Jättestor och jättestark. Marinella Rolfart berättade om jätten Tjatses dotter Skade som ville hämnas faderns död men förlikades med asarna genom att få gifta sig med en av dem.
Gemensamma samtal lär om livet
Genom att berätta lär vi oss om livet tillsammans. ”Starka kvinnor” var temat när Berättarnät Norrköping firade Världsberättardagen på galleri Kronan på söndagen. Men vad menas med att vara stark?
”Starka kvinnor” var temat när Berättarnät Norrköping firade Världsberättardagen på galleriet Kronan i centrala Norrköping på söndagen. Hos Berättarnät Norrköping kan vanliga människor berätta historier, utveckla sitt berättande eller bara lyssna på andra. Träffarnas teman lägger grunden för berättelserna eller för samtal kring de tankar som väcks. Söndagens berättarkväll var något utöver det vanliga, när alla världens berättarnät samlades kring årets valda tema: starka kvinnor.
”De var väldigt oroliga. Hur skulle hon klara sig?” Curt Andersson berättar om den gamla damen som inte ville lämna sitt hem. Lena Lundman lyssnar.
Curt Andersson berättade om kvinnan som på 1960-talet trots att hon var synskadad, gammal och inte kunde ta hand om sig själv inte ville flytta från sitt hem. Ingen vågade säga emot eftersom hon var en mycket bestämd dam, men de fick henne placerad på ett vårdhem. Dock tog det inte lång tid innan hon gick fyra kilometer hem med sina böcker under armen. Hon gjorde som hon ville även om omgivningen tyckte något annat.
Även Marinella Rolfart fokuserade på en stark kvinna som inte lät sig skrämmas av motståndet. Hennes berättelse hämtades från den nordiska mytologin, när jättedottern Skade bad asarna ge henne en man efter att de slagit ihjäl hennes far. Guden Loke accepterade hennes önskan men lät henne inte välja fritt. Istället fick Skade välja make enbart genom att se de ogifta gudarnas fötter. Skade försöker hitta den vackre Balders fötter, men det slutar med havsguden Njord. De flyttar ihop till stor olycka för dem båda. Skade saknar bergen och Njord havet. Det slutar med att de knappt träffas.
Marinellas val av berättelse var ännu ett exempel på en kvinna som väljer sin riktning i livet och kämpar för det. Och det blev kvällens fokus: kvinnor som inte var rädda för att säga nej och gå mot strömmen.
”Vad innebär det egentligen att vara stark?” Linda Kernell kom fram till att det inte kan sättas på en skala mellan ont och gott.
Ett annat intressant perspektiv stod Lena Lundman för då det första hon tänkt på var att hon hatade starka kvinnor. Starka kvinnor måste inte vara omtyckta. De kan också vara maktfullkomliga utan empati och som några av berättarna påminde med både förundran och vrede. Det finns kvinnor som bestraffar barn både fysiskt och psykiskt, ofta kvinnor med mycket auktoritära roller. Att det finns kvinnor som utnyttjar sin styrka på ett negativt sätt fick en annan deltagare, Linda Kernell, att fundera över vad det egentligen innebär att vara stark.
Detta att vara stark kan både vara något fysiskt och psykiskt, kan leda till en kvinnas seger mot motstånd eller ge kvinnor makt att göra ont – ordet har ingen bestämd betydelse. Men många överens var att det är lättare att vara stark när världen går dig emot.
– Som en växt behöver ljus för att växa, måste man också ha motstånd för att bli stark, kommenterade en i cirkeln.
Vi fick en spännande och intressant inblick i hur berättande kan skapa utrymme för personliga minnen, reflektioner och diskussioner. Det är ett sätt att lära sig om livet tillsammans och dela frågor och personliga tankar. Även om ”starka kvinnor” var kvällens tema, gick jag hem med tankar på starka berättare.
© Text: Nicoline Løcke Zabel
© Översättning: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Christoffer Mansdorff Djurberg
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
GALLERI KRONAN Norrköping
20 mars 2016
Världsberättardagen
Tema: Starka kvinnor
Arr: Berättarnät Norrköping
LÄNKAR
Berättarnät Norrköping Facebook