Ny kör bekänner färg på söndag. S:t Olofs oratoriekörs första konsert blir Otto Olssons pampiga Te Deum för kör, stråkorkester, harpa och orgel.
Premiärkonsert med Te Deum i Orgelveckan
Uppsjungning. S:t Olofs kammarkör premiärsjöng under Kulturnatten. På söndag är det Oratoriekörens tur, när Norrköpings Orgelvecka avslutar med mäktiga Te Deum av Otto Olsson. Framför de nya körerna står Lars Backman.
Smäcker. S:t Olofs kammarkör är liten och vass. Femton sångare medverkade vid premiären i Hedvigs kyrka under Kulturnatten.
Kulturnattens premiär lovade gott för S:t Olofs kammarkör nu och i framtiden. De femton körsångarna – med snitsig notpärmsdisciplin – stod i en vid halvcirkel i Hedvigkyrkans kor. De levererade skön körklang och nyanserade flöden i en repertoar som startade med en jublande modern Cantare där sångarna stod i blandade stämmor. Varpå de placerade om sig för traditionell stämgruppering med renässansens Missa brevis av Palestrina.
Norrköpingstonsättaren Nils Erikssons korta stycke Saliga är de som lida förföljelse var utsökt. Extranumret Stilla sköna aftontimma av Oskar Lindström avslutade konserten med innerlighet. Så värst mycket större repertoar hade kören inte att komma med, efter bara en månads repetitioner.
– Jag kände mig förväntansfull, jag hoppades verkligen att jag skulle få komma med i Kammarkören, sade körsångaren Annelie McCaffrey Tollerå efter konserten.
Publiken var stor, många nyfikna på den nya kören. En som uttryckte sitt gillande var operasångaren Olof Lilja, tenor, som gärna vill medverka som solist med den nya kammarkören framöver.
Flygande start. Lars Beckman, ny körledare i S:t Olai, har stuvat om i körerna.
Jag är med om S:t Olofs oratoriekörs repetition en tisdagskväll några veckor senare. 60 körsångare är väldigt många, det räcker till två fullgoda kyrkokörer, och det stämmer ju. Tidigare fanns S:t Olai Motettkör och Hedvigskören som hade liknande inriktningar. De körerna, två av församlingens många körer, är nu nedlagda.
– Jag tyckte att vi utnyttjade resurserna lättare om vi gick ihop, förklarar Lars Beckman.
Han är ny körledare som tidigare ansvarat för körverksamheten i S:t Lars i Linköping. I våras fick alla körsångare sjunga upp vid en enskild träff.
– Jag lyssnade efter stämma, rösttyp och om sångaren hade några särskilda behov som behövde tränas upp. Det är också ett sätt att lära känna folk på.
Resultatet blev en stor oratoriekör, som dessutom kan delas upp i två mindre körer vid behov, och så lilla kammarkören för de som vill satsa på mer avancerad körsång.
Om Kammarkörens uppgift är att sjunga bra men kort så är Oratoriekörens mål att framföra de riktigt stora verken. På söndag är det dags för premiär då de 60 körsångarna sjunger Otto Olssons Te Deum.
– Det är ett festligt och pampigt verk som inte sjungits i Norrköping på länge, säger Lars Beckman och tillägger att Otto Olsson var en lite nydanare på sin tid.
Kvällen inleder med uppsjungning, för uppvärmning, klang, stöd och artikulation. Det är bah, ri, och en supersnabb minnemannemånne och mycket annat.
– Vi börjar på sidan 34, säger Lars Beckman slutligen och nothäftena kommer fram, liksom blyertspennor.
Sångarkraft. Det behövs många röster för att göra de riktigt stora körverken rättvisa. Drygt 60 personer är med i S:t Olofs oratoriekör. Alltså fler än som ryms i bilden.
Vid repetitionen är det knappt två veckor kvar till konserten den 16 oktober. Det parti som kvällens arbete gäller är något av de svåraste i verket. Lars Beckman drar igång, slår av, instruerar, slår på och slår av. Han manar på, uppmuntrar och konkretiserar.
– Samma sak där. Se till att ni har luft kvar till de sista tonerna. Det kräver mycket energi men det här är så häftigt för kören sjunger helt à capella, utan orkester.
Ömsom står han upp, ömsom sätter sig vid flygeln som står inskjuten i körens fyrdubbla halvcirkel.
”Per singolusdies”, den latinska strofen plockas upp av stämmorna en efter en. Det märks att Otto Olsson gärna hämtade inspiration från den gregorianska musiken. Det tar sig och strax innan den obligatoriska kaffepausen börjar det låta hyfsat på alla håll och kanter. Svårast är det för tenorerna.
– Det är spännande, intressant och kul. Roligt med de stora verken, säger Anna-Greta Kihlman som sitter i sopranstämman.
På söndag klär sig sopraner och altar i svart med en schal i höstens färger. Tenorer och basar har mörk kostym, vit skjorta och färgstark slips. Avslutningskonserten för Norrköpings orgelvecka blir samtidigt premiär för nya S:t Olofs oratoriekör. Även kammarkören medverkar i konserten.
© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
S:T OLOFS ORATORIEKÖR – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
S:T OLOFS KAMMARKÖR – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
HEDVIGS KYRKA Norrköping
16 oktober 2016 kl 17
Te Deum
S:t Olofs oratoriekör, S:t Olofs kammarkör
Musiker ur SON
Ulf Tellin, orgel
Dirigent: Lars BeckmanPROGRAM
Te Deum av Otto Olsson
Orgelkonsert av Poulenc
I Was Glad av ParryHEDVIGS KYRKA Norrköping
24 september 2016
Premiärkonsert
S:t Olofs kammarkör
Dirigent: Lars Beckman
LÄNKAR
Otto Olsson Wikipedia
Norrköpings Orgelvecka info
Instrumentens drottning fyller veckan KortNytt Kultursidan.nu 6/10 2016