• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mats Granbergs polska litteraturtips

Mats Granberg
Boksamtal. Mats Granberg har flitigt gästat Söderköpings Bokhandel & Antikvariat, oftast i sällskap med intressanta författare. Den här gången berättade han om polsk litteratur, på egen hand.

 

Små förlag och goda översättare

 

SÖDERKÖPING Polen och polsk litteratur stod i centrum vid torsdagskvällens författarsamtal i Söderköpings bokhandel. stället för att som vanligt samtala med en aktuell författare berättade tidigare kulturredaktören på Norrköpings Tidningar Mats Granberg, om nyutgivna polska böcker, översatta till svenska.

Han inledde med en kort redogörelse för det nuvarande politiska läget i Polen. Där framgick det att de styrande är måttligt intresserade av att polska författare, som i många fall är regimkritiska, översätts. Trots detta ges nu mycket polsk aktuell litteratur ut på svenska. Det sker mycket tack vare de små bokförlagen som vågar satsa även på författare som är tämligen okända i Sverige. Och så förstås på att vi har relativt många och bra översättare.

Mats Granberg hade laddat upp med böcker av sju aktuella författare, och några till blev det. Han inledde med Olga Tokarczuk och hennes omfångsrika  Jakobsböckerna. En faktaroman om en judisk messiansk sekt på 1700-talet, som på sin tid fick stort inflytande i Polen.

Aktuell? Ja, alltför aktuell enligt den polska regeringen som tycker att boken inte ens borde ges ut. Läsvärd? Absolut, tycker Mats Granberg.

 

Mats Granberg
Boktips. Lilla Sticka i landet Lycka är ett svensk-polskt samarbetsprojekt.

 

Barnboken Lilla Sticka i landet Lycka  är ett polsk-svenskt samarbete. Med bilder av polska konstnären Emilia Dziubak och text av Martin Widmark, författare med rötterna i Linköping. Den kommer att sättas upp som teaterpjäs av Ung scen öst, avslöjade Mats Granberg.

Daria Bogdanska har gett ut ett seriealbum med titeln Löneslavar.  Den handlar om en kvinna som emigrerar från Polen till Sverige. En svart historia om hur svårt det kan vara att komma hit som invandare. Polackerna är faktiskt den fjärde största invandrargruppen i Sverige.

Czeslaw Milosz  är väl den av författarna som är mest känd i Sverige. Han fick Nobelpriset 1980, blev på  1960-talet professor i slaviska språk i USA, han var född i Litauen och tvåspråkig.

På 1990-talet återvände han till Polen. Han började som poet men skrev även romaner och essäer, ett slags litteratur som mera sällan förekommer i Sverige. Mats Granberg rekommenderar läsning av boken Själar i fångenskap.

Som värd att läsa nämnde han också Adam Michniks Samtal mellan Michnik och Vaclav Havel, Tjeckiens då blivande president. Samtalet de för handlar om hur man gör om en diktatur till demokrati.

Bruno Schulz Brev, essäer och noveller fanns också med bland läsförslagen. Och Mats Granbergs favorit Andrzej Stasiuk som har kallats antimodernist för sina ständigt likadana skildringar av den vardagliga tristessen.

Mats Granberg berättade avspänt om de aktuella författarna och om sina resor till Polen. Och med humor om svårigheterna med att intervjua en ovillig författare med hjälp av tolk.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Anders Karlin

BOKHANDELN Söderköping

1 december 2016
Polen

Boktips med Mats Granberg

LÄNKAR
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.