hon påstår inte att det gäller alla fångar men jag får känslan av att hon menar att det inte är långt ifrån.

– Man borde fånga upp dem tidigare. Man borde fånga upp dem på ett annat sätt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

24 januari – 17 maj 2015
Face the Facts

Utställning om unga i fängelse
Prod: Arbetets museum i samarbete med Kriminalvården, anstalten Luleå och Riksförbundet Attention – Norrbotten, Luleå

LÄNKAR
Attention hemsida Friprojektet
Kriminalvården hemsida
Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.