• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Inger Edelfeldt gästade Stadsbiblioteket

Foto: Lena Ljungars

Faderlager. Författaren Inger Edelfeldt besökte Stadsbiblioteket i veckan.

 

”Religion har blivit en icke-fråga”

 

Vad handlar romanen Fader vår om? Om gud eller gudsbilder? Om kärlek? Är det en psykologisk fallstudie om en ung kvinnas sökande efter sin far? Eller allt på en gång? Författaren Inger Edelfeldt gästade Stadsbiblioteket under Leva livet-veckan.

Inger Edelfeldt, känd författare och tecknare – hon har bland annat illustrerat Sagan om Ringen – berättade om sin nya roman Fader Vår på Stadsbiblioteket i måndags. Boken handlar om en kvinna som finner sin far, men en särskild ”recensionspanel” Inger samlat för att få tidig återkoppling hade lite olika syn på vad den egentligen handlade om.

En diakon i panelen sa, inte helt oväntat, att den handlade om Gud. En psykiatriker och en terapeut tyckte att den handlade om kärlek. Unga män tyckte den var ytlig, medan en lite äldre man sade sig förstå den. Kvinnor var överlag mer positiva till romanen än män.

 

Inger Edelfeldt
Högläsning. Inger Edelfeldt fick anledning att leta fram olika stycken i Fader vår.

 

Författarmötet ingick i programmet för Leva livet-veckan som i år haft begreppet Längtan i fokus. Bakom Leva livet-veckan står Svenska kyrkan i Norrköping i samarbete med många aktörer, bland dem Stadsbiblioteket.

Boken handlar om den adopterade Anna som konfronteras med sin biologiske far, som efter en stroke fått en ny identitet som andlig lärare, en ”guru” vid namn Muni Ra. Shakyamuni är ett namn på Buddha (den vise – Muni – av Shakyas hus) och Ra är en egyptisk gudom. Så det låter lite New Age, det är vanligt där att man blandar olika religiösa traditioner.

– Religion ses som en icke-fråga i dagens sekulära samhälle, nämner Inger Edelfeldt under samtalet. Det anses vara något för fundamentalister.

Det finns förstås vitt skilda gudsbilder. Zeus till exempel är en ”påsättargud” (sic!) säger hon med en fenomenal formulering. Det är givetvis en oerhörd skillnad mellan till exempel Kristus och de grekiska antropomorfa, människolika, gestalterna.

 

Inger Edelfeldt
Psykologisk fallstudie. Inger Edelfeldt skriver om det som faller henne in, när det faller henne in och det som måste skrivas.

 

Hur som helst blir fadern förändrad efter sin stroke till en ”kärleksvarelse”. Den sökande Anna, tidigt föräldralös, hamnar i en komplex emotionell relation med existentiella övertoner. Det blir en resa inåt, där längtan efter en fader blandas med en längtan efter sig själv, en sorts psykologisk fallstudie.

Man får minnas att Inger har varit nominerad till Augustpriset, förutom att ha illustrerat de tidigare utgåvorna av Sagan om Ringen. Tolkien, Ursula K. LeGuin och andra illustrationsuppdrag har givetvis gett henne en mycket större ”läsekrets” än de egna böckerna.

Dessutom är hon en utmärkt uppläsare, men en förståelse av hennes författarskap kräver nog mycket tid och eftertanke – hon har kallats ”kameleont”.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Lena Ljungars

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

7 mars 2016
Inger Edelfeldt

Författarmöte: Om faderslängtan i Inger Edelfeldts nya roman Fader vår. 
Ingår i Leva livet-veckan

LÄNKAR
Inger Edefeldt Wikipedia Fader vår
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Leva livet hemsida Facebook
Längtan är en del av att Leva livet i veckan reportage Kultursidan.nu 1/3 2015

Bookmark the permalink.

Comments are closed.