Ivar Arosenius placerade gärna in sig själv i målningarna, som den här tennsoldaten
som man hittar både hos hustrun Eva och hos Lillan.
Norrköpings Konstmuseum visar den unge Ivar Arosenius lovande konstnärskap. 3:06.
Kattresans skapare i helfigur
Bilderboken Kattresan är nog konstnären Ivar Arosenius mest kända verk. Skisser till bilderna finns naturligtvis med när Norrköpings konstmuseum gör en stor utställning som visar vidden av ett ungt och lovande konstnärskap mitt i den gryende modernismen.
Skämtteckning. Observera den flyende skulpturen.
Ivar Arosenius studerade konst i Göteborg, där han föddes år 1878, i Stockholm, Berlin, München och Paris. Tidigt stod hågen mot tecknandet, han ville ägna sig åt skämttecknande och medverkade så småningom i Strix. Kanske steget inte är så långt till sagornas värld där han gjorde sig väl så hemmastadd som generationskamraten John Bauer. Också hemmet porträtteras i kärleksfulla interiörbilder. Akvarellen blev hans kanske främsta genre. Den passade ju så väl in i jugendtiden.
Temperamålningar fyller ändå utställningens väggar i ofta dovare färgskala där ljuset faller på kärlekens röda utropstecken, på den första förälskelsen Esther Sahlin, på hustrun Eva Adler och på Eva Benedicta, allmänt kallad Lillan. Dottern som tog kommandot på ett sätt ingen kvinna gjort tidigare.
David o Goliat.
En av avdelningarna i utställningen ägnas tillvaron i Åby utanför Norrköping där det nygifta paret bodde 1906, ditlockade av vännen och dekorationsmålaren Birger Palm.
Året i Åby blev centralt för Arosenius. Ivar deltog i Konst- och industriutställningen på Sylten i Norrköping med ett självporträtt. Här målade han den burleska tavlan Rus. Och här föddes Lillan.
Kärleken till Lillan gav upphov till många verk, av vilka boken Kattresan är det som främst stannat kvar i folkminnet. Men den boken fick Ivar Arosenius aldrig se i tryck. Året han fyllde 30 tog sjukdomen, som varit hans ständiga följeslagare, hans liv.
Konstnären och tecknaren Ulf Lundkvist är en av dem som medverkar i programverksamheten som Konstmuseet arrangerar kring utställningen.
Text, foto och film: ANN-CHARLOTTE SANDELIN
Entrén till utställningen om Ivar Arosenius.
Göteborg t.v. Eva t.h.
Kärleksvagn t.v. Detalj ur Kärleksvagn t.h.
Stor utställning om Ivar Arosenius.
Huset i Åby där familjen bodde i ett år.
Bild ur Kattresan t.v. Sjävporträtt t.h.
Norrköpings konstmuseum
Ivar Arosenius
11 september – 7 november 2010
Pingback: Kultursidan.nu önskar Gott Nytt 2011 | KULTURSIDAN.nu