• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Unga Begåvningar spelade i Hedvigs kyrka

Unga Begåvningar
Fullsatt. Efter Unga Begåvningars konsert kallades solisterna upp för ett sista applådtack.

 

Med musik för diabetesforskningen

 

Den har blivit en mycket välbesökt oktobertradition. För sjunde året framträder unga musikstuderande i den fina konserten Unga Begåvningar i Hedvigs kyrka. För mig är det tredje gången jag är med och lyssnar och liksom tidigare år blir jag varm i hjärtat och stolt över att bo i en stad som lyckas få fram så oerhört många talanger.

Konferencieren Ulf Holmertz hälsar välkommen till ett möte med ”framtidens kulturarbetare”.
– Ni är ikväll med om en världspremiär, nej förresten en hel massa världspremiärer. Var och en av dessa ungdomar kan vara en framtida storstjärna, säger han.

 

Tomas Nichols
Innerligt och romantiskt, åtminstone i början. Tomas Nickols spelade musik av Kreisler.

 

Den första person, som kan vara en framtida stjärna är 16-åriga Ludvig Kempe. Han sjunger Fly me to the moon. Han är ordentligt nervös och missar lite i texten, men det gör absolut ingenting för han sjunger riktigt bra och har en scennärvaro som förvånar. På frågan varför han valt just den sången svarar Ludvig: ”Jag har blivit hjärntvättad av en moster”.

Trombonisten Mattias Nyström spelar Sonata Vox Gabrieli. Det är ett svårt stycke och Mattias framför det på ett imponerande sätt. Jag tycker om de lugnare partierna bäst, de är så fina med ett fint understöd av pianisten och musikpedagogen Yoriko Asahara. Mina tankar går till mörker och ljus. Och när Mattias får frågan vad stycket handlar om svarar han: ”Den handlar om livet i stort”. Det är vare sig enklare eller svårare än så.

Violinisten Tomas Nichols val, Preludium och Allegro av F Kreisler, är svårt även det. ”Låten är som ett äktenskap”, säger Tomas, ”romantiskt i början och så kraschar det så småningom”. Det är nästan så att konferencier Holmertz kommer av sig en smula.

– Ja, de kan ju uttrycka sig”, säger Ulf Holmertz.

Personligen tycker jag att det låter lite som en humla som flyger från blomma till blomma, landar en stund och så flyger vidare.

 

Filip Johansson
Tillbakalutat. Grandmothers Dream med Filip Johansson.

 

Pianisten Johannes Johansson har skrivit sitt stycke själv. Invisible Reflection låter som strömmande vatten, kanske en porlande bäck. Det är lite meditativt, man skulle lätt kunna drömma sig bort. På sina ställen är det eftertänksamt, filosofiskt åt det existentiella hållet. Faktiskt riktigt spännande.

Jazzgitarristen Filip Johansson spelar Grandmothers dream av Erik Söderlind. Naturligtvis sitter Filips mormor (möjligtvis farmor, eller både och) i publiken. Han spelar så skönt, så soft, tillbakalutat, ja fullständigt underbart.

Kompet bakom honom är mycket bra det också. Det är Fredrik Ingå, piano, Roland Engdahl, synth, Jakob Engström, bas, och pappa Nils-Erik Johansson, trummor.

Ragna Rydberg spelar tvärflöjt. Hon blev en gång övertalad av en musiklärare att prova instrumentet. Nu drömmer Ragna om att bli proffsmusiker. Denna afton spelar hon Syrinx av Debussy. Det är vackert och jag får bilder i huvudet av stor grön äng och någon eller några som dansar fram med vita tunna, skira, slöjor över ängen.

 

Ulf Svensson delar ut stipendierna till Vidar Karlsvärd, Filip Johansson, Oskar Lindström och Náthalie Andersson (representerad av sin moster)
För vidare studier. Ulf Svensson delar ut varsitt stipendium till Vidar Karlsvärd, Filip Johansson, Oskar Lindström och Náthalie Andersson (representerad av sin moster).

 

Föreningen Unga Begåvningars ordförande Ulf Svensson berättar att pengarna som föreningen får in, dels går till Unga Begåvningars stipendier för fortsatta studier, dels går till forskning inom barndiabetes, eller det vi kallar typ 1-diabetes.

– Det är en sjukdom som än i dag är obotlig, understryker Ulf Svensson innan han delar ut stipendierna som är på sammanlagt 40.000 kronor.

Stipendiaterna är Vidar Karlsvärd, Filip Johansson, som båda medverkar i konserten, samt musikalartisterna Oskar Lindström (som även spelar tvärflöjt) och Náthalie Andersson. Den sistnämnda stipendiaten spelar musikal i Kisa denna kväll varför hennes moster är på plats för att hämta hennes pris.

Roland Engdahl blåser fanfar för ungdomarna och därefter kommer professor Johnny Ludvigsson upp på scenen. Professorn som är ordförande i Barndiabetesfondon får av Ulf Holmertz bland annat frågan om varför SVT inte gör några galor för att samla in pengar till diabetesforskningen.

– Det är inte marknadsmässigt intressant. Men forskningen går framåt och är viktig. Än i dag händer att unga människor dör av just diabetes. Det är en skam, säger Johnny Ludvigsson.

Sist men inte minst talar Norrköpings Tidningars chefredaktör, Mats Willner. Han tackar för det engagemang som norrköpingsbor, de musikaliska ungdomarna och inte minst föreningen Unga begåvningar visar för diabetesforskningen.

 

Elin Danielsson
You Raise Me Up. Elin Danielsson gav prov på en röst som skapad för folk/amerikana-genren.

 

Konserten inramas av Hannes Bennich, saxofon, och Robin Petersson, gitarr. De båda var Unga Begåvningar-stipendiater år 2011. I dag studerar killarna på Malmö Musikhögskola. Deras musik är experimentell, dynamisk och dramatiskt explosiv.

Därefter sjunger Elin Danielsson You raise me up, och här kommer mitt enda, men starka frysögonblick. Vilken fantastisk röst! Skulle inte förvåna om detta blir en riktig världsstjärna.

Nästa sångerska heter Emilia Engström och hon spelar också piano i mitten. Fiddler on the Green låter lite irländsk. Det låter som om det är ett par som jagar varandra. Hon har också en fin röst, men helt annorlunda mot Elins.

Vidar Karlsvärd har spelat fiol sedan han var 10 år. Här spelar han, med stor inlevelse, violinkonsert nr 3 i G-dur, sats 1 av Mozart.

– Den låter som om den handlar om en middag, har du tänkt på det?, frågar konferencier Holmertz.

Den härliga konserten avslutas av cellisten Joel Axell. Han spelar Hungarian rhapsody av D. Popper. Det låter stundtals dramatiskt, stundtals glatt och mycket hoppfullt.

Jag tänker på hur viktig en sån här konsert är, för ungdomarnas fortsatta utveckling. De får lära sig att framträda inför en fullsatt lokal och de får lära sig svara på frågor vid miniintervjuerna. En del klarar det strålande, andra vill snabbt gå av från scenen.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

22 oktober 2016
Unga Begåvningar

Konferencier: Ulf Holmertz
Solister: Ludvig Kempe, Mattias Nyström, Tomas Nichols,
Johannes Johansson, Filip Johansson, Ragna Rydberg,
Elin Danielsson, Emilia Engström, Vidar Karlsvärd, Joel Axell
Övriga medverkande: Hannes Bennich, saxofon och Robin Petersson, gitarr
Ackompanjemang:
Yoriko Asahara, piano
Orkester: Fredrik Ingå, piano, Roland Engdahl, synth och trombon, Jakob Engström bas, Nils-Eric Johansson, trummor
Konsertansvarig & arrangör: Ehrling Fredriksson
Sponsoransvarig: Berit Malmqvist
Arr: Föreningen Unga Begåvningar (Barndiabetesfonden, Norrköpings Tidningar, Lions)

STIPENDIATER
Filip Johansson, gitarr, Vidar Karlsvärd, violin,
Oskar Lindström och Náthalie Andersson, musikalartister

LÄNKAR
Barndiabetsfonden hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.