Nu har de kokat ihop en soppbok. Mor och dotter Ana och Maja Bohlemark hade boksläpp på Café etcetera i lördags.
”Det är lätt att laga och mättar bra”
Café etcetera på Skolgatan i Norrköping har blivit en träffpunkt för alla som gillar goda soppor och god design. I lördags bjöd man in till soppmingel för att fira utgivningen av nya kokboken Soppbok etcetera etcetera.
Det är en varm och familjär stämning som möter oss när vi kommer in i den lilla butikslokalen. På buffén, där sopplunchen brukar stå uppdukad, står fyra stora kastruller med rykande soppor. Röda linser, Fänkål och saffran, Spenat och kokos och Kikärtscurry – smakprov ur kokboken. Ana och Maja Bohlemark, mor och dotter, delar med sig av sin passion för ekologiska råvaror och vegetariska rätter.
– Det är lätt att laga, mättar bra. Man kan ta det som man har hemma, lite som pyttipanna, säger Maja Bohlemark, och avslöjar att hennes favorit är toscansk bondsoppa.
Kokboken har kommit till ”på begäran” efter att många sopplunchande gäster frågat efter recepten. Bokmakarna är knutna till en lokal kommunikationsbyrå, lunchgäster de också.
Sopplunch. Mikael och Li Arvehell är vana vid Anas matlagning från Rudolf Steinerskolan kök som hon också ansvarar för.
Besökarna förser sig med soppa i färgglada pappmuggar och slår sig ner. Vid ett av borden sitter Li och Mikael Arvehell med Carin Ericsson.
– Linssoppan är vår favorit.
De visar sig vara kollegor från Rudolf Steinerskolan som vill vara med och fira. Ana Bohlemark sköter köket på skolan så de har smakat mer än hennes soppor.
– Hennes mat är alltid vällagad och välkryddad.
Vid disken där soppboken ligger i travar står Maria Järnström och Pernilla Sjöstrand och bläddrar. Recepten blandas med fakta, tips och berättelser. Inbjudande foton på soppor och tillbehör men också från butiken och soppluncherna. Illustrationer av rotfrukter och grönsaker ger en robust karaktär.
– Så fin och så proffsig den är, utropar Pernilla.
– Här jag med på en bild, visar Maria.
När jag frågar dem om de själva lagar soppor skrattar de båda och svarar att de brukar ju gå hit och äta.
Soppgäster. Maria Järnström bläddrar i kokboken tillsammans med Pernilla Sjöstrand.
Butikslokalen fylls snabbt på med vänner och bekanta som vill ge blommor och lyckönskningar. Maja signerar och slår in böcker medan mamma Ana går runt och fyller på cava i glasen. Stämningen är avslappnad och otvungen. Barn leker på golven och de vuxna tar påtår av sopporna.
En bit in i lokalen sitter Pim och Lisa.
– Det är första gången jag är här, berättar Lisa.
– Vi tänkte bara gå hit och äta lunch och hade ingen aning om det här, säger Pim. Det är supertrevligt, alltid mysigt här.
© Text: Felicia Ericsson och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Lena Ljungars
KOKBOK
Soppbok etcetera etcetera
Recept och andra texter
Idé: Etcetera och Anfang Design & Kommunikation AB
Illustrationer: Gabi Frödén
Foto: Henrik Witt och Sarah Hägg
Text: Susanne Mannerstam
Projektledning, form och produktion: Anfang
Tryck: Tellogruppen
Förlag: Etcetera 2016