Profil för fred. Jan Öberg önskar att världens ledare frågar efter fler metoder än militärt våld för att lösa politiska problem.
”Bakom varje flykting står en vapenhandlare”
Går det att med fredliga medel bygga en värld utan krig? Jan Öberg, freds- och konfliktforskare, ställde frågan under sin föreläsning på Norrköping stadsbibliotek i tisdags kväll.
Min slutsats blev att det är nog nästan omöjligt. Efter alla de exempel på politikernas oförmåga – och kanske ovilja – att släppa tankar på straff och på deras okunskap om forskning om konfliktlösning, som han gav exempel på, gick jag därifrån tämligen pessimistisk om den värld vi lever i.
Men – det är väl ännu omöjligare att bygga en värld med hot om invasion och kärnvapen?
Tänk om politiker, diplomater och medlare tog mod till sig att lära om ickevåldsmetoder istället för att enbart lita till USA eller Nato och dess enorma vapenarsenal. Jan Öberg, som leder ideella Stiftelsen för freds- och framtidsforskning i Lund, hävdar att det är möjligt.
Jan Öberg påstår att politiker och diplomater inte använder fredsforskare som rådgivare utan endast militärer. Man gör inte tillräckligt djupa analyser för att förstå de konflikter som är grunden till de krig som pågår eller har pågått.
Som ett exempel på bristande analys är att man påstått att olika religioner var den stora orsaken till konflikterna mellan de olika länderna i forna Jugoslavien. Man hade levt i århundraden bredvid varandra med olika religioner utan att kriga. Det var snarare politiska och ekonomiska orsaker till krigen.
– Sverige borde åter ta upp sin mission från den tiden, att medla, ansåg Jan Öberg.
Samma sak, menar Jan Öberg, gäller Irak och Iran eller Burundi eller Syrien. Men både politiker och medier slår fast att orsakerna till konflikterna är av religiös art. De gör alltså inte tillräckligt djupa analyser, eller vill inte därför att militärindustrin har ett alltför stort inflytande, inte minst inom världsekonomin, som i mycket bygger på vapentillverkning.
– Bakom varje flykting står en vapenhandlare, sade Jan Öberg.
Jan Öberg är en mycket frispråkig intellektuell och akademiker, som vågar utmana både akademi och det politiska etablissemanget. Han är upprörd över att politikerna i världen ser ut att inte vilja lösa de konflikter och de katastrofer som finns. Att man inte med kraft tar itu med sådana metoder som han menar finns och som forskare vid många universitet i världen arbetar med.
De vågar inte tillämpa metoder som inte har en armé att lita till. Han menar att detta är brottsligt när det dör 21.000 barn varje dag.
Man vill inte se sanningen och att man medvetet undanhåller vanliga människor från den med hjälp av medier av alla slag. Vet alla människor, för att ta ett exempel, att det finns 600 militärbaser i världen?
Vet människor att (staten) Rysslands militärutgifter utgör endast 8 procent av (militärunionen) Natos? Det är inte det intrycket man får när man läser Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet eller för den del de stora internationella tidningarna. (En enkel koll visar dock att exempelvis Svenska Dagbladet publicerat dessa uppgifter. Red:s anm.)
Jan Öberg menar också att Sverige har frångått den politik som fanns på 1970- och 1980-talen. Då fanns framträdande politiker och personligheter som vågade motsätta sig det internationella etablissemanget som Olof Palme eller ambassadören Harald Edelstam, Sveriges utpost i Chile och en rad andra länder.
– Sverige borde åter ta upp sin mission från den tiden, att medla, framhöll föreläsaren och menade att Carl Bildt var den siste svensk att ta en sådan utmanande uppgift såsom han gjorde i forna Jugoslavien.
Det var en intressant och lite skrämmande kväll, som Stadsbiblioteket och förbundet Humanisterna bjöd på. Föreläsningen repriserades i Linköping på onsdagskvällen.
Text: Anna-Lena Höglund
Foto: Sven Åke Molund
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
STADSBIBLIOTEKET Norrköping
22 september 2015 kl 18
Religion, våld och fred
Jan Öberg
Arr: Stadsbiblioteket och Förbundet Humanisterna
LÄNKAR
Jan Öberg Wikipedia
Stiftelsen för freds- och framtidsforskning hemsida (end. eng.)
Förbundet Humanisterna Facebook
Stadsbiblioteket hemsida Facebook