Guidning. Kjell Westös författarskap och nya boken lyftes fram i formen av ett samtal med journalisten Mats Granberg och publiken på Bondens bokhylla.
”Konstiga människor kräver att få komma ut”
SÖDERKÖPING Kjell Westö är en populär författare. Bondens bokhylla var som väntat fullsatt när han presenterade sin nya bok i måndags kväll.
– Boken, som har titeln Den svavelgula himlen är så ny att den nästan inte finns.
Detta enligt kulturjournalisten Mats Granberg som samtalade med och ställde frågor till författaren. Både om den nya boken, som kommer ut i handeln i dagarna, och om Kjell Westös författarskap.
Kjell Westö debuterade som poet. Därefter skrev han noveller för att sedan övergå till att bli romanförfattare. Hans senast utkomna bok Hägring 38 gav upphov till en uppsjö av priser.
– Här i Söderköping är första gången jag pratar om Den svavelgula himlen, säger Kjell Westö.
– Det är början på en lång turné där jag presenterar min bok. Tidigare var jag rädd för att stå och prata om mina böcker inför publik. Men jag har fått bättre självförtroende med åren.
Den 23 november är det Norrköpingsbornas tur att få lyssna på honom.
I många av Kjell Westös romaner finns anspelningar på musik. Han är själv gitarrist.
– Om jag hade haft riktig talang, då hade jag blivit musiker eller låtskrivare, säger han.
– Jag har spelat i hobbyband i hela mitt liv. Jag gör det fortfarande. Jag älskar musik och kopplingar till musiken förekommer ofta i mina skriverier.
Premiärläsning. Den svavelgula himlen börjar 1969 och leder in i vår egen mörka komplicerade tid. Det handlar om klasskillnader där lägre medelklass och överklass möts.
Hans nya bok handlar till stor del om klasskillnader och klasstillhörighet. Den svavelgula himlen spänner över 47 år, åren mellan 1969 och 2016. Han vill inte avslöja för mycket.
Han högläser ett avsnitt ur början på boken. Avsnittet rymmer en hemlighet. En hemlighet som avslöjas först i slutet. Ungefär som i Hägring 38, där upplösningen blir en riktig överraskning för läsaren.
Kjell Westö är tvåspråkig. Han älskar båda sina språk men föredrar att skriva på svenska. På en fråga från publiken om han själv skulle kunna översätta sina böcker till finska svarar han att det finns två orsaker till att han inte gör det.
– Dels blir jag inte nöjd med resultatet. Dels har jag ingen lust att jobba ett helt år till med en bok som det har tagit flera år att skriva.
– Men jag är besvärlig, rena mardrömmen för översättarna. Jag har blivit dumpad av två översättare. Det är inte underligt, jag går igenom deras översättningar med luskam.
Men det handlar egentligen inte bara om språket i sig. Där finns även en kulturell skillnad mellan Sverige och Finland som svårligen låter sig fångas i ett språk som inte är ens modersmål. Kjell Westö har många läsare i Finland, han känner sig uppskattad.
– Jag har en stor läsekrets bland finsktalande, säger han. Jag känner mig privilegierad. Det finns flera mycket bra författare som skriver på finska och som inte får den uppskattning de förtjänar.
Läsare. Många av Bokhyllans lyssnare stod i kö för att få Kjell Westös signatur i den
senaste av hans böcker.
– Historiskt sett skiljer sig Sverige och Finland mycket, vilket naturligtvis ger avtryck i litteraturen, påpekar Kjell Westö.
Alla finska familjer har mer eller mindre drabbats av de fyra krig som landet genomgick mellan åren 1918 och 1945. Det sätter självklart sina spår i ett samhälle. Men om sorgen över det förflutna pratades det inte. Det var något av tabu ända in i våra dagar.
– Så blev till exempel både min farmor och min mormor krigsänkor innan de ens fyllt 30, berättar han.
– Varför skriver du? var en fråga som ställdes av publiken.
– Svaret är att jag inte kan låta bli, säger Kjell Westö.
Det finns de som hävdar att författandet är ett jobb som vilket som helst. Han håller inte med.
– Jag skriver för att konstiga människor dyker upp i min hjärna och kräver att få komma ut.
Vi läsare av hans böcker är tacksamma för att han släpper ut dem.
© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg
LOCK, HOP & BARREL Söderköping
Måndagar sommaren 2017
Bondens bokhylla
Författarsamtal19 juni
Stefan Einhorn26 juni
Hannu Sarenström3 juli
Anna Fredriksson10 juli
Hanna Hellquist17 juli
Karin Brunk Holmqvist24 juli
Anders Roslund & Stefan Thunberg31 juli
Kjell Westö samtalar med Mats Granberg7 augusti
Marianne Rundström
LÄNKAR
Kjell Westö info Den svavelgula himlen
Bondens bokhylla hemsida
Lock, Hop & Barrel Facebook
Trädgårdslycka med Hannu Sarenström reportage Kultursidan.nu 30/6 2017
Stefan Einhorn först på Bondens bokhylla reportage Kultursidan.nu 20/6 2017