• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Trädgårdslycka med Hannu Sarenström


Balans. – Förr tutade man bara på. Nu tänker man som förr men allt tar längre tid. Jag har gett mig själv arbetsförbud efter klockan 18.00 för att ha tid att njuta av trädgården, sade Hannu Sarenström. 

 

”Flammentanz är äkta blomkärlek”

 

SÖDERKÖPING – En trädgård är som vackrast när den står på gränsen till sitt sammanbrott. Trädgårdsinspiratören och författaren Hannu Sarenström berättade om sin lycka och sin möda med att anlägga en trädgård på Bondens bokhylla i måndags kväll.

Rena julafton för trädgårdsälskare var det när trädgårdsgurun Hannu Sarenström gästade Bondens bokhylla. Han är aktuell med sin elfte bok med titeln Trädgårdslycka.

Han berättade om hur man lyckas med att skapa en trädgård, men också om hur man finner lyckan i sin trädgård.

 

Hannu Sarenström
Odlare. Hannu Sarenström berättade om sin nya bok Trädgårdslycka på Bondens bokhylla i måndags kväll. Han visade många inspirerande bilder från sin egen och andras trädgårdar. 

 

Hannu Sarenström pratar fort och entusiastiskt. Han utgår ifrån att publiken är trädgårdskunnig. Och det är den säkerligen också till största delen.

Han nämner namn på blommor och buskar som en balkongodlare aldrig har hört talas om. Det gör inte så mycket, han är underhållande när han berättar om sina vedermödor, sina misslyckanden och sina aha-upplevelser. Många i publiken känner säkert igen sig.

Han ger en del goda råd vad gäller växt-och grönsaksodling. Han påpekar att allt inte måste vara ”så himla perfekt”. Att man bör ha en avspänd hållning till sin trädgård, inte arbeta ihjäl sig utan främst njuta av den. Men det är sånt man kommer på med åren. Och det hänger också ihop med erfarenheten plus att orken tryter ju äldre man blir, menade han, om jag tolkar honom rätt.

– Förr kunde jag komma in hungrig och skitig och ramla i sängen som ett krucifix efter att ha jobbat glömsk av tid och rum. Nu inser och anser jag att man först och främst ska orka att njuta av sin trädgård, sade han.

Hans egen trädgård på Kinnekulle är på 6.000 kvadratmeter. Svårt att föreställa sig. Men det ger naturligtvis massor av möjligheter. Även om Hannu Sarenström som andra trädgårdsägare har att tampas med både rådjur och sniglar. De senare fanns inte för femton år sedan, påpekar han. Nu har han byggt en pallkrage av järn för att hålla dem ute.

 

Hannu Sarenström
Många köpte Hannu Sarenströms elfte och senaste bok Trädgårdslycka och fick den signerad av författaren.

 

Han pratar om växter som jag aldrig har hört talas om, men jag ser att många i publiken nickar igenkännande. Som när han kommer in på att man måste bejaka sin Flammentanz. Att han nästan håller på att göra det själv, som om det vore nåt väldigt skämsigt.

Jag kollar upp att Flammentanz är en rossort. En alldeles för vanlig och alldeles för röd. Karminröd. En sån som brukar förekomma i koloniträdgårdar. Är det kitsch?

– Nej absolut inte, säger Hannu Sarenström sedan han blivit omvänd. Det är äkta blomkärlek.

Jag cyklar hem i sommarregnet och funderar på om jag ska satsa på en Flammentanz på balkongen till nästa sommar. Eller till nästa höst eller när det nu är den rosen blommar.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

Lock, Hop & Barrel Söderköping

Måndagar sommaren 2017 kl 18.30
Bondens bokhylla
Författarsamtal
Medarr: Söderköpings Bokhandel & Antikvariat, Söderköpings kommun

19 juni 2017
Stefan Einhorn

26 juni
Hannu Sarenström

3 juli
Anna Fredrisson

10 juli
Hanna Hellquist

17 juli
Karin Brunk Holmqvist

24 juli
Anders Roslund & Stefan Thunberg

31 juli
Kjell Westö samtalar med Mats Granberg

7 augusti
Marianne Rundström

LÄNKAR
Hannu Sarenström hemsida
Bondens bokhylla hemsida
Lock, Hop & Barrel Facebook
Stefan Einhorn först på Bondens bokhylla reportage Kultursidan.nu 20/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.