Stolta kusiner. Museiintendenten Ellika Kyndel berättar initierat om Valentino och Andres.
Visar på människornas tro och vilja
RECENSION/NORRKÖPING 5.000 av Sveriges cirka 60.000 romer bor i Norrköping. På Stadsmuseet öppnas en porträttutställning av romer med olika bakgrund i samband med Förintelsens minnesdag.
I Sverige finns det 60.000 romer, i Norrköping 5.000. Mörkertalet är stort då många inte vill berätta om sitt ursprung. Först 2013 bad Sveriges regering om ursäkt för den behandling av romer som tidigare skett med tvångssteriliseringar och många ganska grymma åtgärder.
Romerna kommer från många olika länder och har olika kulturbakgrunder. Idag kanske de förknippas mest med många av de EU-migranter som sitter med en kaffemugg och ber om pengar till sina barns operationer eller för sitt eget uppehälle.
Som en madonna. Den unga mamman är ett av Anders Rymans många porträtt som nu hänger på Norrköpings stadsmuseum.
Norrköpings stadsmuseum visar en utställning från Upplandsmuseet där fotografen Anders Ryman fångat ett antal porträtt av romer med olika bakgrund. Det är svenska kalderashromer, svenska resande, finska kaaleromer, serbiska arliromer, rumänska ursaeiromer etc. Det finns också en bok utgiven med samma titel som utställningen Romska rötter.
Kusinerna Valentino och Andres möter vid utställningens ingång. När bilderna togs var de 7 respektive 6 år, strålande glada och uppklädda tar de emot. De väcker en förväntansfull känsla.
Museet har, här på entréplan, lyckats skapa en perfekt miljö för denna utställning, En del kanske beroende på ljuset genom takfönstren som denna förmiddag ger ett fint bakgrundsljus.
När man besöker en utställning om människor i utsatt position så är man lite omedvetet inställd på klagan och elände, men denna utställning visar på människornas tro och vilja. Som den ekonomistuderande som ”vill bli den förste rom” som får Nobelpriset. Eller där far och son som spelar dragspel ville vara med i allsång på Skansen (även om de fick nej). Eller ambulanssjukvårdaren, vars fasta blick berättar om en hjälte som finns bland oss alla.
De små texttavlorna bredvid bilderna bidrar med mer information. Dessutom finns bänkar och fönsternischer att sitta på, för enskilda besökare och större grupper, förhoppningsvis många skolklasser. Utställningen är viktig för att vi ska få en inblick i hur våra medmänniskor har haft det och fortfarande har det!
En lång historia av förtryck och fördomar förklarad på 151 sekunder. Museet visar en kortfilm från tidningen Metro
Romska rötter invigs dagen på torsdag 26 januari, dagen innan Förintelsens minnesdag. Efter invigningen blir det fackeltåg till synagogan med fortsättning till den judiska begravningsplatsen där landshövding Elisabeth Nilsson talar.
Förintelsens minnesdag har i Norrköping växt till ett större sammanhang, Demokrati och människovärdesdagar under tiden 25 – 29 januari. Stadsmuseeet medverkar på flera sätt.
© Text och foto: Sven Åke Molund
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR
STADSMUSEET Norrköping
27 januari – 16 april 2017
Romska röster
Vandringsutställning i text och bild
Prod: UpplandsmuseetSTADSMUSEETS PROGRAM UNDER
DEMOKRATI- & MÄNNISKOVÄRDESDAGAR
25 – 29 JANUARI27/1 kl 17
Vernissage av Romska röster
Kommunalrådet Lars Stjernkvist inviger27/1 kl 17:45
Fackeltåg för demokrati och människovärde
samlas utanför Stadsmuseet28/1 kl 12 – 15
Pyssel – blomman från Srebrenica28/1 kl 13
Öppen visning av Romska röster28/1 kl 14
Aldrig mer!
Inledning av Päivi Johansson, Kommunfullmäktiges andre vice ordförande
Diktläsning av skådespelaren Adem Smajlhozic
Sång av Föreningen Bosnien-Hercegovinas kör
Filmvisning
Arr: Föreningen Bosnien-Hercegovina
LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseums hemsida Facebook
Poeten Šemso Avdić skriver om romers liv reportage Kultursidan.nu 4/8 2016
Romer/resande – svensk historia om brott reportage Kultursidan.nu 13/10 2015
Pingback: Dagar för demokrati och människovärde – KULTURSIDAN.nu