Studenten. Anna Harrysons monolog handlar om en ung student.
Det startade med tre små ord
Skimrande ögonblick av liv. Tio teaterelever från De Geergymnasiet gömmer sig i Stadsmuseets utställningar. De har själva skrivit sina monologer, fyllda av en inre sprängkraft. Äldsta karaktären är en egensinnig nunna från medeltiden. Projektet inleddes strax efter jul.
– Vi fick tre karaktärsord som vi skulle bygga våra karaktärer på. Det var ord på sådant som vi inte visat tidigare, berättar Klara Pauser.
Andraårseleverna på De Geergymnasiets Teaterprogram förbereder sig inför premiären. De samlas i Stadsmuseets Hantverksavdelning men snart ska de sprida sig i vinklar och vrår.
– Vi fick välja en miljö. Tanken var att vi skulle välja miljön först, innan vi skrev men de flesta skrev först, berättar Alice Engholm.
Vårens projekt har berört flera ämnen i skolarbetet, svenskan bland annat men främst teaterstudierna förstås. Där har de låtit de tre karaktärsorden ta plats i kroppen, söka efter kroppshållning och rörelser. De har gett sin karaktär en bakgrund och hittat på en historia innan de skrivit själva monologen. Dessutom har de fått i uppgift att skissa på en passande scenografi och bygga en liten modell. För tänk om de skulle ta sina monologer med ut på turné.
Inget jubel för Herren. Nu vill Augusta ut i världen.
– Jag känner att jag lärt mig mer under den här perioden än under hela skoltiden hittills, säger Josefine Björklund.
Hennes egensinniga nunna Augusta har bland mycket annat lärt henne mycket om nunnors liv och klädedräkt. Hon har valt ut Stadsmuseets nyaste del av den fasta utställningen, den som handlar om medeltiden. Där möter publiken en nunna som inte alls vill ägna sig åt att sjunga psalmer och mata hönsen, nej det här med klosterliv är inte för henne.
– Mina ord var ”slarvig, virrig, obetänksam”.
Till De Geergymnasiets teaterprogram söker sig många som ägnat sig åt amatörteater på fritiden. Några har också ett filmintresse. Josefine Björklund har spelat teater hos Kvartersteatern sedan mellanstadiet.
Eleverna sprider ut sig i museet. Det är dags att sminka sig och ta på sig kostym om de inte redan gjort det. Anna Harryson har hittat en parkbänk i hantverksavdelningens stadsrum. Där tar hennes student plats medan Hanna Adolfssons husmor lyfter fram sin rekvisita, en spis med svarta plattor – i tyg.
Teaterläraren Ingbritt Swanö Wiklander är på plats med uppmuntrande ord. Däremot lägger hon sig inte i arbetet, den delen ligger bakom. Nu ska de klara sig själv.
– Det är spännande att se vad de kommit fram till. Texterna handlar mycket om existentiella frågor och frihet, säger Ingbritt Swanö Wiklander.
Klara Pauser, som fick orden ”manipulativ, sårbar, djup”, tar plats i soffan på Hyllan. Hennes karaktär är chef i ett stort företag, en kvinna med kontrollerad klädsel som satsar allt på karriären och kanske offrar sitt eget liv. Hon går på tvärs emot nunnan Augusta som rusar för att famna världen.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
STADSMUSEET Norrköping
21 – 25 maj 2015
En längtan
I dina händer
Monologföreställningar
De Geergymnasiets Teaterprogram, åk 2
LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook tider
Stadsmuseet hemsida Facebook