• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geerelevernas ViSON är en Gala

Två violinister.
Två violinister. När Norrköpings symfoniorkester samarbetar med De Geergrymnasiet är det eleverna som spelar första fiolen.

 

Intra Me – ”det här passar för träblås”

 

Året är 2085 och musik är något förbjudet. På den fantasin bygger De Geergymnasiets musiktreor årets konsert ViSON tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

Det är full fart under repetitionerna inför veckans skolkonserter som avslutas med den stora familjekonserten på lördag. Elever sitter med i orkestern under ett musikstycke och rusar sedan ut till rummet bakom scenen för att lägga bort instrument och klä sig i något snyggt. Lärare går in och ut och ger uppmuntrande tillrop. Symfoniorkesterns pedagoger och ledning är repetitionspublik och ger respons eller en hjälpande hand.

 


– Vi är skurkar som hatar musik. Bakom de överkorsade G-klavarna står två musikälskande De Geergymnasister, Amanda Josefsson och Ebba Lojonclou.

 

Två skurkar är Amanda Josefsson och Ebba Lejonclou, med överkorsade G-klavar på bröstet. De går sista året på De Geers musikprogram och konserten är höjdpunkten efter tre års studier. Årets upplägg innehåller en spännande historia:

– Det är år 2085. All musik har dött ut. Folk som vill ha tillbaka musiken anordnar en musikgala men skurkarna är emot det. Skurkarna är misslyckade artister, berättar Ebba Lejonclou.

– Vi, skurkarna, vill inte att någon annan ska lyckas heller. Vi vill sabotera för de andra, men en efter en lämnar vi gruppen och går över till musikgänget, fortsätter Amanda Josefsson och visar hur den stora antimusik-lappen på bröstet rivs bort.

Amanda Josefsson ingår i manusgruppen, en av klassens många arbetsgrupper som ska göra ViSON till verklighet. De har arbetat sedan i höstas, samlat in önskemål och förslag från klasskamraterna. Arrangörsgruppen har arrat låtar som ingår i konsertens populärmusiksmedleyn.

– Det här projektet har allting. Glädje, utmaningar, det är jättehäftigt, säger Amanda Josefsson.

 


Blommornas vals. De dansande paren avslutar med individuella insatser, signerat Marcus Fyrberg.

 

Dansen har en framträdande roll i ViSON och det beror inte enbart på Marcus Fyrberg, Symfoniorkesterns handgångne koreograf och regihjälp, som själv gick ut De Geergymnasium för två år sedan. Klassen har också en egen koreografigrupp med två elever, Laura Michelin har koreograferat sitt eget danssolo. Jag får se Marcus Fyrbergs lilla romantiska koreografi till Blommornas vals.

– Vilken känsla de här ungdomarna har. Vilka blickar! Det är sånt man inte kan koreografera, säger Marcus Fyrberg lite skämtsamt. Första gången jag har koreograferat vals.

Ebba Lejonclou och klasskamraten Albin Fellebro har fått skriva var sitt verk för symfoniorkestern. Albin Fellebros stycke heter Invisible Aming Point medan Ebba Lejonclou kallar sitt stycke Intra Me.

– Alla i klassen som var intresserade av att komponera fick skicka in ett förslag, berättar Ebba Lejonclou som pluggar musikarrangering. Jag skickade in några musikteman och skrev en text om varje, det blev mycket skrivet.

Intra Me är latin för Inom mig. När Ebba burit på starka känslor har hon låtit dem komma ut vid pianot hemma. Ibland har det blivit till musikaliska teman som förvandlats till noter.

– Jag sitter ofta vid pianot, tänker att ”det här passar för träblås”.

Att skriva för en hel symfoniorkester är en helt annan uppgift än att skriva stycken för mindre sammanhang som hon hittills gjort. Att skriva ett fem minuter långt stycke är en stor utmaning.

– Det är trumpetsolo för ett tema medan flöjterna är framträdande på slutet. Fast alla instrument är lika viktiga och behövs.

 


Köruppställning längst bak. ViSON:s rockkomp har sitt eget hörn ovanför harpan.

 

– Att Symfoniorkestern ställer upp år efter år med sin professionalitet är fantastiskt, tycker Ebba Lejonclou.

– Den här utbildningen är exceptionell för att vara på ett gymnasium, kontrar Symfoniorkesterns VD Karin Veres som följer repetitionerna. Om man är en lärare som vill något är det bra men här är de ett helt lärarteam som drar mot gemensamma mål.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Amanda Josefsson och Ebba Lejonclou

DE GEERHALLEN Norrköping

31 januari 2015 kl 15 (skolkonserter 28–29/1)
ViSON

Konsert med show
Dirigent: Emil Eliasson

MEDVERKANDE
Norrköpings symfoniorkester
De Geergymnasiets musiktreor

MUSIK
Orff Carmina Burana “Scenisk kantat”
Lalo Symphonie espagnole f. violin och orkester
Bach Svit nr 2 h-moll
Mozart Voi, che sapete ur Figaros bröllop
Bruch Konsert f. violin nr 1 g-moll
Händel Hallelujakören ur Messias

ES12C Medley: Feeling Good, Love On Top, Sunny, Tsunami, Gimme, Gimme, Gimme

Rimskij-Korsakov Humlans flykt
Wagner Förspel till akt III ur Lohengrin
Ellington It Don´t Mean A Thing
Fjellheim Vuelie
The Aristocrats Loisville Stomp
Camilo Not Yet

ES12C Medley: Rather Be, Love Me Again, Sunny, Don´t Go Breaking My Hart, Genom eld och vatten, Snö

Tjajkovskij Svit nr 1 op 71a ur Nötknäpparen
Sargasian Not Alone
Coldplay Viva la Vida

I konserten ingår även elevkompositioner
Lejonclou Intra Me
Fellebro Invisible Aming Point

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida ViSON-blogg
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to De Geerelevernas ViSON är en Gala

  1. Pingback: Upplyftande ViSON med De Geertreor (recension) - KULTURSIDAN.nu