Den var bra! Lena Karlberg och Anders Sandqvist har båda en och annan berättelse på lut.
En riktigt god historia kräver sin berättare
– Jag var inte riktigt medveten om att tävlingen ledde fram till Berättar-SM.
Säger Lena Karlberg som ställde upp på Berättar-slam hos Berättarnät Norrköping för första gången i våras – och vann. Och nu på lördag den 27 augusti ska tävla med svenska berättareliten. Vi sitter på Kulturkammaren tillsammans med en svår konkurrent, Anders Sandqvist från Gävle-Dala, en annan del av det svenska berättarnätet. Och han är taggad.
– Jag är den evige tvåan – trean, summerar Anders Sandqvist flera års tävlande, efter att år efter år tagit hem den lokala titeln för att se sig slagen i SM.
I år vill han vinna mer än någonsin, inte bara för att ta hem den svenska segern utan för att ge sig själv en rejäl chans inför det nordiska mästerskapet som hålls i Åbo i Finland i höst.
– De ger 10 extrapoäng till den som kan berätta på värdlandets språk, och Åbo är finspråkig stad i en svenskspråkigt område.
Och så får jag mig till livs en berättelse om Anders Sandqvists uråldriga finska rötter som har sin grund i freden i Nöteborg mellan svenske kungen Magnus Eriksson och ”ryske tsaren” Novgorods furste tidigt 1300-tal.
– Tolv finska stammar skulle flytta bort från området för att ryska stammar skulle få plats. Vår stam fick flytta till Hälsingland. En stam, det var ungefär 2000 personer.
Anders Sundqvist rör sig med lätthet i historien, berättar om gården som bebotts av svedjefinnarna i århundraden och om bomärken som följt släkten under lika lång tid. Det känns nära och levande. Och då anstränger han sig inte ens.
Marinella Rolfart håller i de lokala arrangörstrådarna. Tillsammans med de två tävlande på plats förklarar hon reglerna: Varje berättare ska ha två historier på fickan och sammanlagt får de ta högst 15 minuter. Av SM-uppställningen med sju tävlande kommer tre eller fyra att gå vidare från första omgången till en andra. Den som vinner ska dessutom kunna dra en kort segerberättelse. Det juryn, hämtad ur publiken, bedömer är dels historien, dels framförandet.
– Och man ska berätta, inte spela teater. Det ska inte vara en inövad text utan orden ska falla direkt ur munnen ur munnen. Ingen kostym, ingen rekvisita, eller attribut, säger Marinella Rolfart.
– Ingen mask, ingen roll. Man är sig själv, tillägger Anders Sandqvist.
Vad berättar man då? Något man varit med om eller hört av någon annan. En del vill hålla gamla skrönor och sagor vid liv.
– Det viktiga är inte vad som är sant eller inte sant utan vad som är intressant, poängterar Marinella Rolfart.
Hur laddar man inför Berättar-SM?
– Jag försöker komma ihåg den berättelse jag ska berätta, säger Lena Karlberg. Sen har jag inte tänkt på vad jag ska ta som nummer två. En tredje, det har jag inte tänkt på.
– Vilken härlig inställning! uppmuntrar Anders Sandqvist och förklarar hur han laddar genom att redan vid sommarens början bestämma vad han ska berätta och sedan ligga lågt med just de historierna så de inte nöts ut.
– Jag tar tid på dem, och så får jag sitta med lexikon för att översätta för talar jag Delsbomål så förstår ni ingenting. Sedan har jag läst på om Norrköping och förstått att ni inte kan något om bönders göromål utan har fabriker. Sånt får jag tänka över.
– Men det har vi inte längre, kontrar Lena Karlberg som bleknar inför allvaret i konkurrentens upplägg.
– Och slutligen, där är jag nu, så sätter jag mig i bastun och stirrar in i väggen i några timmar.
Berättar-lördagen i Norrköping innehåller mer än bara SM. Den inleds med ett seminarium med psykologen Monika Granström som skrivit sin examensavhandling om Berättandets och berättelsers verkan.
– Monika Granström har arbetat som dramapedagog i Norrköping, förklarar Marinella Rolfart och gläder sig åt att återknyta bekantskapen med den forna Kvartersteaterledaren.
På kvällen blir det Berättar-Pub där alla som bidrar med en berättelser blir bjudna på mat.
– K G Malm från Göteborg inleder kvällen. Jag såg honom på Ljungby berättarfestival, säger Marinella Rolfart. Det var stillsamt, nära, underfundigt och varmt. Och ändå klurigt. Jättekul!
Lördag kväll vet vi vem som är ny regerande mästare i Berättar-slam i Sverige. Kanske det är den gamle äventyrare och berättarräven Anders Sandqvist. Men kanske det är Lena Karlberg från Norrköping, en erfaren sagoberätterska som turnerat med många fina barnteaterföreställningar. Bara inte tävlat förr.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
-
KULTURKAMMAREN Norrköping
- Lördag 27 augusti 2011
Häftig berättar-lördag i Norrköping- kl 15
Berättandets och berättelsers verkan
Seminarium med Monika Granström - kl 18
SM i Berättar-slam
Tävlande: Joanna Häggblom, Milica Gardasevic, Anders Sandqvist, Pelle Olsson, Lena Karlberg, Christer Willén, Sibon Kabir. - kl 20
Berättar-Pub på Café Broadway
- kl 15
LÄNKAR
Berättarnät Norrköping hemsida
Berättarnät Sverige hemsida
SM i Berättar-slam besöksinfo
Kulturkammaren hemsida
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
Pingback: Berättarcafé med tema Juletid | KULTURSIDAN.nu