Stämningsfullt. Matinkvartetten konserterade i bokhandeln som är bra mycket äldre än musiken.
Grieg är förstås kungen av nordisk romantik
RECENSION/SÖDERKÖPING Skärgårdstoner. Nordisk naturlyrik och fransk impressionism. När Matinkvartetten konserterade i Söderköpings bokhandel i fredags hördes många smakprov från musik som komponerades för ungefär 100 år sedan.
Det fanns en tonsättarkoloni i Gryt på 1920-talet med bland andra Henning Mankell, farfar till den kände författaren. Han var en originell och djärv kompositör, en framstående konstnär.
Matinkvartetten spelar honom och ett gäng andra nordiska naturlyriker och lät dem möta samtida franska impressionister. En sats ur varje verk blev det och man ”förde det franska ljuset till det nordiska ljuset” vid fredagens konsert i Söderköpings bokhandel.
Adolf Fredrik Lindblad var kompis med titaner som Mendelssohn (!) och blev recenserad av den ännu större Robert Schumann (sic). Dock fanns det ingen ”nationalromantik” på den här tiden, Lindblad var en lätt naiv klassicist som påminner om Franz Schubert och just Mendelssohn.
Gustaf Bengtsson skrev lätt impressionistiskt, men i svensk folkviseton och citerar bland annat Carmen (Habaneran).
Ravel är som alltid Ravel (förstås) men han var som ung mer allvarlig, små fragment och stora skalor fogar han samman. Liksom hos Debussy är det här lika mycket symbolism som impressionism, men de ’skuggor’ och ’dagrar’ som finns i musiken påminner om de kända impressionistiska tavlorna, termen är knappast illa vald.
Algot Haquinius är mest känd som sångkomponist (Kung Eriks visor) men kunde skriva stråkmusik i en blandning av impressionism och en nationellt präglad senromantik, föga distinkt men säkert mer tidstypiskt (1928) än den hårdare modernismen.
Grieg är förstås kungen av nordisk romantik. Vad man märker än mer i det lilla formatet är hur väl han varierar den vansinnigt sonora ”höga stilen” med folkliga melodier och känsliga byten mellan dur och moll. Att lyckas blanda det provinsiella med det allmängiltiga utan att det blir patetiskt är nog det allra största norrmannen åstadkom.
Ture Rangström är inte impressionist utan expressionist, han är mer dramatisk än de andra och använder många effekter, pizzicato, stora språng och är friare i formen.
© Text: Lars Henriksson
© Foto: Boy Svedberg
SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL & ANTIKVARIAT Norrköping
10 mars 2017 kl 19
Nordiskt ljus och fransk impressionism
Konsert med Matinkvartetten
Musik av: Lindblad, Bengtsson, Mankell, Haquinius, Rangström, Grieg, Debussy och RavelMUSIKER
Matts Eriksson, violin
Mats Strand, violin
Malin Bratt, viola
Ingrid Åkerblom, cello
LÄNKAR
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook
Skärgårdsmusik hörs i Bokhandeln reportage Kultursidan.nu 5/3 2017