Signering. Daniel Söderqvist arbetar hårt med att lansera sina deckare, i bokhandeln, på marknader och i varuhus. På lördag deltar han i Östergötlands bokmässa TellUs.
”Som journalist kommer man till en viss punkt”
NORRKÖPING ”Man kommer till en viss punkt.” Daniel Söderqvist är journalisten som kom till vägs ände och blev deckarförfattare. Den fiktiva, påhittade, berättelsen samlar ihop de många små sanningarna och blir en stark helhet.
På lördag kommer han till Östergötlands bokmässa TellUs. Naturligtvis vill han kunna leva på sitt författarskap.
Daniel Söderqvist, det är han som blev känd för att sälja sina böcker i en låda på magen när det var marknad. Det är både roligt och djärvt. Han har en säljförmåga som är få förunnade.
– Hej, hej! Läser du böcker? Kom och titta på min Norrköpingsdeckare, kan det låta.
Jag har stött på Daniel Söderqvist vid flera tillfällen de senaste två åren, intervjuat honom, men aldrig kommit till skott att skriva. Här på Kultursidan.nu har vi recenserat de två utgivna böckerna Nyttig idiot som kom förra året och årets Den utbytbare. De har fått gott betyg.
Nu tar jag sats i mitt skrivande, han står ju bland alla andra lokala författare på Östergötlands bomässa i Linköping på lördag.
Bokköp på gång. Tobias Bergman slog till på en bok, till brorsan som fyllde år.
– Det är inte en trött polis, utan en pigg TV-journalist, fortsätter försäljningsjargongen, som jag avlyssnade när han satt och signerade i en bokhandel en lördag sent i somras.
Fram till för ett par år sedan var Daniel Söderqvist själv en pigg TV-journalist. Samhällsfrågor har alltid intresserat honom. Han har även jobbat på dagstidningar efter utbildningen på Skurups folkhögskola. TV-journalistiken kom till honom på Vätterbygdens folkhögskola.
– Grunden för att göra bra TV är att man har ett bra manus. Och grunden till ett bra manus är att man kan skriva, säger han med en mening som skulle sitta bra i en deckare typ Nyttig idiot.
Den första boken tog upp risken att bli lurad att gå andras ärenden. ”Som journalist går du alltid andras ärenden”, påpekar han. Ett annat angeläget ämne var den svenska konsensuskulturen, att vi vill vara eniga och inte bli osams. Det kan förskjuta vad som anses normalt, som rökning som var det normala förr och det avvikande nu.
– För 30 år sedan var det självklart att vi hjälpte människor från andra länder så gott vi kan. Så var det ännu för några få år sedan men nu har det svängt.
Det gjorde att huvudpersonen John hade en svensk mamma och en pappa från ett latinamerikanske land. Men John möter de nya värderingar som är ”normala” i vår tid. Daniel Söderqvist sätter en ära i att spegla samtiden, att vara aktuell.
– Det tog tre månader från att jag var klar till att den var utgiven. Men det är ingen nyckelroman, inga människor som man ska känna igen.
Daniel Söderqvist har studerat Emelie Schepp, en annan framgångsrik författare som började som egenutgivare. Annars nämner han flera andra förebilder, Jan Guillou – ”han kunde säkerhetspolitik”, Liza Marklund – ”Sprängaren, där luktar det att det är på en redaktion”, sydafrikanske journalisten och thrillerförfattare Deon Meyer – ”han har skapat ett galleri med människor, en värld”.
Nyttig idiot. Daniel Söderqvist gästade Antikvariatet i Norrköping med sitt då nyutkomna förstlingsverk i handen.
I Den utbytbare tar han ett nytt djärvt grepp, huvudpersonen John reser från Norrköping till El Salvador för att söka efter sin far. Det visar sig att Daniel Söderqvist har ett mer äventyrligt förflutet med tjänstgöring på sjukhus i arabvärlden och Somalia. Han har även bott och arbetat i Nicaragua för Latinamerikagrupperna, så han har på fötterna.
– Jag köpte din bok förra året, jättebra. Jag gillar det samhälleliga och så gör du Norrköping till Norrköping, säger Jocke Johansson som stannar till vid bordet i bokhandeln.
Försäljningstekniken tickar in den ena boken efter den andra den här sensommardagen. Någon köper till sig själv, andra köper födelsedagspresenter till en sambo eller till en bror. Mest är det den första boken som går, och det är Daniel nöjd med. Gillar de den första boken så ökar efterfrågan på den andra.
Nu i dagarna före bokmässan kikar jag in på Facebooksidan (namnet är Ramadelsur, Söderqvist på spanska). Jag ser att båda böckerna tryckts upp i nya upplagor. ”Det går bra nu” meddelar han glatt.
Daniel Söderqvist lämnade journalistiken för att skriva sitt eget. Han tog arbete på flyktingboende, det ger medel till att överleva och kanske också erfarenheter som på sikt tränger in i hans skrivande.
– Som journalist så kommer man till en viss punkt. Som vanlig journalist så måste man vara objektiv. Skriver jag så kan jag tycka till om saker, det är ett sätt att delta i samhällsdebatten.
© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
LÄNKAR
Daniel Söderqvist/Ramadelsur Facebook
Daniel Söderqvists Den utbytbare recension Kultursidan.nu 5/9 2016
Rasistmord och normskifte i Nyttig idiot recension Kultursidan.nu 7/9 2015