Vadstena sommaren 2011. Det gamla Vadstenaslottet ligger vackert invid vallgraven.
På Gräsgården ges Shakespeares Som ni vill ha det.
Kärlek och filosofi i kantig förening
TWITTERVERSIONEN
Intressant modulsammansättning.
Överdoser av kärlekspar och filosofer.
Fint maktlir i det lilla.
All action genom hörsägen.
Komik mellan raderna.
Fina får.
Gottlösa, Normlösa, Börstad, Aska. När vi lämnat den breda och oseende allfarvägen, kantas den smala av ortsangivelser med och utan uppseendeväckande moral. Framme i Vadstena är vi redo att följa heliga Birgittas väg: gå i kloster.
Eller åtminstone promenera över torg och på småstadsgator till Gräsgården, inbäddad mellan den höga Klosterkyrkan och det låga Bjälbopalatset. Varje sommar spelas här ett stycke av Shakespeare, om det nu inte förläggs till 1950-talspärlan Folkets Park. Årets skådespel är Som ni vill ha det, också känd som Som ni behagar, ordvalet beroende på översättaren, Göran O Eriksson eller gamle Hagberg. William Shakespeares original heter As you like it.
Manus känns lite kantigt, som att vissa moduler tar sig plats på dramaturgins bekostnad. Som då detta med kärleksparen och filosoferandet. Så klart det inte räcker med ett trånande kärlekspar som ska vingla sig fram till lyckan på landsflyktens och identitetsförvirringens stigar (tänk En Midsommarnattsdröm). Men fyra, fem, sex mer eller mindre möjliga förbindelser i allt mellan stor nöd och het lust?
Sak samma med de vitsande filosoferna. En narr, naturligtvis, vad vore Shakespeare utan en sanningssägande narr (tänk Hamlet). Men ovanpå det en mystisk hovman som önskar sig vara en narr, en gammal fåraherde som inte heller han blir svaret skyldig och en älskande som talar för och emot kärleken i stort sett på egen hand.
All action genom hörsägen: vaffor gör han på detta viset? Nåja, den gode William har smitit ifrån biljakterna förr genom att skicka budbärare som rapporterar från striderna (tänk Macbeth). Men här händer i stort sett i n g e n t i n g. Bortsett från en brottningsmatch och en landsförvisning. Folk bara snackar och sjunger lite. Och springer av och på scenen, för att hålla värmen uppe?
Och ändå blir det så bra. Med publiken som sitter under bar himmel runt den manegeformade scenen, som på Shakespeares tid. Med teatersällskapet som mixar amatörer och proffs, unga och gamla, var och en bär just sin betydelse. Med komiken som hittas och hittas på mellan raderna.
Det är bara att luta sig framåt och njuta av orden, när den mystiske hovmannen Jaques beskriver mannens sju åldrar, när fåraherden Corin träffande punkterar narrens hån om livet vid hovet kontra livet på landet. Eller våndas, när narren verbalt krossar den unge bondpojken William, hans rival om getvakterskan Audrey. Språk är inte bara vitsiga vändningar, det kan också tas i elakt bruk.
Tidigt står det klart att maktspelet, att en hertig bytts ut mot en annan (tänk Stormen), inte är huvudsaken. Men makten är ändå inte oväsentlig. Föreställningen är en provkarta över maktspel mellan individer: hertig Frederick som tar till en rad härskartekniker mot dottern Celia och hennes kusin Rosalind, den fördrivne hertigens dotter, men ändå, just därför, förlorar. Phebe som avvisar Silvius och Rosalind/Ganymedes som driver gäck med Orlando.
Strålar mest bland skådespelarna gör Magnus Munkesjö som spelar narren Proba. Inga Onn växlar skickligt mellan Rosalind och Ganymedes, kvinnlig i det manliga och manlig i det kvinnliga. Logi Tulinius gör en frisk och rättfram Orlando. Fler än fåren är fina, fyndiga, filosofiska i detta drömspel om människan.
Text och foto (Vadstenamiljöer och kringarrangemang): Ann-Charlotte Sandelin
Föreställningsfoto: Helena Thörnqvist / Shakespeare på Gräsgården
-
GRÄSGÅRDEN Vadstena
- 9 juli – 6 augusti 2011
Som ni vill ha det
av William Shakespeare - Översättning: Göran O Eriksson
Regi: Pontus Plænge
Kostym: Marja-Lisa Hedenquist
Mask & Peruk: Maria Morgell
Shakespeare på Gräsgården - I ROLLERNA
Hertig Frederick – Jan Tiselius
Le Beau, hovman – Kyri Sjöman
Charles, brottare – Nils Dernevik
Proba, narr – Magnus Munkesjö
Rosalind, hertigens brorsdotter – Inga Onn
Celia, hertigens dotter – Johanna Lazcano
Den äldre hertigen – Jan Tiselius
Jacques, hovman – Per-Johan Persson
Jaques, barnet – Malte Munkesjö/Björn Westberg
Amiens, hovman – Kyri Sjöman
Oliver, son till riddar de Boys – Oscar Skagerberg
Orlando, hans bror – Logi Tulinius
Ossian, hans bror – Arvid Westberg
Adam, hans tjänare – Stig Kalmelid
Audrey, getvakterska – Kyri Sjöman
Phebe, vallflicka – Malin Kärrbrink
Silvius, fåraherde – Nils Dernevik
Corin, fåraherde – Oscar Skagerberg
William, bondpojke – Arvid Westberg
Oliver Vränge, präst – Malin Kärrbrink
Hovfolk och soldater – Hjördis Farstrand, Linnea Redblad, Ester Björck,
Björn Westberg, Berith Ljungberg, Jane råsten, Arvid Westberg, Görel Sundberg, Caroline Wallberg
LÄNKAR
BILDSPEL FRÅN KRINGARRANGEMANG TILL FÖRESTÄLLNINGEN – (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
BILDSPEL FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
Foto: Helena Thörnqvist
BILDSPEL FRÅN VADSTENA – (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR