Avslöjar mänskliga svagheter. Korta scener från de två uppsättningarna tillsammans med intervjuer av regissören Göran Sarring (Mandragola) och skådespelaren Cecilia Falkebring (Lillklas & Storklas). 4:57 min.
Intrigernas furste avslöjar flexibel moral
Barn- och familjeteater på dagen. Vuxenteater på kvällen. Efter fyra år med Ludvig Holberg gör Norsholms komediteater ett lappkast, backar ytterligare 200 år bakåt i tiden och sätter upp Mandragola av Niccòlo Machiavelli. Men först blir det barnteater.
Kvartersteatern spelar nämligen H C Andersens saga om Lillklas & Storklas för familjepublik på eftermiddagarna.
– Jag har gjort den som berättarteater, säger dramatikern Anna Nygren som skrivit om sagan till pjäs.
Fyra unga skådespelare har fått sommarjobb med uppsättningen tillsammans med regissören Frida Nyström. Teodor Fredriksson och Filip Zellman spelar titelrollerna i berättelsen på den fattige Lillklas som hämnas på den rike Storklas, som dödat hans häst. De två andra skådespelarna Johanna Tillberg och Cecilia Falkebring delar på alla andra roller.
Dramatiseringen lyfter fram budskapet på ett sätt som ska gå fram idag, och gjort om den ganska grymma sagan så att den ska fungera som barnteater, menar Cecilia Falkebring. Själv växlar hon mellan sex olika roller.
– Det är rätt många bitar, men kul är det, försäkrar Cecilia.
Machiavelli – en liten klocka ringer envist – det är ju han som skrev Fursten någon gång på tidigt 1500-tal. Har han skrivit teater?
Svaret är ”ja” och den som svarar är Norsholms teaterkompanis grundare och regissör Göran Sarring, en man med ett stort privat bibliotek inom teater och humaniora.
– Han har skrivit tre komedier och jag såg att här fanns rötterna till Commedia dell’arten, den äkta komedin där man avslöjar mänskliga svagheter, där vi tvingas känna igen oss själva. svarar regissören Göran Sarring och tillägger:
– Och så överraskande modern.
Kan du se något… förstår du Machiavelli bättre?
– Ja, jag förstår Machiavelli bättre och har upptäckt hur svårt det är att förstå honom, resonerar Göran Sarring.
– Antingen har man läst Fursten som en cynisk bruksanvisning för en envåldshärskare, eller som en kritik av cyniska envåldshärskare genom tiderna. Och det kluriga är att man inte riktigt kan veta var han själv står någonstans. Han är på båda sidorna, han är oerhört intressant.
– Och han gör lite samma sak i den här komedin alltså. Han visar upp mänskliga svagheter, han visar en mutbar munk, en korrumperad kommunaltjänsteman, han visar en kärlekskrank ung man som är beredd att göra vad som helst för att nå sitt mål.
Alla blir nöjda till sist, som det ofta blir i en komedi. Men om det slutar lyckligt, enligt vår tids kultur och moral, är svårare att säga. Det lämnar Machiavelli – och Göran Sarring – öppet.
– Men det är väldigt roligt och väldigt underhållande. Och lite otäckt ibland. Och ganska sexigt, avslutar Göran Sarring.
Text och film: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Hjalmar Sandelin Mårdh (collage) Ann-Charlotte Sandelin (Florens)
-
MUNKEBODA BÅTHUS Norsholm
- 28 juli – 7 augusti 2011 kl 16
Lillklas & Storklas
av H C Andersen
Dramatisering Anna Nygren - 28 juli – 20 augusti 2011 kl 19
Mandragola
av Niccòlo Machiavelli
LÄNKAR
Norsholms komediteater hemsida
Kvartersteatern hemsida
Den jäktade, förra årets komedi i Norsholm Kultursidan 25 juli 2010
Intervju med dramatikern Anna Nygren, Kultursidan 13 april 2011
NICCÒLO MACHIAVELLIS GRAV I HELIGA KORSETS KYRKA I FLORENS, ITALIEN
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
Pingback: Lillklas & Storklas i Norsholm | KULTURSIDAN.nu