• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jeppe på Berget super sig snart redlös igen

Jeppe på Berget
Slöfock. Nille vet hur hon snart ska sätta fart på Jeppe. För undan ska det gå när Jeppe på Berget blir årets sommarteater i Gästabudssalen på Löfstad slott. I rollerna Yvonne Lundeqvist och Claës Weinar.

 

”Men varför slår Nille? Jo, för att Jeppe super.”

 

– Varför super Jeppe? För att Nille slår. Men varför slår hon? Så vänder skådespelerskan Yvonne Lundeqvist på ekorrhjulet som Ludvig Holbergs tragikomedi Jeppe på Berget är mest känd för. Göran Sarring spelar åter sommarteater på Löfstad slott.

– Klassiska komedier rymmer så mycket livserfarenhet och människokännedom och paketerar dem så att vi skrattar och gråter på samma gång. Regissören Göran Sarring behövde inte mer än att presentera sitt förslag till sommarföreställning förrän ensemblen sade ja.

– Jag sa att jag ville läsa en bearbetning först, påpekar skådespelaren Claës Weinar en stund efter presentationen.

Bearbetningen föll uppenbarligen i god jord. För vid pressvisningen i Gästabudssalen på Löfstad slott fumlar Weinar med Jeppes byxor och hängslen som om han inte varit något annat än en fyllbult till fattigbonde.

– Vi har inte flyttat några scener och inte lagt till något, försäkrar Göran Sarring. Bara skurit bort en del.

– Det var vissa sidohistorier som stod still och som vi kommit fram till att de skulle bort, tillägger Claës Weinar.

 

Göran Sarring regisserar
– Drömensemble, säger regissören Göran Sarring om skådespelarna som åter samlats för att spela sommarteater. Med på bilden är även Claës Weinar och Joel Berg.

 

Tillbaka till Holberg. Göran Sarring har satt upp flera föreställningar av danske dramatikern Ludvig Holberg genom åren. De senaste åren har publiken bjudits på både Tjechov och Molière.

– Jeppe på Berget är Holbergs mest kända pjäs. Den är inte en renodlad commedia dell’arte som de andra utan mer än tankekomedi som ställer existentiella frågor: Vem är jag? Vad hade hänt om jag var någon annan?

De filosofiska frågorna låter regissören utspelas i ett lekfullt rum. Gästabudssalen är ju kulturminnesmärkt – ”vi får inte en sätta upp ett häftstift” – men Göran Sarring ser möjligheten i begränsningen.

– Alla är på scenen nästan hela tiden. Det är rörigt till att börja med, säger han och visar på den utspridda rekvisitan.

Där står samma ensemble som förra året. Alltså kollegorna Yvonne Lundeqvist och Claës Weinar som pensionerat sig från Östgötateatern samt de yngre skådespelarna Jenny Antoni och Joel Berg.

– Förra året kände vi lite på varandra, säger Claës Weinar och menar att den här våren är alla i ensemblen trygga med varandra från start.

– Här finns både respekt och en prestigelöshet, fyller Göran Sarring i.

Ensemblen visar två scener. I den första där Nille slår och Jeppe uttalar den klassiska repliken ”Alla säger att Jeppe super, men ingen frågar varför”.

– Men varför slår Nille? Jo, för att Jeppe super, bygger Yvonne Lundeqvist vidare när det är dags för paus. Det är ett ekorrhjul.

– Jag får gräva lite, säger hon om sitt arbete med Nilles karaktär och lyfter fram en replik: ”Berätta var du har varit innan jag blir olycklig på dig”. Där finns en värme, en hatkärlek emellan Nille och Jeppe.

De är fyra i ensemblen, fem med Göran Sarring som hoppar in som gårdskarl. Yvonne Lundeqvist spelar inte bara hustrun Nille, hon har en rad småroller att byta mellan.

– Jag spelar också Erik, som i sin tur låtsas vara läkare, advokat och gårdsfogde. Dessutom spelar jag en Magnus också, räknar hon upp.

 

Janny Antoni som Baron, Joel Berg är kammartjänare
Överläge. Baronen med ridpiskan i hand spelas av Jenny Antoni. I bakgrunden Joel Berg som kammartjänare.

 

I en annan scen rider godsets baron med följe förbi en redlöst berusad Jeppe och idén föds – Jeppe ska luras att tro att han är baron själv. Baron gestaltas av Jenny Antoni, förra årets näpna flicka i Molières Hustruskolan. Ridandet är så snyggt koreograferat att jag undrar om hon dansar eller rider.

– Både och, rent privat! Och jag spelade bakdel som häst på Scenskolan så det här är ett steg framåt, skämtar hon.

Jenny Antoni är mycket glad för rollen som baron, en elak och cynisk översittare.

– Det är en jättefantastisk roll att få göra. Man får inte sådana roller som frilansande skådespelare, understryker hon, som alltså är frilansande skådespelare liksom kollegan Joel.

Joel Berg som spelade den unge älskaren i förra årets uppsättning kastar sig mellan några olika roller, om än inte lika många som Yvonne Lundeqvist. Vi får se honom som lismande lakej och jasägare.

– Jag spelar Jakob skomakare också, som driver lönnkrog. När man spelar flera roller så handlar det om att fylla en funktion, att fokusera på historien som ska berättas, förklarar Joel Berg.

– Det handlar om vad som händer när en person sätts i en position där han får makt. Makt korrumperar! Det är en bra pjäs. Utsökt. Tragikomisk.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GÄSTABUDSSALEN, LÖFSTAD SLOTT Norrköping

27 maj – 23 juni 2016
Jeppe på berget

Komedi
av Ludvig Holberg
Regi: Göran Sarring
Scenografi: Lennart Holmqvist
Ljus: David Söderström
Prod: Sarring kulturproduktion

SKÅDESPELARE
Claës Weinar, Yvonne Lundeqvist, Jenny Antoni och Joel Berg

LÄNKAR
Jeppe på berget Wikipedia
Sarring kulturproduktion hemsida Facebook
Göran Sarring ger Holberg en ny vår reportage Kultursidan.nu 24/11 2015
Hustruskolan lär Arnolphe en läxa recension Kultursidan.nu 31/5 2015
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.