Daughters. Lisen Stibeck har rest världen runt och mött flickor, sett dem växa upp till unga kvinnor. Utställningen kan ses på Norrköpings stadsmuseum fram till sommarens slut.
Vad drömmer döttrarna om?
Vad har unga kvinnor för drömmar och hemligheter? Fotografen Lisen Stibeck reste jorden runt under flera år för att möta flickor och se dem växa upp till kvinnor. Daughters heter utställningen på Norrköpings stadsmuseum. Samma titel bär hennes bok. Det är starka ikonografiska bilder, omsorgsfullt arrangerade.
Ja, dotter är ju väldigt många och borde inte vålla någon rubrik i kulturella sammanhang. Men det är så att det finns frågor kring att mogna från barn till kvinna. I Rum för fotografis nya utställning på Norrköpings stadsmuseum så är det åldersgruppen 16-25 år som fångats.
Fotografen Lisen Stibeck började fundera i dessa frågor när hennes egen dotter Luisia visade en vilsenhet och osäkerhet inför sin framtid och hur hon påverkades av sin omgivning. Vad händer i brytningstiden mellan flicka och kvinna?
Lisen började då på sitt projekt som varade cirka 4-5 år, en tid då hon reste runt och träffade ungdomar mellan 16 och 25 år. Inte bara reste för att göra enstaka nedslag utan för att skapa relationer att återkomma till och följa upp.
Lisen Stibecks resor har resulterat både i en bok och utställningen som har vernissage på Stadsmuseet på lördag. Utställningen är inriktad på Lisens möten med unga kvinnor i Sverige, Marocko, Island och Mexiko. Boken innehåller fler möten i flera länder.
Daughters. Utställningen hänger i Rum för fotografi.
Det är starka ikonografiska bilder, omsorgsfullt arrangerade i samverkan mellan den avporträtterade och fotografen. Uppenbar verklighet och dolda hemligheter, drömmar och symbolik. Den högklassiga estetiken vandrar mellan modefotografi och djupt personliga porträtt.
En bård av korta citat löper ovanför de upphängda bilderna utan att kopplingarna mellan text och person avslöjas. I några få fall förstår man att bilder tagits med några års mellanrum, flickan har blivit ung kvinna. Plats och årtal noteras invid varje bild.
Boken har texter av Mary Ellen Mark och Lisa Olin medan författaren Amanda Svensson skrivit utställningens tänkvärda text om brytningstider, identitetssökande och det omgivande samhällets krav.
Trots avsaknaden av en längre berättelse om personernas öden bakom bilderna anar man ändå fotografens varma känslor för de som har det svårt. Lisen Stibecks bilder, har man en känsla av, vill peka på de svaga och de utsattas position i samhälle. Man får en känsla av att fotografen har ett starkt engagemang för de svaga. Något som bevisas av att samtliga royalties från försäljningen av boken går till ett hem för unga kvinnor i Marrakesch och kvinnornas studier.
Utställningen har tidigare visats bland annat på Fotografiska Museet i Stockholm och kommer att visas i stadsmuseets Rum för fotografi över sommaren.
Text och foto: Sven Åke Molund
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
STADSMUSEET Norrköping
18 april – 31 augusti 2015
Daughters
Fotografi
Lisen Stibeck
LÄNKAR
Lisen Stibeck hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook