• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Staffan Heimersson fick välja bland EWK:s bilder

Ödesmättad hängning. Tolv timmar efter att EWK-museets intendent Carina Milde placerat
teckningen på Khadaffi som inkastare till den nya utställningen var Libyens forne diktator död.

 

Bildmässig slagkraft & igenkännandets njutning

 

– Ewert var en politisk människa, säger journalisten och ”världsreportern” Staffan Heimerson.

Med sina distinkta tuschstreck gav den politiske tecknaren EWK inte bara en person ett vasst porträtt, karikatyren fångade också hela situationen på ett sätt som gjorde att ord blev överflödiga.

Staffan Heimerson kom Ewert Karlsson, EWK, nära som kollega, vän och även svärson. De reste tillsammans, gjorde reportage och böcker. EWK ritade och Staffan Heimerson skrev. För honom var det ett hedersuppdrag han fick när EWK-museets intendent Carina Milde bad honom välja ut de tolv av EWK:s teckningar som nu hänger i utställningen Om jag finge välja…

Helt lätt var inte valet, han ville inte göra det till en enkel kändisutställning utan slagkraft.

– Jag tog fram de två böckerna Världens store och bläddrade bland de 150 teckningarna.

Världens store gavs ut första gången 1975 med dåtidens mest kända storpotentater personkarikatyrerna i ord (Staffans) och bild (EWK:s). Och åter 1987 där de två skriv- och ritpennorna vässats ännu en gång eftersom många lämnat scenen, klivit ner ett steg eller kilat runt hörnet för alltid, från den ena boken till den andra.

Trots åren som gått är delar av utställningen märkligt aktuell. När Carina Milde hängde Moammar al-Khadaffi längst fram var Libyens diktator ännu i livet. Vid fredagens pressvisning hade han inte varit död i ett dygn. Libyens ledare skuggas av Mubarak, Egyptens fallne president porträtterad som sfinx, och den sedan några år bortgångne palestinske ledaren Yasser Arafat, som kikar fram ur mörkret. Här andas och anas den långdragna vinter som föregått den arabiska våren.

– Mitt första kriterium var konstnärligt, att bilderna skulle vara representativa för EWK:s grafiska kraft. Mitt andra kriterium var att hur bra teckningen än är, om det inte finns en igenkänningsfaktor så kommer den inte med. Det ska låta ”Jisses! Det är han!” när folk ser det, förklarar Staffan Heimerson.

En vältalig Fidel Castro med sockerrör i näven kompletterar bilderna från det politiska ögonblick som räckte till alldeles nyss. Bortom dem spökar Leonid Bresjnev, Sovjetunionens ledare, han med de pliriga ögonen under de väldiga ögonbrynen, och Mao Tsetung.

Det är inte den vanliga EWK-bilden av Mao, uppbyggd av en svans av kineser, utan här skildras han som en åldrad kinesisk man, där fårorna i pannan vindlar som bäckar ner från bergen i norr. De nästan spröda linjerna fascinerar mitt ibland allt annat som är så fyndigt. För där är ju Henry Kissinger klädd i påfågeldräkt, Franco till häst(-skelett), Margaret Thacher med svärd och sköld, och Gorbatjov som häller ut vodkan för ryssarna. Olof Palme försvarar sin plats som ende svensk med en svår balansakt på jordklotet. Kanske möjligen att jag har svårt att säga ”Jisses” Det är han!” om Östtysklands partichef Erich Honecker, han som försvann med Berlinmuren.

Staffan Heimerson är inte med på pressvisningen. Världsreporter Heimerson, som bott och varit Överallt & ingenstans, som titeln på hans nyutgivna bok heter, stannar hemma i villan i Provence i södra Frankrike. Det är där jag når honom på telefonen efter att Carina Milde visat utställningen.

– Det är roligt att ha kontakt med Arbetets museum, jag var där vid ett seminarium för ett tag sedan och pratade om politiskt tecknande. Och något roligare än att jobba för den brinnande anden Carina Milde finns inte, säger Staffan Heimerson. Han avslutar strängt:

– Jag saknar återväxten av politiska tecknare i tidningarna!
Dagens svenska ledarsidor flödar över allvarsord. Men utan satir saknar de udd.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Teckningar: EWK/Arbetets museum

 

  • EWK-MUSEET Arbetets museum, Norrköping

  • 21 oktober 2011 – 15 april 2012
    Om jag finge välja…
    Staffan Heimersson väljer 12 teckningar av EWK 

    • FILMVISNING
      7 november 2011 – 1 januari 2012
      EWK – Ewert Karlsson, tecknare
      Dokumentär av Curt Strömblad producerad för SVT 1972

 

LÄNKAR

Arbetets museum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Staffan Heimersson fick välja bland EWK:s bilder

  1. Pingback: Arbetets museum firar 20 år | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Carina Mildes tre första år med EWK | KULTURSIDAN.nu