Magnus Wennman, en av de tre pristagarna, visade bilder vid seminariedagen i Laxholmskällaren
på Arbetets museum.
Pastellskimmer, magisk drömska och ögonblick
Under alla de 20 år som Arbetets Museum verkat har man visat utställningar som dokumentärfotografer producerat. Detta har gjort att museet blivit känt som ett ”fotomuseeum”.
För 11:e året i rad delar man också tillsammans med tre av sina huvudmän – KF, LO och TCO – ut pris till fotografer som gjort insatser inom området den dokumentära bilden.
I år är det fotograferna Hanna Modigh, Martin Bogren och Magnus Wennman som vardera får 20.000 kronor i pris.
Vid tisdagens prisutdelning kunde förre chefen Anders Lindh, med ära, fullgöra sitt kanske sista stora uppdrag då han som ordförande i prisjuryn hälsade välkommen och sedan presenterade sin efterträdare Niklas Cserhalmi, som tillträde som museichef i våras.
Göran Widerberg från tidskriften Dagens arbete presenterade pristagarna på ett nära och personligt sätt innan ordföranden för KF Nina Jarlbäck överlämnade diplom och blomster.
I samband med prisutdelningen anordnades ett heldagsseminarium där var och en av pristagarna visade bilder och berättade om sitt arbete. De har alla tre ställt ut på museet under de senaste åren.
Hanna Modigh skildrade ett litet amerikanske gruvsamhälle i Hilbilly Heroin, Honey som både blev en utställning och en bok. Juryn skrev bland annat: Med sin kamera fångar hon ett pastellskimrande vardagsliv och förenar det egna briljanta hantverket med en etisk hållning och ett starkt socialt engagemang.
Martin Bogrens Oceans, som visades på Arbetets museum 2010, följer några indiska mäns allra första möte med havet. Mer näraliggande i både tiden och geografin är projektet Lowlands som rörde sig kring hans egen skånska hemby. Han hittar fram till både glädjen och det magiskt drömska i sitt fotograferande. Han rör sig med en koncentrerad kraft och med stor värme i en dokumentär tradition utan gränser, skrev juryn,
Magnus Wennmans utställning på Arbetets museum 2009 hette Vackrast vinner. Fotografen ser bilden i ögonblicket, skrev juryn i sin motivering och fortsatte: Som en av landets mest mångsidiga, kreativa och ledande pressfotografer rör han sig från storpolitikens krishärdar via sportens arenor till den svenska tantens lilla värld. Allt fångat med stor respekt och ödmjukhet, där varje bild blir till en visuell upplevelse och stor dokumentärfotografi med lång livskraft utöver det vanliga.
Bland de drygt 100 seminariedeltagarna som samlats i Laxholmskällaren fanns drygt 60 elever från tre kända fotoutbildningar – Gamleby folkhögskola, Sörängens folkhögskola i Nässjö och Nordens fotoskola, samtliga skolor som på något sätt visat upp sig på museet. Där var också ett 10-tal pressfotografer på plats som seminariedeltagare.
På plats var också förra intendenten vid Arbetets Museum Kerstin Harris. Kerstin som numera är bosatt i England har en stor betydelse för att museet blivit ett aktat fotomuseeum.
De tre pristagarna har en kvalificerad bakgrund med många priser, utställningar och böcker på sitt samvete. Deras föreläsningar gav säkert många nya infallsvinklar på det framtida yrkesvalet för de lyssnande eleverna och för all del även för de yrkesverksamma fotograferna.
Text och foto: Sven Åke Molund
-
ARBETETS MUSEUM Norrköping
- 25 oktober 2011
Seminarium och prisutdelning
”Arbetets museums priser för bildverksamhet med dokumentär inriktning” - PRISTAGARE
Hanna Modigh
Martin Bogren
Magnus Wennman - JURY
Anders Lindh, ordförande, (Arbetets museum)
Michael Hagström (KF)
Lennart Frykskog (TCO)
Börje Söderström (LO)
Göran Widerberg (Dagens Arbete)
LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Hanna Modigh hemsida
Martin Bogren hemsida
Magnus Wennman hemsida
Arbetets museum prisar tre fotografer artikel Kultursidan.nu 15/6 2011
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR