Goda grannar. ZamZam Mohamed gick med i Eva Lundgren-Stenboms projekt Konst-Pimpa. ZamZams mål är att blir sjuksköterska och att hjälpa barn som har det jobbigt.
ZamZam är Norrköpings framtid
Filmerna Jag är Norrköping avslutade demokratiprojektet Konst-PIMPA. ZamZam är en av deltagarna som nu går vidare med livsmålet att bli sjuksköterska och hjälpa andra. Eva Lundgren-Stenbom talar om ringarna på vattnet.
Med stöd från Norrköpings kommun, Allmänna Arvsfonden och Hyresbostäder har Konst-PIMPA-projektet i Marielund sedan starten hösten 2012 gett utställningar (Kristoffer Zetterstrand), kända föreläsare (Erik Rosales från Zirqus Alfon) och utsmyckningar av fastigheter och en hel del till. Allra mest har projektet givit vårt samhälle ungdomar som fostrats till god självkänsla, delaktighet och ansvarskänsla. Med konst och kultur som verktyg.
ZamZam Mohamed är en öppen och glad tjej som går på Plusgymnasiet. Målet är att bli sjuksköterska och att hjälpa barn som har det jobbigt.
– Bara jag blir stor ska jag hjälpa andra människor.
ZamZam är på god väg mot sitt mål. Erfarenheterna från Konst-Pimpas många projekt och praktik på både hemtjänst och fritidsgårdar har gett henne ett bra sommarjobb. Dessutom har hon, som flera andra Kost-PIMPA-ungdomar, gått vidare till Back-Up, som leds av Willy Flores från kommunala Pangea, som arbetar med unga.
– Det är en jättebra verksamhet, säger hon och uppskattar verksamhetsledaren Willy Flores nästan lika mycket som hon tycker om Eva Lundgren-Stenbom.
Stillbild. I filmen Jag är Norrköping träffar ZamZam sin bästa vän i närheten av Strömmen.
Filmprojektet Jag är Norrköping blev avslutningen för Konst-Pimpa efter tre års verksamhet. Elva filmer blev det, personliga korta berättelser på några minuter. Nio av dem ligger på kommunens hemsida.
– Där fanns en tanke bakom filmerna, och att de heter Jag är Norrköping, kommenterar Eva Lundgren Stenbom. Alla ungdomar har kanske inte bott i Norrköping i hela sitt liv. Det blir ett statement att ta orden i sin mun – att jag är viktig för den här stan och för framtiden.
ZamZam ville i sin film berätta om vänskap och om en speciell plats i Norrköping. Inspelningen gjordes tillsammans med bästa vännen. De träffas på Skvallertorget och går sedan om hörnet och nerför trapporna till den lilla parken vid Strömmen.
Calle Biörsmark regisserade medan Filmfinity gjorde själva filmjobbet. Ljuddelen av berättelsen lades på separat, ZamZam berättade allt som var viktigt på en och en halv minut, det gick som en dans.
– Vi hade ett förslag om en plats, den platsen. Om jag är ledsen så vet mina vänner var de ska hitta mig.
När filmerna lades upp i början av året, egentligen efter att Konst-Pimpa-projektet avslutats, blev det många reaktioner. ZamZam fick många glada tillrop på Facebook.
– Min rektor på Plusgymnasiet var stolt och berättade för andra Plusgymnasier i landet. Min mentor blev så glad – ”ZamZam, du har gjort en film!
Fotoutställning. Ett av många projekt med Konst-PIMPA var fotoutställningen Mitt Marielund som visades på Stadsmuseet och dessutom projicerades på Marielunds fasader.
Jag ber ZamZam om tre ord som beskriver Eva – det blir respekt, vänlighet och ödmjukhet.
– Eva är en stor förebild för mig. Hon är den första vuxna jag fick kontakt med när jag flyttat till Norrköping, säger ZamZam. Du är både ung och vuxen, förstår båda sidorna.
Även Eva Lundgren-Stenbom menar att Konst-PIMPA gett henne mycket.
– Jag har lärt mig massor om människor och livet. Att lära känna ungdomarna och deras familjer ger mig större förståelse och kulturkompetens. Det har också varit en förmån att jobba ihop med Said Hassan under de här tre åren, säger hon om samarbetspartnern från Somaliska ungdomsföreningen.
Där har blivit ringar på vattnet. Grannsamverkan – några familjer från Marielund och Röda stan har blivit vänner som umgås. En kvinnogrupp har startats, den deltog i Röda stans Kulturrunda förra året. Förra sommarens Röda stan och Marielund-guidningar (inom Konst-PIMPA:s ram men med andra ungdomar) ska gå i repris i år igen.
– Jag vet inte om jag fått någon lön i år men jag kör ändå, säger Eva Lundgren-Stenbom. Ungdomarna får sina ferielöner genom kommunen, det är det viktigaste.
– Jag kan förstå att alla inte kan göra som jag. Just nu är jag i en sådan period i livet att jag kan göra så här. Jag vet vad det finns för möjligheter och jag har lärt mig att vara lite tuffare, fortsätter Eva Lundgren-Stenbom.
Eva arbetar även för FairTrade och har producerat en film om albinism i Afrika. Nyligen föreläste hon om hur man lägger upp sådana slags projekt och söker om bidrag för att genomföra dem.
– Du gör bara goda saker. Du är perfekt, säger ZamZam.
© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
LÄNKAR
Jag är Norrköping filmerna
De guidar i Marielund och Röda stan reportage Kultursidan.nu 28/7 2015
Årets konstnärer hos Norrköping AIR reportage Kultursidan.nu 25/7 2015
Mycket nytt i Röda stans kulturrunda reportage Kultursidan.nu 14/7 2015
Vardagsliv i Marielund på fotografi reportage Kultursidan.nu 31/10 2014
Första mosaikerna smyckar Marielund reportage Kultursidan.nu 24/10 2014
Röda stan öppnar grindarna 2014 reportage Kultursidan.nu 2/7 2014
Evas tre ord skapar en bättre värld reportage Kultursidan.nu 6/2 2014
Konst-pimpa visar Kristoffer Zetterstrand reportage Kultursidan.nu 25/10 2013
Röda stans grindar öppnas på lördag reportage Kultursidan.nu 17/7 2013
Konstnär vill ge unga mod och attityd reportage Kultursidan.nu 28/6 2013
Erik Rosales mötte deltagarna i Kont-PIMPA reportage Kultursidan.nu 29/11 2012
Här startar Konst-Pimpa-projektet i Marielund reportage Kultursidan.nu 14/8 2012