Sköna fantasier. När Lara dagdrömmer i soffan får hon oväntat besök.
Sexiga tjejer och inre lesbiskhet
Vad är det okej att fantisera om? Den fina och humoristiska affischen av Miriam Goldkuhl ger en hint om vad Lara och dagdrömmarna eller torr-pet kommer att bjuda på: En naken, rundlagd tjej med fladdriga blygdläppar under buskigt pubeshår ligger med benen isär och tar på sig själv i en salig blandning av sexiga och bara knäppa tankar.
Affischen är ritad, men ändå provokativ. Den blir så ”rakt på”.
I pjäsen som är skriven av Mathilda Rasmussen förekommer ingen nakenhet, förutom lite uppknäppta skjortor – men tidigt ser vi den tydligt uttråkade huvudpersonen Lara, spelad av Julia Linander, skamlöst föra handen innanför byxorna. Att hon befinner sig i ett torp är inte lika tydligt, på scenen finns mest bara en soffa och ett litet bord. Men ansiktsuttrycken ger en obetalbar indikation på vad Lara tycker om fantasierna.
Hon föreställer sig två sexiga tjejer och får Cerefie Byrge och Linnea Swärd – ett stort leende – men plötsligt kommer en gammal bullmormor (Nettan Lekström) och stör i bakgrunden. Vad händer nu?
Ensemblen. Cefefie Byrge och Linnea Swärd. I bakgrunden Julia Linander och Nettan Lekström.
Jag ser mig som en relativt öppen, HBTQ-medveten och RFSU/RFSL-informerad människa. Och jag väntar mig nog redan att pjäsen ska vara lite normbrytande och synliggörande. Men trots att den äldre kvinnan sätter en Prideregnbågsfärgad duk över bordet, blir jag förvånad när hon inte helt visar sig vara den plant rara och traditionella tant som hon vid första anblick kan verka som.
Vem är hon då? Det undrar Lara också. Och hon får en imponerande lång replik till svar, sammanfattad till allt som hon vill vara och allt som hon inte vill vara – Nettan Lekström spelar hennes inre lesbiskhet.
Cerefie Byrge och Linnea Swärd å andra sidan får även agera heterosexualitet med barnvagnar som de pratar över, om sina män som visserligen mest tänker på sig själva i sängen, men ändå är så snälla så!
Det är en underhållande uppsättning som aldrig blir långtråkig, utan snarare känns lite kort. Men tiden går väl fort när man har roligt och aktriserna är måna om publikkontakten. De riktar sig till oss, flörtar med oss, anklagar oss och får oss att skratta.
Ett fåtal repliker artikuleras och hörs lite sämre, även från första raden, men jag tror att det handlar om premiärnerver. RevolverTeatern har ingenting att oroa sig för – de har inlevelse, tajming och uppfinningsrikedom. Jag tänker att de visar hur svårt det kan vara till och med i det privata, att fullkomligt släppa samhällets tabun och bara njuta.
”Ta dig själv på allvar!” som den äldre kvinnan uppmanar Lara att göra. Hur ska hon kunna göra det, när samhället kräver en humoristisk pjäs för att ens låta den kvinnliga (homo)sexualiteten finnas på sina egna villkor?
Text: Melinda Reyes Hiltunen
Foto: Christoffer Mannsdorff Djurberg/Vrål productions
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
10 april – 1 maj 2015
Lara och dagtrömmarna eller Torr-pet
Manus: Mathilda Rasmussen
Regi: Mathilda Rasmussen och Viktor HedmanMEDVERKANDE
Julia Linander
Cerifie Byrge
Nettan Lekström
Linnea SwärdOBS! Blinkande ljus ingår i föreställningen
LÄNKAR
RevolverTeatern hemsida Facebook FB-evenemang
Mathilda skildrar kvinnlig sexualitet reportage Kultursidan.nu 6/4 2015