Släpljus. Solkorset framträder tydligt ned sina gropar när ficklampans sken faller horisontellt över ristningen.
Så mycket bildanalys hinns dock inte med
Jag läser till min stora förvåning att Konstmuseet ska hålla en visning av Hällristningarna i Klockaretorpet. På exakt samma ställe och exakt kl 17.05 precis som Stadsmuseet gjorde för några veckor sedan. Vad är detta? Är det inledningen till en catfight mellan stadens museer?
Man borde sända dit någon som läst både konstvetenskap och arkeologi för att kolla. Men det är ju jag…
Konstmuseet har skickat hit den unga konstvetaren Lisa Lundell-Karlberg, som talar engagerat och oerhört snabbt. I efterhand förstår jag att det beror på att det är en minivisning på 20 minuter (den tog 30) och att det är mycket som ska hinnas med. Därför får vi nöja oss med kullen närmast vägen, som egentligen är lite torftig jämfört med ristningarna vid Skälv på andra sidan.
Rask och påläst. Lisa Lundell-Karlberg låter 20 minuter sträckas ut till 30.
I raskt tempo får jag återigen se skepp, ett solkors och vad som i hastigheten presenteras som ett fotavtryck. Samma ristning kallade Stadsmuseets arkeolog Theres Furuskog för en avlång skålgrop med ränna för två veckor sedan. Men Lundell-Karlberg är påläst och kan peka riktningen åt en ristning jag frågar efter (som kanske föreställer en hydda, eller inte).
Så någon riktig strid blir det inte. Det är inte rättvist att jämföra en tilldelad halvtimme med tre gånger så lång tid som Furuskog tog sig. (Men det står 1–0 till Stadsmuseet.) Så mycket bildanalys hinns heller inte med på den här tiden. Ogenomtänkt, Konstmuseet.
Det är trevligt med en utökad satsning på hällristningar, men varför samordnar man inte resurserna? Varför gör man på detta viset? Det kan väl inte ha att göra med kommunens order att satsa extra resurser på ”problemområdena” Hageby, Kimstad och Klockaretorpet? (Jodå.)
På onsdag 25 november är det dags för en ny minivisning.
Text och foto: Michael Strandhed
Hällristningsmarkör. Plåtskeppet som placerades för länge sedan ingår i arkeologihistorien.
KLOCKARETORPET Norrköping
25 november 2015 kl 17.05
Magi eller gatukonst? – Bakom skeppsbilder och mystiska fotsteg
med Lisa Lundell-Karlberg
Start från bokbussens hållplats vid Emil Hedelius gata, Klockaretorpet
Arr: Norrköpings konstmuseum11 november 2015
Magi eller gatukonst?
Minivisning av Norrköpings äldsta konstverk
LÄNKAR
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook program
På hällristingsjakt i Klockaretorpet reportage Kultursidan.nu 1/11 2015